„Legea simplificarii” complica inregistrarea firmelor
Costurile si durata necesare inregistrarii unei firme in Romania vor fi si mai impovaratoare dupa intrarea in vigoare a legii prin care Executivul a incercat sa simplifice modul de inregistrare a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice in Registrul Comertului, sustin reprezentantii Academiei de Advocacy.
Un prim exemplu de „incarcare“ a fiscalitatii suportate de agentii economici consta in introducerea unei taxe pentru modificarea certificatelor de inregistrare fiscala. „Legea prevede taxarea preschimbarii certificatelor de inregistrare fiscala.
Aceasta taxa este inechitabila, pentru ca mareste presiunea fiscala, transferand costurile reformei asupra intreprinzatorilor“, se arata intr-un comunicat al academiei. Mai mult, potrivit noii legi, intreprinzatorii sunt obligati sa plateasca taxe speciale pana la sfarsitul primului semestru al anului 2004.
Reprezentantii Academiei de Advocacy estimeaza ca aceste taxe vor fi permanentizate, ceea ce va adauga o povara pentru intreprinzatori.
Modul de inregistrare a firmelor, ce se doreste a fi, prin noua lege, mult mai rapid si facil, este, potrivit academiei, „un arhaism judiciar“, ce impune imixtiunea unor organisme ce in practica nu au nici o legatura cu procesul de inregistrare a agentilor economici. Conform legii, aprobarea inregistrarii unei societati trebuie facuta de un judecator.
Specialistii Academiei de Advocacy sustin ca, prin aceasta prevedere, procesul de inregistrare este mult prelungit, iar costurile se majoreaza. Mai mult, acest gen de prevedere legislativa nu mai reprezinta de mult un standard international sau european.
Potrivit unui studiu recent citat de Academia de Advocacy, in tara noastra, costurile aferente aprobarilor juridice necesare constituirii unei firme se ridica la 20 de milioane de dolari pe an. Aceasta in conditiile in care singura misiune a judecatorului in acest proces este de a mai verifica o data dosarul celui care doreste sa devina agent economic.
„Judecatorul ar putea fi exclus din cadrul procedurii printr-un simplu amendament la proiectul de lege“, propun cei de la Academia de Advocacy, care sunt de acord si cu o prevedere potrivit careia obligativitatea verificarii juridice sa fie introdusa numai pentru societatile mari.
Potrivit Academiei de Advocacy, Legea privind simplificarea inregistrarii persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice in Registrul Comertului „a solutionat multe aspecte ce privesc inregistrarea si autorizarea firmelor“, dar, din cauza faptului ca au lipsit consultarile cu cei implicati direct, s-au inregistrat si unele efecte perverse.