Legea uceniciei, modificata in Senat. Firmele care incadreaza stagiari si ucenici pot primi salariul minim al acestora de la stat
Senatul a votat marti un proiect de lege initiat de guvern prin care se modifica Legea Uceniciei. Proiectul ar permite ca firmele care incadreaza stagiari si ucenici sa primeasca salariul minim al acestora de la stat, banii urmand a fi decontati prin fondurile europene. Proiectul va merge in Camera Deputatilor pentru votul decisiv.
Angajatorul care incheie un contract de ucenicie beneficiaza, la cerere, pe perioada derularii acestuia (intre unul si trei ani), de o suma in cuantum de 1125 lei/luna (net), echivalentul in lei a 250 euro/luna, din bugetul asigurarilor pentru somaj, se arata intr-un comunicat al Guvernului la momentul in care Executivul a adoptat proiectul de lege, trimis ulterior in Parlament pentru dezbatere. Finantarea poate fi facuta din fonduri europene structurale si de investitii – asistenta financiara nerambursabila acordata Romaniei, conform legii si cu respectarea conditiilor finantatorului, si din fonduri publice nationale.
In paralel, proiectul initiat de guvern acorda angajatorilor cate 1350 de lei/luna (net), adica echivalentul a 300 euro/luna, pentru a stimula incheierea contracte de stagiu cu absolventi de invatamant superior. Suma se acorda pe perioada derularii contractului de stagiu, din bugetul asigurarilor pentru somaj, in limita fondurilor alocate. Masura va putea fi finantata din fonduri structurale si de investitii si din fondurile publice nationale aprobate in bugetul asigurarilor pentru somaj. Sumele din bugetul asigurarilor pentru somaj destinate finantarii acestor masuri vor fi alocate in limita bugetului aprobat pe 2017 si a estimarilor pe anii urmatori. Accesarea de fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, se va realiza din Programul Operational Capital Uman.