Legile justitiei, ziua a saptea. Comisia condusa de Iordache a inceput modificarile la Legea privind organizarea judiciara, care prevede infiinarea Directiei speciale de investigare a magistratilor/ Propunerea CSM de desfiintare a instantelor militare, respinsa
Comisia speciala privind legile justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, a inceput luni discutiile privind modificarile la Legea 304 privind Organizarea judiciara, al doilea proiect din pachet, care prevede infiintarea Directiei pentru Investigarea Infractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori in cadrul Parchetului General. Discutiile de luni au durat mai putin de doua ore, urmand sa se reia marti de la ora 09.00. In cadrul dezbaterilor, comisia a votat impotriva propunerii CSM si sustinuta de UNJR de a se desfiinta instantele militare.
Consulta aici tabelul de lucru pentru ziua de luni
Transmisiune video (click aici daca nu se afiseaza pe mobil)
Desfasurarea LIVE TEXT:
11.50 S-au sistat lucrarile comisiei cu discutiile asupra art. 6, urmand sa se reia marti de la ora 09. Proiectul de modificare a Statutului Magistratilor – Legea 303 – finalizata saptamana trecuta va trece de plenul Camerei Deputatilor cel mai probabil miercuri.
11.10 Prin corelare cu discutiile de la legea 303/2004, CSM si UNJR au propus desfiintarea instantelor militare. Concret, s-a propus eliminarea literei e) din urmatorul articol:
(2) Justiţia se realizează prin următoarele instanţe judecătoreşti:
a)Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
b)curţi de apel;
c)tribunale;
d)tribunale specializate;
e)instanţe militare;
f)judecătorii.
Propunerea a fost respinsa de toti membrii comisiei.
Catalin Predoiu (PNL): A lua aceasta decizie pe picior, fara sa cunoastem punctul de vedere al Ministerului Apararii, fara macar sa audiem unul sau doi sefi ai unor instante miliare ca sa vedem care este realitatea, ar fi o greseala. Eu pledez nu pentru respingerea amendamentului ci pentru a il pune deoparte.
Iordache: Punctul meu de vedere personal este a instantele trebuie sa ramana in continuare.
11.02 Judecatoarea Andreea Uzlau, reprezentata CSM: „Mie nu mi-e clar – cum va lucra un procuror dosarul in lipsa independentei?”
10.59: USR propune modificare alin. 3) al art. 4: „Subordonarea ierarhică a parchetelor nu poate aduce atingere principiului independenței procurorului.” La recomandarea lui Horodniceanu, „subordonarea” este inlocuit cu „controlul”. Cataniciu afirma ca prin aceasta modificare se adauga textului constitutional.
10.54 Se discuta modificarea la art. 2 alin 1. UNJR vrea modificarea acestuia, astfel:
(1) Justiția se înfăptuiește de catre instantele de judecata în numele legii, este unica, imparțială și egală pentru toți.
in conditiile in care, in prezent, acesta prevede:(1) Justiţia se înfăptuieşte în numele legii, este unică, imparţială şi egală pentru toţi.
Stelian Ion: „Daca se continua in aceasta maniera eu personal voi face amendamente doar ca sa inlocuiesc anumite cuvinte. Propun sa renuntam la aceasta maniera.”
Amendamentul a fost preluat de Steluta Cataniciu (ALDE), care insa a inlocuit „instantele de judecata” cu „judecatori” si adoptat cu votul majoritatii:
10.47: S-a respins un amendament al Guvernului care prevedea ca „Ministerul Public îşi exercită atribuţiile sub autoritatea ministrului justiției, prin procurori constituiţi în parchete, în condiţiile legii.”
10.33: Senatorul PNL Iulia Scantei ii cere doamnei de la UNJR sa spuna daca nu vrea ca prin aceasta directia nu doreste de fapt infiintarea unei noi SIPA: „Se va deschide o cutie a Pandorei”.
Raspunsul UNJR: „Este cu desavarsire exclus asa ceva”
10.30: Deputatul Stelian Ion (USR): „Mie mi se pare o pista falsa, nu se cere asta in spatiul public, se cere asta la anumite posturi tv, iar dupa statistici, nu avem de a face cu un fenomen infracțional in randul magistraților. S-ar crea o discriminare. Tot aici, la dezbateri, ar trebui sa acordam mai multa atentie independentei procurorului, pentru ca in legea 303, pe care am votat-o saptamana trecuta, s-a inlaturat independenta procurorilor.”
10.20 A inceput sedinta in jurul orei 10.00. Florin Iordache a precizat ca toate amendamentele venite de la institutii au fost preluate de catre membrii comisiei pentru a putea fi discutate si votate.
Reprezentantul Parchetului General a sustinut ca este „inoportuna” crearea unei Directii speciale de investigare a magistratilor, avand in vedere si numarul mic al acestor cazuri.
Reprezentantul UNJR sustine infiintarea unei directii speciale.
La sedinta este prezent si seful DIICOT, Daniel Horodniceanu.
***
Ce spunea Iordache la sfarsitul lunii octombrie:
„In legea 304 sunt doua prevederi importante pe care noi le-am cuprins. Este prevederea care vizeaza timpul in care un magistrat, un judecator este obligat sa redacteze. Am spus ca sunt 30 de zile, dar nu mai mult de 90, astfel incat numai in cazuri exceptionale sa existe intotdeauna posibilitatea ca cel care sau pe care il vizeaza motivarea unei hotarari sa poate merge mai departe, fie ca merge la o instanta internationala, fie ca merge la o instanta romaneasca. Cea de-a doua modificare vizeaza in cadrul Parchetului General infiintarea unei directii speciale care ii privesc pe judecatori si procurori, astfel incat aceasta directie speciala de investigare a infractiunilor pe care le-au facut magistratii sa fie facuta de aceasta directie speciala din cadrul Parchetului General”, a precizat deputatul PSD Florin Iordache, presedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru analizarea legilor Justitiei.
El a adaugat ca aceasta directie va fi in subordinea procurorului general. „Deci la Parchet am spus ca directie speciala, seful acestei directii avand rangul de procuror general adjunct in cadrul Parchetului General”, a completat Iordache.