Leonard Orban: "Masurile adoptate de Guvernul italian nu au fost inca notificate Comisiei Europene"
Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a fost prezent joi, 22 mai, in redactia HotNews.ro si a raspuns in direct intrebarilor primite de la cititori. Printre altele, comisarul s-a referit si la noile masuri legislative adoptate de Italia privind imigratia: „Din evaluari preliminare, nu exista nici un fel argument pentru a sustine ca aceste masuri sunt indreptate contra romanilor sau contra altor cetateni din UE”, a spus Orban.
Acesta a mai discutat si pe alte teme de interes larg precum subventiile in agricultura, raportul in domeniul justitiei sau organismele modificate genetic. „Sunt convins ca nu exista un lobby impotriva Romaniei. Pe de alta parte, cred ca Romania are o problema serioasa de imagine”, a explicat Orban.
Din raspunsurile oferite de Leonard Orban, in urma intrebarilor primite de la cititori:
- Faptul ca s-au depus mai putine cereri pentru plati directe la hectar in 2008, comparativ cu 2007 este un aspect pozitiv. Au fost facute clarificarile necesare, s-a facut ordine in sistem. In 2007 cererile insumate vizau o suprafata mult mai mare decat suprafata agricola a Romaniei. Platile pot fi finalizate inainte de termenul limita de 30 iunie.
- Fermele mici joaca un rol important. O propunere a Comisiei Europene prevede alocarea de subventii fermelor, incepand de la suprafata de 1 ha si de la 250 euro, de care Romania poate beneficia dupa 2013.
- Legat de comentariile ca Romania si Bulgaria au intrat prea devreme in UE: Comisia europeana nu impartaseste acest punct de vedere; considera ca aderarea reprezinta un succes nu numai pentru cele doua state membre, ci si pentru intreaga Uniune. In ceea ce priveste mecanismul clauzei, ca intotdeauna vor fi fi comentarii in preajma publicarii raportului. Vor mai fi incercari de presiune, testari, cum a fost un articol ce vorbea de suspendarea drepturilor de vot pentru Bulgaria si Romania.
- Sunt convins ca nu exista un „lobby al greilor UE” impotriva Romaniei. Pe de alta parte, cred ca Romania are o problema serioasa de imagine.
- Niciuna dintre masurile adoptate de Guvernul italian nu a fost inca notificata Comisiei Europene si, in consecinta analizata. Dupa notificare si analiza, daca vor constata incalcari ale prevederilor comunitare, Comisia Europeana nu va ezita sa deschida proceduri de incalcare a Tratatului (Infringement procedures) pentru cazurile respective. Dar din evaluari preliminare, nu exista nici un fel argument pentru a sustine ca aceste masuri sunt indreptate contra romanilor sau contra altor cetateni din UE.
- Procesul de angajare a romanilor in institutii europene nu este blocat, sunt multe proceduri in desfasurare. Selectia si ocuparea pozitiilor de functionari internationali este un proces indelungat care dureaza uneori ani de zile. Dupa finalizarea concursului, pentru cei care reusesc urmeaza o etapa la fel de dificila, identificarea si ocuparea pozitiilor in cadrul institutiilor comunitare. Va asigur ca acord o atentie deosebita acestui proces.
- Am avut recent in cadrul Comisiei Europene o dezbatere cu privire la organismele modificate genetic. Pozitia CE este clara. Exista o legislatie adoptata la nivel european, nu dorim s-o modificam, ci dorim s-o punem in aplicare cat mai rapid si eficient.
- Din punct de vedere al CE, la o evaluare preliminara, infiintarea unei companii energetice integrate nu va crea probleme in ceea ce priveste legislatia comunitara.
- Pozitia CE este ca orice stat poate sa isi denumeasca limba oficiala cum doreste. CE este la curent cu faptul ca un stat membru (Romania) are o problema in cazul „limbii moldovenesti” si actioneaza in consecinta. Astfel, documentele oficiale ale CE nu mai folosesc sintagma ‘limba moldoveneasca”.
- In ceea ce priveste pretul gazelor naturale nu exista in tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei la UE prevederi in acest sens. In consecinta, nu exista obligatii comunitare din acest punct de vedere. Pe de alta parte, pretul gazelor naturale trebuie sa acopere cheltuielile producatorilor si sa le acorde o anumita rata de profit pentru a le permite dezvoltarea. Un pret al gazelor naturale mai mic decat costul de productie contravine prevederilor comunitare in domeniul concurentei.
Interviul in direct, cu intrebari si raspunsuri, poate fi consultat aici.