Leonard Orban: Romania nu se simte deloc confortabil cu unele elemente din noua Politica Agricola Comuna
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban considera ca noua Politica Agricola Comuna va crea „mari dificultati” Romaniei. „Sunt elemenete cu care partea romana nu este deloc confortabila, precum procesul de apropiere a nivelului platilor directe din noile state membre de cele din vechile state membre. Un al doilea lucru unde exista rezerve este plafonarea platilor directe. Indiferent cat de mare va fi ferma, suma maxima va fi de maxim 300.000 euro ceea ce ar putea duce la un proces de faramitare. Va creea probleme serioase fermelor mari din Romania”, a declarat ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.
- Potrivit acestuia, Romania va lupta sa schimbe aceasta propunere. „Deci este o chestiune care desigur va crea probleme serioase fermelor mari din Romania. Parererea mea personala este ca nu vom putea inlatura pur si simplu aceasta plafonare a platilor directe, dar va trebui sa negociem in ceea ce priveste ridicarea plafonului”, a precizat Orban.
„Exista diferente de opinie si sa nu uitam ca propunerea de-abia ieri a fost facuta de Comisia Europeana si va necesita un studiu aprofundat, pentru ca vorbim nu de o propunere, ci de un set de propuneri. Deci va trebui sa judecam pachetul in ansamblul lui. Vor fi unii care sunt nemultumiti strict legat de aceasta chestiune, dar pana la urma punctul de vedere al Romaniei va fi formulat avand in vedere intreg ansamblul, nu numai aceasta chestiune”, a mai spus ministrul.
Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a declarat miercuri ca propunerile sale pentru revizuirea politicii agricole a Uniunii Europene din 2014 reprezinta o reforma profunda, in pofida apelurilor de a reduce drastic cheltuielile agricole ale blocului comunitar, potrivit Reuters. Conform unui comunicat al Parlamentului European, Dacian Ciolos a spus ca noile reguli ar trebui sa se concentreze pe o mai buna directionare a platilor catre fermieri, pe asocierea sprijinului pentru fermieri cu masuri de ecologizare, pe sprijin pentru cercetare si inovare, ajutoare pentru tinerii agricultori, un raspuns mai eficient la crize – precum criza E-coli -, si o concurenta mai mare pe lantul de distributie a produselor alimentare.