Leonard Orban: Vor fi introduse reguli mult mai dure pentru accesul la fondurile europene
Pentru accesul la fondurile europene care vor fi alocate in perioada 2014-2020 statelor membre vor fi introduse niste reguli mult mai dure decat pana acum. De aceea, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a cerut Autoritatii de management pentru Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umanesi Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Capacitatii Administrative sa aplice inca din acest an reguli mult mai severe. „Aceasta inasprire a regulilor este o pregatire a ceea ce se va intampla in 2014-2020”, a precizat Orban.
Regulile vizeaza „eligibilitatea proiectelor europene, dar si orientarea calitativa a cheltuielilor din cadrul acestor programe”.
„Trebuie sa incetam practica de a finanta proiecte doar in ideea de a cheltui niste bani cat mai multi”, a mai spus Orban. „Acele reguli vor trebui indeplinite inainte de cheltuire. Daca nu suntem constienti, nu luam masurile din timp, inclusiv incepand de anul acesta, daca nu pregatim inclusiv cadrul institutional pentru ce va veni in 2014-2020, ne vom trezi in 2017-2018 cu aceeasi rata de absorbtie ca astazi, cu aceleasi probleme, aceleasi dileme si fara raspunsuri. De aceea trebuie sa intelegem ca trebuie sa introducem inca de pe acum acele reguli mult mai stricte”, a mai afirmat ministrul.
Ministrul a afirmat ca este absolut necesara cresterea ratei de absorbtie pentru ca acesta va constitui un criteriu in negocierile pentru fondurile care vor fi alocate in perioada 2014-2020.
Orban a precizat ca dezbaterile la nivel european sunt din ce in ce mai intense si mai dure in privinta bugetului pentru 2014-2020. Potrivit ministrului, sunt din ce in ce mai multe state care doresc reducerea alocarilor pentru politica de coeziune cu pana la 30% de la 346 miliarde de lei. Comisia Europeana a propus un buget de 346 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, din care minimum 25% reprezinta Fondul Social European
„Un argument al acestor state este cel legat de rata scazuta de absorbtie a unor state si de aceea este vital ca in termen cat mai repede posibil sa putem creste aceasta rata de absorbtie”.
Despre fondurile europene care se vor aloca din 2014, Orban a mai spus ca vor fi introduse inclusiv criterii legate de deficitul bugetar si nivelul datoriei publice. Daca acestea nu vor fi respectate, se va putea ajunge chiar si la retragerea fondurilor.