Sari direct la conținut

Leul s-a depreciat usor la inceputul sedintei de tranzactionare, pana la 4,23 lei/euro

HotNews.ro

Leul a intrat miercuri pe o tendinta de depreciere contrara evolutiilor celorlalte monede emergente, spun dealerii. Cursul de schimb al monedei unice europene a urcat la 4,2310 lei, pe fondul unor volume mici tranzactionate. Dealerii mai spun ca este dificil de estimat cat din deprecierea din ultimele sedinte (de la 4,19 la 4,23/euro) este rezultatul interventiilor valutare sau o reducere a controlului valutar exercitat de banca centrala in ultima perioada.”Este posibil ca banca centrala sa incerce sa creeze un cadru favorabil inaintea primirii transelor specifice acordurilor internationale”, spun dealerii bancari.

Potrivit acestora, in ipoteza eliberarii urmatoarelor transe in cea de a doua jumatate a lunii februarie, convertirea acestora in moneda nationala ar oferi un suport semnificativ leului. Astfel, ingaduirea unei usoare deprecieri inainte de acordarea acestor transe ar putea permite ca schimbarea lor in lei sa nu trimita moneda nationala la un nivel exagerat de apreciat. „Astfel, se poate ca leul sa revina la 4,30/EUR la inceputul anului urmator iar nivele chiar mai depreciate nu ar trebui sa fie excluse deoarece adoptarea bugetului ar putea inflama tensiuni politice sau sociale”, mai puncteaza dealerii citati.

Ratele de dobanda pe termen scurt au scazut in sedinta de ieri dupa ce BNR a anuntat organizarea unei operatiuni de injectare de lichiditate. Dupa acest anunt ratele respective au coborat catre 8/10% de la nivelul de deschidere de 1,5/12% insa acestea au revenit rapid la 9,5/11% desi BNR a injectat 9,5mld RON. „Spre deosebire de operatiunile recente cu o scadenta de 7 zile, cea de ieri va atinge maturitatea dupa 6 zile, in prima zi lucratoare a anului viitor. Aceasta poate sugera ca banca centrala poate considera ca tensiunea actuala din piata monetara este produsa de factori sezonieri specifici acestei perioade. Credem totusi ca interventiile valutare recente amplificate de platile lunare catre buget s-ar putea sa fi avut un impact mai important asupra evolutiilor recente din piata monetara”, conchid delaerii bancari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro