Sari direct la conținut

Licitatia Politiei pentru sistemul IT de recunoastere faciala continua: Ymens Teamnet, parte a grupului fondat de Sebastian Ghita, printre ofertanti

HotNews.ro
Sistemul Imagetrak, Foto: Institutul de Criminalistica
Sistemul Imagetrak, Foto: Institutul de Criminalistica

Licitatia demarata de Politia Romana pentru implementarea pana in 20 decembrie 2016 a unui sistem de recunoastere faciala la nivel national, care sa identifice persoanele din imagini chiar daca poarta cagula sau burka, continua dupa ce firma Divergent Solutions si-a retras contestatia, arata datele din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Drept urmare, Politia analizeaza acum patru oferte primite, una dintre acestea fiind de la Ymens Teamnet, firma de solutii IT de tip cloud a grupului fondat de catre deputatul Sebastian Ghita.

  • Ce sistem IT vrea sa implementeze Politia

Politia Romana a demarat in luna septembrie o licitatie deschisa pentru implementarea unui sistem informatic numit NBIS (National Biometric Identification System), contract cu o valoare estimata cu TVA de peste 5,1 milioane lei (peste 1,1 milioane de euro).

Mai exact, Politia vrea sa implementeze pana la Craciun (20 decembrie) un sistem IT de recunoastere faciala a persoanelor, destinat activitatilor criminalistice de achizitie, comparare si verificare a imaginilor digitale faciale ale suspectilor, condamnatilor, persoanelor cu identitate necunoscuta, persoanelor disparute si cadavrelor cu identitate necunoscuta intr-o baza de date cu fotografii faciale organizata la nivelul Politiei Romane. Solutia IT va trebui sa permita identificarea persoanelor din imagini, chiar daca acestea poarta cagula sau burka.

Sistemul va permite introducerea/preluarea de imagini faciale digitale in/din baza de date organizata la nivelul Politiei Romane si va permite cautari/verificari/comparatii ale acestora cu cele provenite din diferite surse (CCTV, webcam, telefoane mobile, ATM cam etc.) realizand recunoasterea persoanelor.

  • Licitatia Politiei a fost contestata, dar la scurt timp firma Divergent Solutions si-a retras contestatia

Luna trecuta, firma Divergent Solutions SRL a cerut schimbarea termenului limita de implementare a acestui sistem, pe motiv ca de la atribuirea contractului, daca nu ar exista contestatii, ar ramane doar 11 zile pentru implementarea acestui sistem, timp care ar fi mai mult decat insuficient. Mai mult, contestatarul solicita anularea procedurii daca nu se remediaza acest termen limita de implementare.

Firma Divergent Solutions, care potrivit datelor de la Registrul Comertului are ca asociat unic pe Dobre Liliana, si-a retras contestatia dupa ce Politia a transmis un punct de vedere catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) si catre aceasta firma, se arata intr-un proces verbal publicat in SEAP (vezi documentul atasat).

Politia are acum in analiza 4 oferte din partea urmatoarelor firme:

  • 1. Asocierea dintre S&T Romania si Dataware Consulting, avand ca subcontractant pe Technohub SRL
  • 2. European Funds Invest
  • 3. Ymens Teamnet
  • 4. Master Technology Systems

Cateva detalii despre ofertanti

1. Actionarii S&T Romania sunt:

– Computer Betting Company, controlata integral de S&T AG Austria), – 68,93% din actiuni

– Quality Business Solutions (QBS), detinuta integral de Dumitru-Octavian Nicolau, – 30,06%

– S&T AG, 1,01% din actiuni (sursa: Profit.ro)

Potrivit Rise Project, „afaceristul roman Nicolae Dumitru-Octavian este un important jucator pe piata romaneasca de telecomunicatii, fiind partener, printre altii, cu Nicolae Badea (Computerland) si Tiberiu Urdareanu, patronul UTI Grup. In 2005, sotia lui Nicolau a vandut participatia in firma 2K Telecom catre afaceristul Sebastian Ghita. Firmele lui Octavian Dumitru Nicolau au castigat contracte importante de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), in timp ce sotia generalului Marcel Opris, seful STS, era angajata familiei Nicolau„.

Informatia ca sotia lui Marcel Opris a fost angajata la Omnivision Consultanta SRL, firma de consultanta detinuta de Octavian Nicolau, apare in declaratiile de avere din anii 2009, 2010 si 2011 ale generalului STS, Marcel Opris. Incepand cu declaratia de avere din anul 2012, informatia nu se mai regaseste.

Reprezentantii STS au transmis in luna noiembrie 2015 pentru HotNews.ro ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins definitiv, in data de 8 octombrie 2015, ca nefondata plangerea formulata de petentul Valer Marian privind contractele incheiate intre STS si firma SC Quality Business Solutions SRL, apartinand unor prieteni de familie ai directorului STS.

2. Numele firmei European Funds Invest apare in sesizarea facuta de ANI la DNA in cazul Iuliei Ioana Baz, director in Ministerul Fondurilor Europene, pe care o acuza de conflict de interese si infractiuni de coruptie. Iulia Ioana Baz este acuzata de inspectorii de integritate ca, in calitate de director in minister, a semnat liste de verificare a achizitiilor publice, contracte incheiate cu firme la care a lucrat sau pe care le-a administrat.

„Ulterior numirii acesteia in functia publica, Ministerul pentru Societatea Informationala, in calitate de Organism Intermediar, in numele si pentru Ministerul Fondurilor Europene pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, a incheiat un contract de finantare cu S.C. European Funds Invest S.R.L., societate la care Iulia Ioana Baz a detinut functia de administrator si pentru care a intocmit o serie de documente care au stat la baza incheierii contractului”, sustin inspectorii ANI.

3. Firma Master Technology Systems a participat recent la licitatia organizata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru mentenanta si suport la Platforma Informatica de Asigurari de Sanatate (PIAS). In cadrul licitatiei, Master Technology Systems a fost lider al asocierii din care au mai facut parte European Funds Invest (asociat) si Insoft Development & Consulting (subcontractant). Licitatia CNAS a fost castigata in final de catre Teamnet International.

4. Nu in cele din urma si Ymens Teamnet, compania IT de solutii de tip cloud a grupului Teamnet, a depus oferta in cadrul licitatiei Politiei.

Teamnet a fost infiintata in 2001 de deputatul si omul de afaceri Sebastian Ghita, ca parte a grupului de firme Asesoft. Cofondator al Teamnet a fost si Bogdan Padiu, prieten cu Sebastian Ghita, care i-a preluat actiunile acestuia dupa ce acesta a intrat in politica. Momentan Bogdan Padiu detine pachetul majoritar de actiuni la Teamnet International.

Sebastian Ghita a anuntat in luna august a anului 2012 ca si-a vandut toate actiunile detinute la firmele de IT&C, inclusiv la Teamnet.

Cu toate acestea, in vara anului trecut, procurorii DNA au extins urmarirea penala a lui Sebastian Ghita, sustinand ca acesta a folosit firme instrainate doar formal, pe care le-a detinut personal pana in 2012, cand a devenit deputat, pentru a rula banii obtinuti prin trafic de influenta sau pentru a disimula provenienta unor sume. Din postura de deputat, el ar fi controlat 54 de firme prin 23 de persoane interpuse, lucru interzis de lege pentru parlamentari.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro