Licitație de aproape 60 milioane de lei pentru dotarea Blocului Operator Central din Spitalul Universitar București, care este nefuncțional încă din anul 2007
Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) a demarat în această o licitație de aproape 60 de milioane de lei pentru dotarea cu aparatură medicală de ultimă generație a celor 11 săli de operație din Blocul Operator Central, nefuncțional încă din anul 2007, după ce a intrat într-un amplu proces de modernizare și consolidare. Blocul nu este dotat cu aparatura medicală pentru desfășurarea actului anestezico chirurgical, deși este complet renovat și modernizat. În SUUB se internează anual în regim de spitalizare continua peste 55.000 de bolnavi, peste 60.000 sunt tratări prin spitalizare de zi și peste 350.000 pacienti/an sunt tratări în Unitatea de Primiri Urgențe și ambulatoriu.
- „În prezent, activitatea chirurgicală se desfășoară în cele 17 Sali dispersate pe fiecare etaj de la 3 la 11, iar terapia intensiva și postoperatorul precum și SCS aflându-se la etajul 2, etaj la care se afla și BOC care necesita dotare cu aparatura medicală la standarde înalte, standarde conform UE pentru desfășurarea actului medical in condiții de siguranța maxima atât pentru pacient cât și pentru cadrele medicale.
- De asemenea pentru o bună trasabilitate a actului medico-chirurgical, pentru diminuarea la maximum a infecțiilor asociate actului medical, pentru siguranța pacienților din Secțiile de terapie intensiva, dar și a celor din postoperator, toate aceste patru secții din cadrul SUUB trebuie și este obligatoriu sa fie situate la același etaj. În prezent, Blocul Operator Central este reabilitat: consolidare, reparații capitale postconsolidare plus finisarea sălilor de operații modulare care au în acest moment doar lămpi de operație.„, se arată în documentația de licitație (vezi documentul atașat).
Prin această licitație, Spitalul vrea să doteze cele 11 săli de operație din cadrul Blocului Operator Central cu aparatura medicală de ultimă generație necesară creeri unei structuri unitare, integrate și performante care să asigure nevoile pacienților.
„Blocul Operator Central va trebui să funcționeze 24 de ore din 7 zile în toate specialitățile chirurgicale, inclusiv politraumă, având în vedere specificul spitalului, adresabilitatea și faptul că începând cu trimestrul IV 2018 va fi funcțional singurul heliport medical, autorizat și acreditat din București pentru elicopterele SMURD pentru zboruri de zi și de noapte.
Noua structură este a BOC și a sălilor reorganizate va cuprinde 11 săli din care:
– 2 săli polivalente de tip traumă
– 2 săli tip CCV
– 3 săli NCH și ortopedie
– 4 săli chirurgie generală și specialități”, se mai arată în caietul de sarcini.
Contractul de achiziție este împărțit în 5 loturi, iar valoarea totală estimată a achiziției este 59,7 milioane de lei (fară TVA). Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 10 decembrie 2018. În aceeași zi va avea loc și deschiderea ofertelor.
- Ministerul Sănătății nu a făcut încă publice concluziile raportului de control demarat în luna august la Spitalul Universitar
Amintim că Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a trimis, pe data de 6 august, Corpul de Control al Ministerului Sănătății la Spitalul Universitar din București, după ce doi asistenți medicali de la unitatea sanitară au intrat în greva foamei în semn de protest față de condițiile de lucru din spital.
Mariana Luceanu și Daniel Simion, cei doi asistenți medicali de la Spitalul Universitar aflați în greva foamei, au decis să pună punct protestului după 17 zile, după ce ministrul Sorina Pintea a trimis doi reprezentanți ai instituției să discute cu ei și li s-a promis că Corpul de Control al MS va face „un control amănunțit”. „Am vrut să atragem atenția, poate cu ocazia asta se va face curățenie în spitalul ăsta”, afirma atunci Daniel Simion, asistent medical la Spitalul Universitar.
„Vă informăm că acțiunea de control demarată de Corpul de Control al Ministerului Sănătății, la începutul lunii august, la această unitate sanitară continuă. Concluziile raportului de control vor fi făcute publice”, anunța, în data de 22 august, Ministerul Sănătății, într-un comunicat.
Reamintim că în data de 21 august, la Spitalul Universitar Bucureşti a mai fost deschisă o anchetă epidemiologică, în Secţia de Chirurgie Plastică, după ce un pacient care a participat la mitingul din 10 august și a fost spitalizat aici a descoperit după externare că era infectat cu bacteria Clostridium Difficile.
La începutul lunii august, 15 angajaţi ai Spitalului Universitar din Bucureşti au protestat în faţa instituţiei, nemulțumiți că au fost puși să aleagă între voucherele de vacanţă şi sporurile maxime. Ei au reclamat și lipsa de materiale din spital.
Citește și: