Sari direct la conținut

Liderul RCA, Euroins, spune că a plătit daune de 1,3 miliarde lei în acest an. Cum răspunde acuzațiilor că nu ar avea suficiente rezerve de daună

HotNews.ro
Kiril Boshov si Tanja Blatnik, Euroins, Foto: Hotnews
Kiril Boshov si Tanja Blatnik, Euroins, Foto: Hotnews

Euroins, liderul pieței RCA, a anunțat miercuri că de la începutul anului a plătit daune în valoare de 1,3 miliarde de lei și spune că rezervele de daună constituite ar fi suficiente pentru a garanta plata la timp a cererilor de despăgubire.

După ce ASF a anunțat cu o zi în urmă că în piața RCA concurența este la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, iar cota de piață a liderului Euroins este în continuă scădere, asigurătorul a reacționat azi subliniind că această tendință este în concordanță cu planurile sale de a-și diminua cota de piață pe RCA și de a-și diversifica portofoliul de produse.

Asigurătorul susține că a constituit peste 40% din toate rezervele de daune RCA de pe piață.

„Cu o cotă de 31% pe acest segment, rezervele sunt suficiente pentru a garanta plata la timp a cererilor de despăgubire. De la începutul anului 2022, s-au plătit daune în valoare de 1,3 miliarde lei, ceea ce reprezintă în medie 6,4 milioane lei pe zi.”, arată asigurătorul.

  • “Suntem conștienți că există segmente ale operațiunilor noastre în care apar mereu provocări și în care ne putem îmbunătăți serviciile. Cu toate acestea, în acest moment, cu ajutorul infuziilor succesive de capital de anul trecut de la Grupul Euroins și de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care ne-au permis să menținem compania stabilă și capabilă să se dezvolte, și cu un număr mare de clienți și parteneri din zona de brokeraj și service-uri auto care au ales să ne acorde încrederea lor în această perioadă, putem spune că strategia noastră este solidă și are rezultate foarte bune.” a declarat Tanja Blatnik, CEO Euroins.

Transportatorii auto au acuzat că Euroins a fost amendată cu o sumă ridicol de mică de ASF pentru nereguli la constituirea rezervelor de daună

Asigurătorul spune că a ales să nu comenteze declarațiile tendențioase făcute cu o zi în urmă de un număr redus de service-uri auto, în comparație cu sutele de service-uri auto cu care Euroins are parteneriate de lungă durată.

Este vorba de un comunicat de presă transmis de Confederația transportatorilor auto (COTAR), care acuza faptul că ASF ar fi aplicat recent „o amendă ridicol de mică – 422.600 lei reprezintă echivalentul a 20 de minute de vânzări de RCA dintr-o singură zi!”.

De notat faptul că anumite informații în baza cărora transportatorii COTAR își bazează acuzațiile sunt contrazise de datele oficiale, precum afirmația că Euroins ar deține 41% din piața RCA și că începând cu luna octombrie 2022 vânzările Euroins ar fi depășit 40% din totalul vânzărilor polițelor RCA din piață.

În comunicatul transmis cu o zi în urmă, referitor la piața asigurărilor la 9 luni, ASF spunea că Euroins a înregistrat o cotă de piață de puțin peste 31%, în ușoară scădere față de jumătatea anului. Cota Euroins este cu peste 5 puncte procentuale mai mică decât cea consemnată la finalul anului 2021, când societatea controla peste 35% din piață.

În plus, ultimul raport ASF aferent primului semestru din 2022, arată că Euroins avea la 30 iunie o cotă de piață de 31,81%, fiind urmată de Groupama (20,64%) și de Allianz-Țiriac (18,49%).

Euroins a fost amendată recent pentru nereguli la constituirea rezervelor de daună

Pe de altă parte, ASF a amendat recent Euroins pentru nereguli la constituirea rezervelor de daună, așa cum susțin transportatorii COTAR:

  • societatea Euroins a fost sancționată cu amendă în cuantum de 422.600 lei pentru încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1), alin. (2), alin. (6) și alin. (7) din Norma 38/2015 privind rezervele tehnice constituite pentru activitatea de asigurare, modul de calcul al acestora în scopul întocmirii situațiilor financiare anuale și registrul special de evidență a activelor care le acoperă, coroborat cu prevederile art. 3 alin. (1) din aceeași normă.
  • În sarcina societății au fost impuse următoarele măsuri: inventarierea până la data de 31.12.2022 a dosarelor de daune aflate pe rolul instanțelor de judecată având ca obiect pretențiile formulate de terți împotriva asigurătorului și transmiterea la A.S.F. a situației inventarierii și a măsurilor luate.
  • Tanja Blatnik, în calitate de director general al societății, a fost sancționată cu cu amendă în cuantum de 86.100 lei pentru încălcarea prevederilor dispozițiilor art. 37 alin. (7) lit. b) din Legea 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 5 alin. (1) lit. d) pct. (iv) din Norma 21/2016, cu modificările și completările ulterioare, pentru faptul că la raportările lunare transmise la A.S.F. privind situația litigiilor aflate în curs de soluționare pe rolul instanțelor de judecată nu s-a asigurat că acestea sunt complete, corecte și corespund realității.

Pentru detalii citește: ASF a anunțat noi sancțiuni în asigurări: Ce amenzi au primit Euroins, Asirom, Eurolife, Groupama și doi brokeri

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro