Sari direct la conținut

Linia de gardă de la spitalul de psihiatrie din Dumbrăveni, suspendată din lipsă de medici

HotNews.ro
Spital din Romania, Foto: AGERPRES
Spital din Romania, Foto: AGERPRES

Linia de gardă de medicină generală a Spitalului de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni a fost suspendată la finalul lunii aprilie din lipsa medicilor, la cererea spitalului, potrivit reprezentanţilor unităţii medicale.

„Linia de gardă pe medicină generală a fost suspendată temporar, la cererea unităţii noastre, din cauza lipsei medicilor. La momentul în care s-a cerut suspendarea, nu mai aveam decât patru medici pe linia de gardă de medicină generală, numărul acestora fiind de fapt numărul minim de medici cu care putea funcţiona o linie de gardă continuă, dar unul din cei patru medici avea contractul suspendat, din motive medicale. Practic, linia de gardă nu mai putea funcţiona. Am încercat să găsim medici pe care să-i angajăm cu contract, dar problema este că în linia de medicină generală nu poate profesa un medic cu orice specialitate. Toţi medicii pe care i-am găsit aveau deja două joburi şi nu mai aveau cum să intre în contract cu spitalul”, a declarat purtător de cuvânt al Spitalului Dumbrăveni, Gina Şerban, citată de Agerpres.

De la finalul lunii aprilie, toate urgenţele din zonă sunt îndreptate direct la Unitatea de Primire de la Spitalul Judeţean „Sf. Pantelimon” din Focşani.

Pentru a evita suspendarea liniei de gardă, spitalul a făcut apel şi la Ministerul Sănătăţii, însă singurii medici disponibili au fost medicii de familie, care nu pot profesa în linia de medicină generală.

Nu este prima oară când la Dumbrăveni se suspendă o linie de gardă. În anul 2016, tot din lipsa medicilor, a fost suspendată linia de gardă pe psihiatrie, care însă a fost însă reluată la finele lunii aprilie, pentru ca spitalul să poată beneficia în continuare de finanţare din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„Acum, odată cu suspendarea liniei de medicină generală, pe 25 aprilie, a trebuit să încetăm suspendarea liniei de Psihiatrie şi să reluăm această activitate a gărzii de Psihiatrie la domiciliu, pentru că spitalul nu poate funcţiona fără măcar o linie de gardă. Dacă nu avem măcar o linie de gardă, nu putem obţine finanţare de la CNAS. Este obligatorie. Noi suntem un spital de monospecialitate psihiatrie, linia de gardă obligatorie este cea de psihiatrie. În momentul de faţă, linia funcţionează cu patru medici, toţi angajaţi ai spitalului, unii cu contracte individuale de muncă pe perioadă nedeterminată, alţii cu contract de prestări servicii. Doi dintre ei sunt medici care profesează de peste 30 de ani aici, dar din cauza vârstei nu au putut rămâne angajaţi cu contract de muncă”, a precizat Gina Şerban, purtătorul de cuvânt al spitalului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro