Sari direct la conținut

Lira turcească își continuă agonia și cade cu peste 6%, atingând un nou minim istoric față de dolar

HotNews.ro
Lira turcească își continuă agonia și cade cu peste 6%, atingând un nou minim istoric față de dolar

Lira turcească s-a devalorizat cu peste 6% vineri față de dolar, pe fondul crizei diplomatice dintre Ankara și Washington și al îngrijorărilor legate de eventuale efecte negative pentru băncile europene prezente în Turcia, scrie AFP.

TRY a depășit pentru scurt timp și pentru prima oară pragul de 6 lire pentru un dolar, pentru a revenit apoi ușor sub acest prag, cu o devalorizare de peste 6%, la aproape 5,9 lire pentru o bancnotă verde, la ora 07,30 GMT.

Moneda națională a Turciei s-a devalorizat cu peste o treime de la începutul anului. Joi, lira cedase peste 5% față de dolar.

Această cădere vine la câteva ore înainte de un discurs așteptat al ministrului Finanțelor – care este și ginerele președintelui Recep Tayyip Erdogan – Berat Albayrak, și care va prezenta „noul model economic” al țării.

De asemenea, vine după comentariile președintelui turc din noaptea de joi spre vineri, care a explicat agonia lirei prin „campanii” a căror natură nu a precizat-o.

„Dacă ei au dolari, noi, noi avem poporul nostru, avem dreptatea și îl avem pe Allah !”, a spus acesta, declarații puțin susceptibile să asigure piețele, care asistă de luni de zile la căderea inexorabilă a TRY.

Într-un articol publicat vineri, Financial Times a scris că Banca Centrală Europeană se teme de o eventuală expunere a unor bănci europene foarte prezent în Turcia la criza monetară pe care o traversează țara.

Lira suferă și din cauza unei grave crize diplomatice care a izbucnit între Turcia și Statele Unite, doi aliați din cadrul NATO care și-au impus sancțiuni reciproce pentru mai mulți responsabili guvernamentali.

Tensiunile au cunoscut o bruscă escaladare săptămâna trecută după încarcerarea în Turcia a unui pastor american, Andrew Brunson, acuzat de autoritățile turce de „terorism” și „spionaj”.

Bursele sunt îngrijorate și de incapacitatea autorităților turce de a controla inflația galopantă care a atins aproape 16% în iulie, în cifre anualizate.

Numeroși economiști cer majorarea dobânzii de intervenție pentru a controla inflația, dar banca centrală este supusă presiunilor președintelui Erdogan, un „dușman” autoproclamat al acestui mecanism.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro