Lista neagra a firmelor participante la contracte pe bani publici va fi gata luna viitoare
Baza de date aflata in pregatire la ANRMAP contine un fel de „rapoarte” ce reflecta prestatia firmelor implicate in contracte de achizitii publice.
„Autoritatile, numite „contractante”, intocmesc asa-numitele documente constatatoare, cu privire la colaborarea cu firmele pe parcursul proiectului. De cateva luni noi strangem aceste documente. Probabil, in decurs de o luna, vom avea informatii complete”, explica Marius Gogescu.
Datele incluse in certificatele constatatoare se refera la calitatea bunurilor sau serviciilor furnizate de contractor, problemele aparute in derularea proiectului si asa mai departe.
In noua Ordonanta de modificare a legislatiei achizitiilor publice, aprobata de curand in sedinta de Guvern, se prevede ca firmele care au creat probleme autoritatilor publice sa nu mai poata participa la alte contracte.
Mai putin de 1% din firme au „raport negativ”
Din cele cateva mii de documente primite pana acum, „cele cu constatari negative sunt de ordinul zecilor”, a precizat Marius Gogescu. Desi autoritatea publica isi asuma raspunderea pentru „notele” date activitatii contractorilor, totusi „verdictul” asupra prestatiei unei firme este o chestiune extrem de delicata.
„Chiar Comisia Europeana a atras atentia sa tratam cu pudenta problema, fiindca publicarea acestor liste poate aduce prejudicii liberei concurente. Un intreprinzator poate gresi. Nu este poate corect sa sanctionam pe cineva care a gresit o data.
Ar putea fi vorba de o defectiune tehnica la un utilaj, spre exemplu, care este remediata ulterior si nu afecteaza activitatea viitoare”, explica presedintele ANRMAP.
Din aceste motive, Autoritatea va furniza informatii punctuale, despre contractori, la cererea celor interesati. „Autoritatea care a intocmit certificatul isi asuma raspunderea pentru datele furnizate. Firma vizata se poate adresa instantei, daca nu este de acord cu rezultatul”, au mai spus reprezentantii autoritatii ANRMAP.