Sari direct la conținut

Alegeri Franța. Macron a respins „pentru moment” demisia premierului Attal / Stânga vrea însă să propună un nou prim-ministru săptămâna aceasta

HotNews.ro
Alegeri Franța. Macron a respins „pentru moment” demisia premierului Attal / Stânga vrea însă să propună un nou prim-ministru săptămâna aceasta
Susținători ai stângii, după anunțarea rezultatelor alegerilor. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Alianța stângii Noul Front Popular (NFP) a început deja discuțiile pentru construirea unei coaliții de guvernare și vrea să îi prezinte lui Emmanuel Macron o propunere pentru șefia viitorului cabinet. Perspectivele unei guvernări stabile sunt complicate de faptul că în ciuda victoriei, stânga nu dispune de majoritatea absolută de 289 de locuri în camera inferioară a parlamentului francez, scriu AFP și Le Monde.

Dacă alianța de stângava reuși să își pună în aplicare programul, aceasta va duce la o „criză financiară” și la „decăderea economică” a țării, a declarat Bruno Le Maire, fost ministru al economiei și aliat al președintelui francez Emmanuel Macron.

„Implementarea programului Noului Front Popular ar distruge realizările politicii pe care am urmat-o în ultimii șapte ani și care a oferit Franței locuri de muncă, competitivitate și fabrici”, a scris Le Maire pe platforma socială X. Proiectul alianței de stânga este „ineficient și depășit”, iar „legitimitatea sa este slabă”, a mai spus Le Maire.

Potrivit lui Le Maire, noua componență fragmentată a parlamentului ar putea duce la un blocaj și la o criză de guvernare. Pentru a evita acest lucru, el a făcut apel la „toate forțele politice care cred în economia de piață, în redresarea finanțelor publice, în tranziția energetică, în procesul de integrare europeană” să lucreze împreună și „să lase deoparte interesele lor partizane”.

Președintele Emmanuel Macron a decis luni să îl mențină în funcție pe premierul său Gabriel Attal, după alegerile parlamentare în care tabăra prezidențială a venit pe locul doi, în urma alianței de stânga.

„Președintele i-a cerut lui Gabriel Attal să rămână prim-ministru pentru moment, pentru a asigura stabilitatea țării”, a declarat biroul lui Macron într-un comunicat.

Attal a semnalat deja duminică că își va prezenta demisia, dar a adăugat că este pregătit să rămână în funcție mai mult timp ca interimar, și că decizia îi aparține președintelui.

Premierul Gabriel Attal a ajuns la palatul Elysée pentru a-și prezenta demisia, așa cum a anunțat duminică seară.

Stânga anunță că vrea să propună un premier săptămâna aceasta

Olivier Faure, liderul Partidului Socialist, a declarat luni că alianța stângii trebuie să fie în măsură să prezinte un candidat pentru pentru postul de prim-ministru în cursul acestei săptămâni, în urma alegerilor legislative de duminică care au plasat stânga în frunte, dar fără o majoritate absolută.

Subliniind că este important să nu se dea „impresia că nu suntem capabili să guvernăm”, Olivier Faure a asigurat că alegerea se va face „săptămâna aceasta”, „fie prin consens, fie va exista inevitabil un vot”, între diferitele formațiuni ale Noului Front Popular.

Mathilde Panot, membră a partidului Franța Nesupusă (LFI), a declarat de asemenea că alianța de stânga va propune „un prim-ministru și un guvern în această săptămână”.

Deocamdată, președintele a preferat să temporizeze lucrurile. Palatul Elysée a anunțat luni că șeful statului, care pleacă marți la Washington unde are loc summitul NATO, va aștepta „structurarea” noii Adunări „pentru a lua deciziile necesare”.

Stânga vrea să guverneze. Dar ce va face Macron?

Rezultatele alegerilor de duminică din Franța au surprins Franța și întreaga lume, creditând Noul Front Popular (NFP), o alianță eterogenă a stângii, cu o victorie clară (cu 182 de locuri), deși una fără majoritatea absolută de 289 de locuri în parlament.

Stânga, care dorește să limiteze prețurile bunurilor esențiale precum carburanții și alimentele, să crească salariul minim la 1.600 de euro net pe lună, să majoreze salariile lucrătorilor din sectorul public, să anuleze creșterea vârstei de pensionare și să impună o taxă pe avere, a declarat imediat că dorește să guverneze.

„Voința poporului trebuie respectată cu strictețe, președintele trebuie să invite Noul Front Popular la guvernare”, a declarat liderul stângii radicale Jean-Luc Melenchon.

Constituția nu îl obligă pe Macron să solicite NFP să formeze un guvern, deși acesta ar fi pasul obișnuit, deoarece este cel mai mare grup din parlament.

Dar alianța incomodă a Noului Front Popular (NFP), alcătuită în grabă înainte de vot, este nu doar eterogenă, dar și departe de a obține majoritatea absolută.

O întrebare cheie este dacă această alianță, care reunește stânga extremă, Verzii și socialiștii, va rămâne unită și va conveni asupra cursului de urmat.

Aceste partide s-au criticat reciproc în trecut și au unele diferențe-cheie în ideologia și abordarea lor. Iar numele premierului este neclar, politicieni precum socialistul Raphael Glucksmann subliniind că Melenchon nu are cum să fie premierul susținut de această alianță.

Melenchon, liderul partidului stângii radicale Franța Nesupusă (LFI), a exclus o coaliție largă a partidelor de diferite orientări și a declarat că Macron are datoria de a cere alianței de stânga să guverneze.

Multe vor depinde de disponibilitatea LFI de a face compromisuri – și de răspunsul stângii moderate în cazul în care partidul lui Mélenchon refuză aceste compromisuri. LFI a declarat de mult timp că va intra la guvernare doar pentru a „pune în aplicare politicile noastre, și ale nimănui altcuiva”.

Din partea stângii mai moderate, Raphael Glucksmann, de la Partidul Socialist, i-a îndemnat pe partenerii săi de alianță să se comporte ca niște „adulți”.

„Suntem în frunte, dar suntem într-un parlament divizat”, a spus el. „Va trebui să vorbim, să discutăm, să ne angajăm în dialog”, a cerut el.

Demisia lui Attal, așteptată

Premierul Gabriel Attal a anunțat deja că luni își va depune demisia, deși ar putea rămâne interimar până la formarea unui nou guvern.

În anturajul lui Macron, nu a existat însă nicio indicație cu privire la următoarea sa mișcare.

„Întrebarea pe care va trebui să ne-o punem în această seară și în zilele următoare este: ce coaliție este capabilă să atingă cele 289 de locuri pentru a guverna?”, a declarat o persoană apropiată președintelui pentru Reuters.

Scrutinul a reprezentat un eșec pentru Adunarea Națională (RN) partidul naționalist și eurosceptic al lui Marine Le Pen, care s-a clasat doar pe locul al treilea, cu 143 de locuri (alături de aliați), după ce toate sondajele sugerau că va câștiga.

Scrutinul este, de asemenea, o lovitură pentru președintele centrist Emmanuel Macron, care a convocat anticipatele după ce partidul său a fost învins în alegerile pentru Parlamentul European de luna trecută.

INTERVIURILE HotNews.ro