Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1004: Lobby de la vârful UE pentru ca Berlinul să livreze Ucrainei rachetele Taurus / Kremlinul a făcut, înainte de invazie, o listă cu ucraineni ce urmau să fie executați – GUR / Kievul pierde teren în Kursk

Război în Ucraina, ziua 1004: Lobby de la vârful UE pentru ca Berlinul să livreze Ucrainei rachetele Taurus / Kremlinul a făcut, înainte de invazie, o listă cu ucraineni ce urmau să fie executați – GUR / Kievul pierde teren în Kursk
Un militar ucrainean din Brigada 30 de Artilerie, într-o locație nedezvăluită din regiunea Donețk, Ucraina, pe 10 octombrie 2024. Foto: Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin afirmă că armata Moscovei va utiliza din nou o rachetă experimentală după atacul din Ucraina și că va începe producția în masă a noului tip de proiectil. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că testarea unei arme cu capacitate nucleară pe teritoriul țării sale este o „crimă internațională”.

Sinteza zilei:

Evenimentele de sâmbătă, ziua 1004 a războiului din Ucraina, LIVE:

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Vladimir Putin a stabilit ca obiectivul să scoată forțele ucrainene din regiunea rusă Kursk până la 20 ianuarie 2025, data învestirii președintelui ales al SUA, Donald Trump, relatează Ukrainska Pravda, citând Interfax-Ucraina.

„Pentru Putin, cel mai important lucru este să ne împingă afară din regiunea rusă Kursk. Toate aceste povești, toți acești indicatori, loviri cu rachete noi, toate acestea nu sunt doar pentru amuzament. El și-a pus stabilit sarcină. Sunt sigur că vrea să ne scoată până pe 20 ianuarie. Este foarte important pentru el să demonstreze că el controlează situația. Nu o controlează deloc”, a spus Zelenski.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat sâmbătă o lege prin care soldaţii care semnează un contract pentru a lupta pe frontul din Ucraina vor fi scutiţi de datoriile financiare acumulate, reiese de pe site-ul guvernului rus, potrivit Reuters.

O „fanfaronadă”? Putin a lăudat capacitățile rachetei balistice Oreșnik. Experții de la Institutul pentru Studiul războiului sunt de altă părere

Președintele rus Vladimir Putin și conducerea militară rusă continuă să laude racheta balistică Oreșnik lansată pe 21 noiembrie asupra orașului Dnipro. Cu toate acestea, analiștii militari de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) sugerează că această exaltare e prea mare și e mai mult o campanie rusă de a-și exagera capacitățile pentru a pune presiune asupra Occidentului și Ucrainei.

Capul unei familii numeroase din Naberejnîe Celnî, Rusia, Vladimir Suhov, intenționează să își numească al 15-lea copil după complexul de rachete „Oreșnik„. Dacă se va naște o fetiță, aceasta va fi numită Oreșnița.

Atacurile ruseşti cu drone şi rachete au avariat 321 de instalaţii ale infrastructurii portuare ucrainene începând cu luna iulie a anului trecut, a anunţat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit Reuters, potrivit News.ro.

Douăzeci de nave comerciale aparţinând altor ţări au fost, de asemenea, avariate de atacurile ruseşti, a precizat el.

„Exporturile alimentare ucrainene asigură hrană pentru 400 de milioane de oameni din 100 de ţări din întreaga lume”, a declarat Zelenski. „Preţurile alimentelor în Egipt, Libia, Nigeria şi alte ţări din Africa depind în mod direct de faptul dacă fermierii şi companiile agricole din Ucraina pot funcţiona normal”.

Fermierii polonezi au blocat sâmbătă punctul de trecere a frontierei Medyka cu Ucraina, în semn de protest față de acordul comercial dintre Uniunea Europeană și Mercosur, despre care ei spun că le va reduce competitivitatea, a informat agenția de presă PAP, potrivit Reuters.

Fermierii protestează și pentru că cererea lor ca Polonia să mențină taxa agricolă la nivelul din 2023 în 2024 nu a fost îndeplinită.

Ministrul polonez al Agriculturii a declarat că sprijină cererile fermierilor cu privire la acordul Mercosur, iar guvernul va aborda acest lucru la următoarea sa întâlnire. Mercosur este un bloc comercial al țărilor din America de Sud.

„Protestul fermierilor din Medyka are același scop, pentru care lupt pe diverse fronturi de mult timp”, a scris Czeslaw Siekierski pe X.

Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, sprijină folosirea de rachete cu rază lungă de acţiune de către Ucraina în apărarea ei împotriva Rusiei şi consideră că Berlinul ar trebui să livreze rapid ţării aflate în război rachete Taurus, de producţie germană, care de adesemenea au rază lungă de acţiune, informează sâmbătă agenția germană de presă DPA.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a întâlnit vineri cu președintele ales al SUA, Donald Trump, la Palm Beach, Florida, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al alianței militare transatlantice.

„Au discutat gama de probleme de securitate globală cu care se confruntă Alianța”, a spus purtătorul de cuvânt, Farah Dakhlallah, într-o scurtă declarație.

Pe site-ul său, NATO a spus că Rutte și echipa sa s-au întâlnit și cu congresmanul Mike Waltz, alesul lui Trump pentru a fi consilier pentru securitate națională atunci când va reveni la Casa Albă, și cu alți membri ai echipei de securitate națională a președintelui ales.

Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul ocupat inițial în regiunea rusă Kursk, într-o incursiune surpriză în august, în timp ce forțele ruse au organizat valuri de contraatacuri, a declarat o sursă militară ucraineană de rang înalt, relatează Reuters. În același timp, trupele ruse avansează cu „200-300 de metri pe zi” în apropiere de Kurahove. 

Rusia avea, înainte de invazie, o listă cu ucraineni care urmau să fie executați

Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare ucrainean (GUR), a declarat, pe Telegram, că pregătirile Rusiei pentru genocidul ucrainenilor, care au început cu mult înainte de invazia la scară largă, includeau crearea listelor pentru execuții, crematorii mobile și planuri pentru înmormântări în masă, potrivit agenţiei naţionale de presă din Ucraina, Ukrinform.

Miza nu a fost niciodată mai mare în războiul Ucraina-Rusia. În săptămâna în care s-au împlinit 1000 de zile de la începutul războiului din Ucraina, puterile occidentale au sporit substanțial arsenalul militar al Ucrainei, iar Kremlinul a lansat cele mai vehemente amenințări de până acum privind un atac nuclear, potrivit BBC.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, care anterior a amenințat în mod repetat Occidentul cu arme nucleare, și-a schimbat brusc retorica, scrie publicația independentă The Moscow Times. Într-un interviu acordat canalului de televiziune Al Arabiya, el a declarat că Rusia nu dorește să declanșeze un război nuclear. „Ne-ar displăcea foarte mult ca acest lucru să se întâmple vreodată. Nu există oameni nebuni în conducerea Rusiei”, a dat el asigurări.

NATO și Ucraina vor avea discuții de urgență marți, după ce Rusia a atacat cu o rachetă balistică experimentală, hipersonică, conflictul „intrând într-o fază decisivă”, după cum a spus prim-ministrul polonez Donald Tusk, citat de Associated Press.

Tribunalul Militar de Garnizoană din Ekaterinburg l-a condamnat pe militarul Evgheni Sandulski, în vârstă de 37 de ani, la zece ani de închisoare într-o colonie cu regim general, sub pentru dezertare, conform Mediazona o instituție media independentă, citată de Meduza.

Rusia trimite 6 navepurtătoare de rachete în Marea Neagră cu o încărcătură totală de până la 23 de rachete Kalibr, potrivit marinei ucrainene, informează Ukrainform.

„Există 20 de nave ostile în Marea Neagră, dintre care 6 transportă rachete de croazieră Kalibr, cu o salvă totală de până la 23 de rachete”, a precizat marina ucraineană.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat că aproximativ 10.000 dintre soldați sunt în regiunea de frontieră Kursk și ar fi „integrați în formațiunile ruse”, potrivit The Guardian.

SUA se așteaptă ca trupele Phenianului masați în Rusia să intre „în curând” în luptă împotriva Ucrainei, a precizat sâmbătă secretarul american al apărării.

„Bazându-mă pe ceea ce au fost instruiți, pe modul în care au fost integrați în formațiunile rusești, mă aștept să îi văd angajați în luptă în curând”, a declarat șeful Pentagonului.

Până în prezent, acesta „nu a văzut rapoarte semnificative” privind trupele nord-coreene „angajate activ în luptă”, a spus el.

Ministrul Energiei de la Chişinău, Victor Parlicov, a declarat vineri că se va întâlni săptămâna viitoare la Sankt Petersburg cu reprezentanții gigantului Gazprom pentru a asigura aprovizionarea stabilă cu energie electrică după loviturile rusești asupra sistemului energetic din Ucraina, informează Reuters.

Sinteza celor mai recente evenimente:

INTERVIURILE HotNews.ro