Când fiecare cuvânt pe care îl spun poate duce la acuzații penale, rușii au găsit un nou mod de a protesta în 2024: E o modalitate de a-ți exprima opinia „fără consecințe”
Cozile au devenit un simbol al protestului în Rusia, în ultimul an. Deși nu și-au putut exprima nemulțumirea prin mitinguri de masă, rușii au continuat să își exprime solidaritatea civilă în alte moduri. De-a lungul anului, rușii au stat la coadă: pentru desemnarea candidatului prezidențial anti-război Boris Nadejdin, pentru a-și lua rămas bun de la liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi și pentru a vota împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din martie, scrie site-ul independent rusesc Novaya Gazeta.
La sfârșitul anului 2023, politicianul Boris Nadejdin și-a anunțat intenția de a candida la președinție, iar candidatura sa a fost susținută de majoritatea opoziției din Rusia, inclusiv de Fundația Anticorupție a lui Aleksei Navalnîi.
Nadejdin a fost singurul candidat prezidențial anti-război care a depășit numărul necesar de 100 000 de semnături de susținere, iar până la sfârșitul lunii ianuarie, mii de ruși, atât din Rusia, cât și din străinătate, s-au aliniat la „coada speranței” pentru a-l susține pe Nadejdin.
Cozi de speranță
Ivan* a venit la o secție de votare regională pentru a semna în sprijinul candidaturii prezidențiale a lui Nadezhdin, unde spune că a întâlnit o mulțime de oameni care împărtășesc aceleași idei.
Experiența i-a dat lui Ivan speranța că Rusia „are o șansă” la schimbare și că, deși viitorul țării este „sumbru”, oamenii încă pot „lumina calea”.
„Orice modalitate de a apărea și de a-ți exprima opinia este importantă”, a spus Ivan, adăugând că astfel de acțiuni i-ar putea ajuta pe «cei care se simt pierduți și singuri» în climatul politic actual din Rusia. Cozile sunt esențiale pentru cei „care nu pot sau se tem să își exprime deschis poziția și care nu sunt de acord cu deciziile celor aflați la putere în Rusia”.
La fel ca Ivan, și Serghei* a avut numai lucruri pozitive de spus despre experiența sa la coadă. La coadă, Serghei s-a simțit inspirat, deoarece și-a dat seama că nu era „singur, sau unul dintre cinci sau zece oameni, sau chiar câteva sute de oameni, ci unul dintre mii”.
Serghei a spus că a stat la coadă pentru a-și exprima opinia politică „fără consecințe”, coada fiind o modalitate legitimă pentru ruși de a-și exprima opiniile civile și politice fără să se teamă de pedeapsă. În special, cozile sunt esențiale pentru cei „care nu pot sau se tem să își exprime deschis poziția și care nu sunt de acord cu deciziile celor aflați la putere în Rusia”.
Deși Serghei a recunoscut că entuziasmul palpabil s-a risipit acum, el încă se gândește cu căldură la timpul petrecut în „coada speranței”. Potrivit lui Serghei, autoritățile ruse au văzut cozile și au ales să nu-l lase pe Nadejdin să candideze la președinție, deoarece s-au simțit amenințate de faptul că acesta ar putea „obține un rezultat destul de decent”, chiar dacă nu ar putea câștiga.