Sari direct la conținut

Popularitatea lui Zelenski a scăzut mult, arată un nou sondaj / Câți ucraineni mai au încredere în președintele lor după aproape trei ani de război

HotNews.ro
Popularitatea lui Zelenski a scăzut mult, arată un nou sondaj / Câți ucraineni mai au încredere în președintele lor după aproape trei ani de război
Volodimir Zelenski. Foto: Ukraine Presidency / Shutterstock Editorial / Profimedia

Majoritatea ucrainenilor îl susțin în continuare pe președintele Volodimir Zelenski după aproape trei ani de invazie rusă, deși această cifră a scăzut mult în 2024, potrivit rezultatelor unui sondaj publicat marți de un institut de specialitate din Kiev, transmite France Presse.

Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) a realizat un sondaj telefonic pe 2.000 de persoane care locuiesc pe teritoriul controlat de autoritățile de la Kiev în perioada 2-17 decembrie, la aproximativ o lună după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, care a reaprins speculațiile cu privire la posibile negocieri de pace cu Moscova.

Conform rezultatelor, la sfârșitul anului 2024, 52% dintre ucrainenii chestionați au declarat că au „încredere” în Volodimir Zelenski, o cifră care a scăzut mult față de cea de la sfârșitul anului 2023 (77%), reflectând o pierdere a sprijinului pentru președintele ucrainean după aproape trei ani de război de mare intensitate.

Sprijinul actual pentru șeful statului ucrainean, în funcție din 2019, este mai pronunțat în vest (60%) și în centru (52%), regiuni relativ scutite de război, decât în est (doar 42%) și în sud (46%), unde au loc majoritatea luptelor.

Potrivit sondajului, aproape 4 din 10 ucraineni (39%) declară acum că „nu au încredere” în Zelenski, aproape dublu față de decembrie 2023 (22%).

În ultimele săptămâni, dezbaterea privind posibilele negocieri de pace cu Moscova s-a intensificat, pe fondul avansului rapid al Rusiei în estul regiunii Donbas și al revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, pe 20 ianuarie.

Președintele american ales a declarat că dorește să pună capăt rapid „carnagiului” din Ucraina, stârnind temeri că Kievul va trebui să facă concesii teritoriale Rusiei pentru a obține pacea.

La rândul său, Zelenski cere „garanții de securitate” din partea aliaților săi occidentali, mai ales de la americani, înainte de orice negocieri cu Moscova.

Președintele ucrainean a fost ales în aprilie 2019, promițând în special să lupte pentru pace cu Rusia. Cota sa de popularitate a scăzut apoi, înainte de a urca la aproape 90% după invazia rusă la scară largă din 2022.

INTERVIURILE HotNews.ro