Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 1051: SUA trimit un ajutor uriaș Kievului și pun la cale noi metode de a pedepsi Moscova / Fico amenință Ucraina / Zelenski vrea trupe occidentale pentru a forța mâna lui Putin

LIVE Război în Ucraina, ziua 1051: SUA trimit un ajutor uriaș Kievului și pun la cale noi metode de a pedepsi Moscova / Fico amenință Ucraina / Zelenski vrea trupe occidentale pentru a forța mâna lui Putin
Militarii ucraineni din unitatea specială Khyzhak încarcă un mortier în timpul unei misiuni de luptă în apropiere de orașul Torețk, regiunea Donețk, estul Ucrainei, 20 decembrie 2024. Sursa foto: Dmytro Smolienko / UkrInform / Profimedia

Pompierii ruși nu au reușit să stingă incendiul de proporții care a izbucnit miercuri la un depozit de petrol în partea europeană a Rusiei la granița cu Kazahstan, în orașul Engels, unde armata rusă are o bază militară de bombardiere strategice.

Evenimentele de joi, ziua 1051 a războiului din Ucraina, LIVE:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va deplasa joi seară la Roma, unde se va întâlni cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, care a sprijinit ferm Kievul încă de la începerea invaziei ruse, informează AFP.

Donald Trump Jr., fiul cel mare al președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, a reușit cumva să implice Ucraina în atacurile politice furibunde ale exponenților ideologiei MAGA („Make America Great Again) împotriva democraților din California pe tema răspunsului dat în fața incendiilor de vegetație care au devastat Los Angeles, scrie joi ediția americană a publicației Politico.

Președintele american Joe Biden urmează să prezinte în cursul acestei săptămâni noi sancțiuni vizând economia Rusiei, a anunțat un oficial american, în cadrul măsurilor menite să întărească efortul de război al Kievului împotriva Moscovei înainte de instalarea la Casa Albă a succesorului său, Donald Trump, scrie joi Reuters.

Kaja Kallas: UE este pregătită să susțină militar Ucraina dacă Trump sistează ajutorul

Uniunea Europeană este „pregătită să preia ștafeta” sprijinului militar pentru Ucraina „dacă SUA nu vor să facă acest lucru”, a declarat joi șefa diplomației europene, Kaja Kallas, potrivit AFP, cu 11 zile înainte ca la Washington să fie învestit președinte Donald Trump, a cărui abordare față de Ucraina și față de invazia rusă în această țară încă nu este clară.

Totuși, șefa diplomației UE s-a declarat „sigură” că administrația republicanului Trump „va continua sprijinul pentru Ucraina”.

„Indiferent cine ar fi liderul Statelor Unite, cred că nu este în interesul Americii ca Rusia să fie cea mai redutabilă putere din lume”, a argumentat Kaja Kallas, înaintea unei noi întâlniri a grupului de la Ramstein, ce reunește statele care furnizează ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia. Aceasta este ultima întâlnire a formatului Ramstein înaintea transferului de putere care va avea loc la Casa Albă pe 20 ianuarie, notează Agerpres.

Președintele american în exercițiu, Joe Biden, încearcă până atunci să trimită Kievului cât mai mult din ajutorul militar și economic aprobat de Congres. În perioada scursă de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, Congresul american a aprobat circa 175 de miliarde de dolari ca asistență pentru Kiev, din care aproximativ 65 de miliarde reprezintă ajutor militar oferit până în prezent.

La rândul ei, Uniunea Europeană și statele sale membre au oferit Ucrainei de atunci și până în septembrie anul trecut o asistență în valoare de 118 miliarde de euro ca ajutor militar și economic, potrivit unui vicepreședinte al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. Acest ajutor masiv nu a fost însă suficient pentru a oferi un avantaj decisiv armatei ucrainene, care nu a reușit să oprească înaintarea trupelor ruse pe frontul din estul Ucrainei, dar a împiedicat totuși străpungerea frontului.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a anunțat, joi, că analizează posibile măsuri împotriva Ucrainei, printre care oprirea ajutorului în războiul cu Rusia. Reacția vine după ce Volodimir Zelenski a oprit tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul țării sale, potrivit Reuters.

SUA au alocat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de circa 500 de milioane de dolari, a anunțat, joi, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la reuniunea de la Ramstein a țărilor care susțin Ucraina în războiul cu Rusia, potrivit agentiilor Reuters și EFE.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că este necesar să se facă mai multe pentru a curăța deversarea de petrol din Marea Neagră, afirmând că eforturile de până acum par să fi fost insuficiente pentru a face față dezastrului ecologic, relatează TASS și Reuters.

Peter Magyar, principalul rival al premierului Viktor Orban din partea opoziției, a declarat pentru Reuters că, dacă va câștiga următoarele alegeri parlamentare pe care Ungaria le va organiza în 2026, va menține țara ferm ancorată în Uniunea Europeană și NATO, încercând totodată să dezvolte „relații pragmatice” cu Rusia.

GRU, agenția de informații militare a Rusiei, a petrecut ani de zile finanțând grupuri teroriste din Afganistan pentru a viza forțele americane și ale coaliției prezente în țară înainte de retragerea americană din 2021. O investigație realizată de The Insider nu numai că a confirmat existența programului, dar a și identificat ofițerii GRU responsabili de coordonarea acestuia.

În porturile europene au ajuns anul trecut 17,8 milioane de tone de gaz rusesc lichefiat, cu peste 2 milioane de tone mai mult decât în anul precedent, potrivit analiștilor Rystad Energy. Datele, care vin la câteva zile după ce Ucraina a oprit fluxul de gaze rusești prin conductele sale, subliniază dependența energetică a continentului de Rusia în ciuda eforturilor UE de a renunța la combustibilii fosili care finanțează fondul de război al lui Putin, subliniază The Guardian.

Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de 500 de milioane de dolari, inclusiv rachete de apărare aeriană, muniție aer-sol și echipamente de sprijin pentru avioanele de luptă F-16, a declarat joi secretarul de stat american Antony Blinken., citat de Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir a declarat joi că licențierea producției de sisteme americane de apărare aeriană în Ucraina ar putea fi o parte semnificativă a garanțiilor de securitate pentru țara sa.

Adresându-se aliaților în timpul unei reuniuni la baza Ramstein, Zelenski a declarat că acest lucru este „absolut realizabil”, notează Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că potențiala desfășurare a contingentului partenerilor în Ucraina „este unul dintre cele mai bune instrumente” pentru a forța Rusia la pace, informează Reuters.

„Haideți să fim mai practici în a face acest lucru posibil”, a spus el într-un discurs adresat aliaților la baza militară Ramstein din Germania.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a respins afirmații că Rusia are în prezent toate avantajele pe frontul din Ucraina, într-un interviu acordat Bloomberg înainte de o reuniune a grupului de contact privind Ucraina la baza americană Ramstein din Germania.

„Există opinia că Rusia are un avantaj și are toate șansele. Are unele avantaje, dar nu domină complet. Și dacă obține ceea ce vrea, va plăti pentru asta în viitor”, a spus șeful Pentagonului, care își va încheia mandatul odată cu administrația Biden, pe 20 ianuarie.

Armata ucraineană a declarat joi că Rusia a lansat un total de 70 de drone asupra țării în timpul nopții, potrivit Reuters.

Dintre aceste drone, forțele aeriene ucrainene au doborât 46, în timp ce 24 de „drone imitatoare” nu și-au atins țintele, au adăugat forțele aeriene ucrainene.

Atacul a avariat reședințe private în trei regiuni ucrainene.

Pompierii ruși încă se luptau joi cu un incendiu care a izbucnit la un depozit de petrol din apropierea unei baze aeriene pentru bombardiere strategice, la mai bine de 24 de ore după un atac ucrainean cu drone, informează Reuters.

„Este nevoie de un anumit timp pentru a finaliza procesul de ardere. Situația este sub control”, a declarat guvernatorul regional Roman Busargin într-o postare pe Telegram.

O stare de urgență a fost în vigoare în Engels, un oraș cu 200.000 de locuitori la aproximativ 730 km sud-est de Moscova, după ce incendiul s-a extins și doi pompieri au murit încercând să îl stingă.

Busargin a declarat că incendiul a izbucnit la un sit industrial, pe care nu l-a numit, după un atac masiv cu drone. Armata ucraineană a declarat miercuri că a incendiat un depozit de petrol care deservește o bază aeriană pentru bombardierele rusești cu capacitate nucleară.

Engels se află la sute de kilometri de Ucraina. În decembrie 2022, trei membri ai forțelor aeriene ruse au fost uciși când o dronă a fost doborâtă acolo.

Donald Trump dorește să pună capăt războiului din Ucraina „cât mai curând posibil”, dar nu va face concesii președintelui rus Vladimir Putin în cursul rezolvării conflictului, a declarat pentru Fox News trimisul special pentru Ucraina al președintelui ales, Keith Kellogg.

Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei și aliat al lui Vladimir Putin, a comentat ironic începutul celui de-al doilea mandat al președintelui american Donald Trump, făcând referire inclusiv la planul pentru războiul din Ucraina.

Volodimir Zelenski se întâlneşte joi în Germania cu aliaţii Ucrainei sub egida Statelor Unite pentru a discuta despre ajutorul militar al acestora, cu unsprezece zile înainte de începerea mandatului lui Donald Trump, care şi-a exprimat scepticismul în legătură cu acest sprijin financiar, potrivit AFP, citată de News.ro.

Scurtă recapitulare informațiilor recente:

–––––

Evenimentele de miercuri, ziua 1050 a războiului, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro