Război în Ucraina, ziua 1058: Premierul britanic, la Kiev pentru a semna cu Zelenski un parteneriat pe 100 de ani / Imposibil de protejat toate infrastructurile submarine, spune un responsabil NATO / Franța și Marea Britanie poartă discuții despre trimiterea unor trupe de menținere a păcii în Ucraina
Keir Starmer a ajuns joi la Kiev pentru prima sa astfel de vizită de când a devenit premier al Marii Britanii și a declarat acolo că va oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a o pune în cea mai puternică poziție pentru a lupta împotriva Rusiei anul acesta. „Nu trebuie să renunțăm”, a spus el înainte de intâlnirea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu care va semna un parteneriat pe 100 de ani pentru a aprofunda legăturile de securitate dintre Regarul Unit și Ucraina.
Evenimentele de joi, ziua 1058 a războiului din Ucraina, LIVE:
„Moscova nu stă și așteaptă un telefon de la Washington”. Ce spune Kremlinul despre o viitoare convorbire între Trump și Putin
Rusia așteaptă fără neliniști prima convorbire telefonică între președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin, a declarat joi Kremlinul, cu câteva zile înainte de învestirea noului locatar de la Casa Albă.
„De regulă, președintele sau șeful de guvern care vine la putere este cel care dă primul telefon”, a declarat la televiziunea publică rusă Iuri Ușakov, consilier al Kremlinului pentru afaceri internaționale.
Un responsabil NATO spune că este „imposibil” de protejat toate infrastructurile submarine de eventuale sabotaje
Este „imposibil” pentru țările membre NATO să își protejeze de un posibil sabotaj toate infrastructurile subacvatice sensibile, cablurile și conductele, având în vedere amploarea rețelei, a declarat joi pentru AFP un oficial NATO specializat în astfel de probleme.
Zelenski: „Ucraina va reacționa energic dacă vreo țară va negocia cu Rusia pe la spatele nostru”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Uniunii Europene, într-un interviu acordat joi presei poloneze, să își crească producția de arme și muniții pentru a susține Ucraina în războiul cu Rusia, dar și pentru a-și consolida propria apărare.
Cât despre negocierea păcii cu Rusia, președintele ucrainean a asigurat că în prezent Kievul nu desfășoară nicio negociere cu Moscova, nici măcar în secret, și nu va tolera ca cineva să negocieze cu Rusia asupra Ucrainei fără implicarea acesteia.
Previziuni pesimiste privind economia Ucrainei. Care a fost efectul războiului asupra PIB-ului
Produsul Intern Brut (PIB) al Ucrainei va avea o creștere încetinită în 2025, de 2,7%, cu 0,9% mai mică decât creșterea înregistrată în 2024, a anunțat ministrul adjunct al Economiei din Ucraina.
„Reforma armatei ruse, un pericol pentru NATO” – șeful spionajului din Finlanda
„Este greu de imaginat că, în condiții democratice, Zelenski ar putea fi reales”. Cine este principalul contracandidat – Interviu cu un politolog de la Kiev
„Încercați să dictați ceva unei armate cu un milion de oameni, cum este Ucraina, și veți vedea că nu simplu”, răspunde tranșant politologul de la Kiev Evghen Magda, întrebat dacă vede o încheiere a războiului după așteptata întâlnire dintre Trump și Putin.
Într-un interviu pentru HotNews, analistul a vorbit și despre viața politică din Ucraina în această perioadă și spune că actualul președinte are șanse minime de a fi reales în funcție pentru că toate deciziile pe care le va lua de acum înainte nu vor fi deloc populare.
ANALIZĂ: Plecarea imigranților ucraineni, o problemă pentru țările est-europene. Care ar putea fi impactul economic al încheierii războiului
Reforma armatei ruse, un pericol pentru NATO. Avertismentul șefului spionajului din Finlanda
Reformele militare pe care Rusia a anunţat că vrea să le facă, care ar creşte numărul trupelor Moscovei cu 30%, reprezintă o ameninţare la adresa NATO şi ar trebui să fie tratate cu vigilenţă, a avertizat joi şeful serviciului militar de informaţii al Finlandei, Pekka Turunen.
Rafinăria de petrol din Volgograd, cea mai mare din sudul Rusiei, și-a oprit activitățile după ce a fost afectată miercuri de un incendiu izbucnit din cauze necunoscute, transmite Reuters, citând surse la curent cu situația.
Una dintre sursele celor de la Reuters a spus că uzina, care aparține Lukoil, și-a pierdut jumătate din capacitatea de producție de motorină, adică aproximativ 10.000 de tone pe zi.
O altă sursă a spus că nu este încă clar cât timp vor dura reparațiile. Publicația adaugă că anul trecut Rafinăria Volgograd a procesat 13,7 milioane de tone de petrol.
Închisoarea în care a fost încarcerat Aleksei Navalnîi, după întoarcerea în Rusia, se va închide
Opozantul rus Aleksei Navalnîi a petrecut aproximativ 500 de zile în colonia penală IK-2 din orașul Pokrov, regiunea Vladimir, între februarie 2021 și iunie 2022, înainte de a fi transferat în alte unități. Acum, acest penitenciar va fi închis de autoritățile ruse.
Franța și Marea Britanie discută despre trimiterea unor trupe de menținere a păcii
Prim-ministrul britanic Sir Keir Starmer a promis joi la Kiev că va colabora cu Ucraina și aliații NATO pentru a oferi țării garanții de securitate solide, în cazul în care se negociază un armistițiu cu Rusia.
Starmer a declarat că Marea Britanie va analiza „modalitățile practice de a obține o pace justă și durabilă… care să vă garanteze securitatea, independența și dreptul de a vă alege viitorul”.
„Vom colabora cu voi și cu toți aliații noștri pentru a lua măsuri suficient de solide încât să garanteze securitatea Ucrainei”, a spus Starmer într-o conferință de presă susținută alături de Zelenski. „Aceste discuții vor continua în lunile următoare”, a promis el.
Starmer a subliniat că Ucraina și Occidentul nu ar trebui să își piardă concentrarea asupra celei mai stringente necesități de a „asigura că Ucraina se află în cea mai puternică poziție posibilă” în 2025 pentru a lupta împotriva Rusiei. „Nu trebuie să renunțăm”, a subliniat Starmer.
Franța și Marea Britanie poartă discuții despre trimiterea unor trupe de menținere a păcii în Ucraina
Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron discută despre trimiterea de soldați britanici și francezi în Ucraina, în cadrul unei forțe de menținere a păcii, după un eventual acord de încheiere a războiului. Mai multe surse guvernamentale britanice bine plasate au subliniat pentru The Telegraph că Londra nu este încă pe deplin de acord cu acest scenariu.
Kremlinul a afirmat joi că declarația premierului polonez Donald Tusk potrivit căreia Rusia a planificat „acte de terorism” în aer împotriva Poloniei și a altor țări este complet nefondată.
Tusk a făcut afirmația miercuri după întâlnirea cu Zelenski la Varșovia, referindu-se aparent la coletele care au explodat la depozite logistice din Europa, despre care oficialii de securitate occidentali au sugerat că au făcut parte dintr-un test pentru un complot rusesc de a declanșa explozii pe zborurile cargo către Statele Unite.
„Acestea sunt acuzații absolut nefondate împotriva Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat de declarația lui Tusk.
„Polonia este bine cunoscută pentru faptul că face astfel de acuzații”, a adăugat Peskov, potrivit Reuters.
Relatările unui medic rus de pe frontul din Ucraina
Mărturia rară a soldatului rus Alexei. Cum s-a înrolat în armata lui Putin, ce l-a îngrozit pe frontul din Ucraina și de ce a decis să dezerteze și să fugă în Franța
Relatările unui medic rus de pe frontul din Ucraina dezvăluie o parte din ororile cu care s-au confruntat atât soldații, cât și civilii în acești ani de război, scrie publicația rusă The Moscow Times.
Ucraina a doborât 34 din cele 55 de drone lansate de Rusia azi-noapte, au spus forțele aeriene ale Kievului, adăugând că alte 18 drone nu și-au atins țintele, ceea ce de obicei indică faptul că au fost bruiate de războiul electronic.
Dronele au fost doborâte în 11 regiuni din Ucraina, potrivit surselor citate.
Resturile de drone căzute au deteriorat infrastructuri energetice din regiunea centrală Poltava, lăsând mai mult de 300 de gospodării fără curent, au declarat autoritățile locale.
Lituania a cerut țărilor NATO să mărească bugetele pentru apărare pentru a consolida apărarea aeriană a Alianței pe flancul său de Est.
„Pe măsură ce Lituania se apropie de a cheltui 4% din PIB pentru apărare și evaluează oportunitățile de a crește în continuare finanțarea apărării, ne așteptăm ca alianța să stabilească un obiectiv minim de 3% la summitul NATO de la Haga din această vară”, a spus ministrul apărării al țării baltice, Dovile Sakaliene.
„Acest lucru va face posibilă pregătirea capacităților de apărare necesare și, printre altele, rezolvarea problemei extrem de sensibile a apărării aeriene a flancului de nord-est”, a adăugat acesta.
Premierul britanic Sir Keir Starmer, în prima sa vizită oficială la Kiev
La o ședință de joi, guvernul estonian a alocat 30,5 milioane de euro pentru consolidarea frontierei cu Rusia, fiind îngrijorat de posibilitatea unor atacuri cu drone.
„Se acordă o mare atenție consolidării și extinderii infrastructurii graniței de est, dezvoltării capacităților de supraveghere. În aceste scopuri vor fi alocate circa 18 milioane de euro. Se vor crea oportunități de supraveghere și contracarare cu ajutorul dronelor la granița de est și pentru cele mai mari 4 orașe din Estonia vor fi alocate fonduri pentru aceste activități, aproximativ 12,5 milioane de euro”, se arată într-un comunicat publicat de guvernul de la Tallinn.
Anunțul vine după ce ministrul de interne al țării, Lauri Laanemets, le-a declarat reporterilor că a înaintat guvernului o propunere de alocare de fonduri pentru actualizarea soluțiilor tehnice de la frontieră și că dorește să creeze un sistem anti-drone la graniță pentru a detecta și a contracara posibilele atacuri cu aeronave fără pilot.
Premierul britanic Sir Keir Starmer a ajuns joi la Kiev în cadrul primei sale vizite oficiale efectuate în Ucraina după ce a câștigat alegerile din luna iulie a anului trecut.
Keir Starmer arrives in Ukraine on his first trip to the country since being elected in July
— ITVPolitics (@ITVNewsPolitics) January 16, 2025
The PM was greeted by Ukrainian officials in Kyiv at a train station pic.twitter.com/CDOsxltm39
Trupele ruse au efectuat în ultima zi 73 de bombardamente la granița regiunii Cernihiv, părți din regiunile Sumi și Harkov, forțele ucrainene și localnicii raportând în total 252 de explozii. Potrivit comandamentului ucrainean responsabil, bombardamentele au fost făcute cu artilerie și drone.
Atac cu drone la o fabrică de praf de pușcă din Tambov
O importantă fabrică rusească de praf de pușcă din regiunea Tambov a fost atacată, a declarat joi un oficial ucrainean, fără a revendica direct responsabilitatea sau a preciza consecințele atacului.
„Întreprinderea este unul dintre principalii furnizori de materiale explozive pentru armata Federației Ruse. Odată cu începerea războiului la scară largă în Ucraina, producția la uzină a crescut semnificativ”, a scris pe Telegram Andriy Kovalenko, șeful Centrului ucrainean pentru contracararea dezinformării.
Peste noapte s-au auzit mai multe explozii în regiunea Tambov în apropiere de orașul Kotovsk și satul Kuzmino-Gat, unde este fabrica de praf de pușcă, iar antiaeriana a intrat în acțiune, au spus canalul de Telegram Mash și presa locală. Potrivit acestora, atacul cu drone din regiunea Tambov a început după miezul nopții și a fost unul masiv, notează RBC Ukraine.
Incendiu de proporții la un depozit de carburanți din regiunea rusă Voronej
Forțele de pompieri au intervenit toată noaptea pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit petrolier din districtul Liskinsky din regiunea rusă Voronej, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii, Alexander Gusev.
Oficialul rus a afirmat că „mai mult de 10 drone” au atacat noaptea trecută teritoriul a trei districte din regiunea Voronej, iar „cele mai multe dintre ele au căzut pe un depozit de combustibili din districtul Liskinsky”.
„În stadiul inițial, stingerea incendiilor a fost complicată de amenințarea atacurilor repetate asupra instalației. În prezent, echipajele de pompieri întărite luptă împotriva incendiului la mai multe rezervoare, cu zeci de vehicule și două trenuri de pompieri. Forțe suplimentare au fost trimise din două regiuni învecinate”.
Imagini publicate azi-noapte pe rețelele de socializare arată că atacul ucrainean a declanșat un incendiu de proporții.
Yet another oil depot in Russia's Voronezh region is on fire right now.
— Illia Ponomarenko (@IAPonomarenko) January 15, 2025
Devastating Ukrainian attacks on the Russian oil industry have become a daily routine. This was deemed "unrealistic" a year and a half ago by so many experts.
Believe it or not, but this leads to the… pic.twitter.com/w5IZTzT3T7
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1480 soldați, 11 tancuri, 20 alte blindate, 40 tunuri, 137 diferite vehicule și 1 echipament special.
Scurtă recapitulare a informațiilor recente:
- Vitorul șef al diplomației americane Marco Rubio anunță condițiile pentru încheierea războiului din Ucraina / Ce spune despre rolul SUA în NATO.
- Reacția MAE român după ce consilierul lui Putin a declarat că UE nu mai are dreptul de a reprezenta România și alte țări „interesate de a lua o poziție echilibrată faţă de Rusia”.
- „Rusia a planificat atacuri teroriste împotriva companiilor aeriene din întreaga lume” – acuzație dură a premierului polonez Donald Tusk.
- Volodimir Zelenski cere ca Ucraina să primească 250 de miliarde de dolari din activele ruseşti pentru a cumpăra arme.
- Uniunea Europeană pregătește al 16-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei. Ce importuri ar putea fi interzise.
- Premierul moldovean Dorin Recean, despre planurile Kremlinului în R. Moldova. Care sunt riscurile pentru România și Ucraina.
- „Vacanța Istoriei s-a terminat”. Și președintele Finlandei face apel la sporirea securității Europei în fața Rusiei.
- Administrația Biden impune noi sancțiuni Rusiei. Sunt vizate peste 250 de entități și persoane.
- Distrugerea statului ucrainean, demilitarizarea Ucrainei și o interdicție permanentă privind aderarea viitoare la NATO, sunt obiectivele cu care Rusia a declanșat războiul și nu va renunța la ele pentru negocieri de pace, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.
- Rusia şi Ucraina au făcut un nou schimb de prizonieri de război, eliberând fiecare câte 25 de persoane, în urma negocierilor mediate de Emiratele Arabe Unite.
- Termenul de 100 de zile pentru sfârșitul războiului din Ucraina, „mult, mult prea optimist”. Noua țintă a administrației Trump, socotită nerealistă.
- Moldovenii îi ajută pe transnistreni cu pături și încălzitoare electrice, iar liderul regiunii separatiste încearcă să-i descurajeze amenințându-i cu închisoarea.
- Tranzitul de gaze către Transnistria va fi reluat în viitorul apropiat, anunță liderul regiunii separatiste, după o vizită la Moscova.
- Muzeul Moscovei a eliminat o secțiune a expoziției despre represiunea sovietică: „Nu există cuvinte, doar un perete alb”.
–––––
Evenimentele de miercuri, ziua 1057 a războiului, au fost LIVE aici pe HotNews.ro