LIVE Război în Ucraina, ziua 1093: Kellogg, prima zi a vizitei la Kiev / Forțele Moscovei avansează în toate direcțiile pe front / UE îi ia apărarea lui Zelenski, după atacul dur al lui Trump / SUA refuză o rezoluție care cataloghează Rusia drept „agresor”

Într-o escaladare fără precedent, în plin proces de negociere a încheierii războiului, discuții pe care SUA le poartă cu Rusia, în lipsa Ucrainei, președintele american Donald Trump l-a numit pe omologul său ucrainean „un comediant cu un succes modest” și „un dictator fără alegeri”. Liderul de la Kiev urmează să îl primească joi pe emisarul special american Keith Kellogg, în timp ce armata rusă susține că a recucerit două treimi din teritoriul ocupat de trupele ucrainene în luna august.
Evenimentele de joi, ziua 1093 a războiului din Ucraina, LIVE:
SUA și Ucraina discută un acord „îmbunătățit” privind mineralele rare, după ce refuzul lui Zelenski a stârnit furia lui Trump
Președintele Franței, Emmanuel Macron, care va efectua săptămâna viitoare o vizită la Casa Albă, a declarat joi că intenționează să-i transmită președintelui american Donald Trump că nu poate „fi slab” în relațiile cu Vladimir Putin, scrie AFP. Într-o sesiune de întrebări și răspunsuri pe rețelele de socializare, Macron a subliniat că va insista asupra faptului că o abordare fermă față de liderul rus este esențială pentru interesul SUA și al lumii întregi.
Statele Unite se opun eforturilor de a eticheta Rusia drept agresor în cadrul unei declarații a Grupului celor Șapte (G7), care marchează împlinirea a trei ani de la invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, a relatat joi Financial Times, conform The Times of Moscow.
Tensiuni la ONU și G7: SUA, nou mesaj clar privind schimbarea politicii față de Rusia
Vicepreşedintele Vance apără negocierile lui Trump cu Rusia pe tema Ucrainei
Vicepreşedintele american JD Vance a apărat joi negocierile preşedintelui Donald Trump cu omologul său rus Vladimir Putin, afirmând că acestea ar putea contribui la încheierea războiului din Ucraina, scrie Reuters.
„Cum ai de gând să pui capăt războiului dacă nu vorbeşti cu Rusia?” a declarat Vance, în timpul intervenţiilor sale la Conferinţa de Acţiune Politică Conservatoare (CPAC).
O delegaţie americană condusă de secretarul de stat Marco Rubio s-a întâlnit marţi la Riad cu o delegaţie rusă pentru a discuta despre cum să pună capăt războiului din Ucraina. Ucraina nu a fost inclusă, provocând reproşuri din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. În zilele care au urmat, Trump şi Zelenski au avut un schimb de replici. Trump l-a numit dictator pe omologul său ucrainean şi a sugerat în mod fals că Ucraina a început războiul. Zelenski a spus că Trump repetă dezinformările ruseşti.
Vance a evitat să abordeze detaliile controversei atunci când a luat cuvântul la marea adunare a conservatorilor care s-au reunit la periferia Washingtonului. El l-a numit pe Trump „un negociator eficient” care „nu dă nimic la o parte de pe masa” discuţiilor, potrivit News.ro.
Ca urmare a eforturilor sporite ale lui Trump în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, „cred cu adevărat că suntem în pragul păcii în Europa pentru prima dată în ultimii trei ani”, a spus Vance.
Peste o mie de oameni au fost condamnați pentru „terorism” în Rusia în 2024, anunță Putin
Tribunalele din Rusia au condamnat peste o mie de persoane pentru „terorism” pe parcursul anului 2024, a anunțat joi președintele Vladimir Putin, într-un context de represiune severă a vocilor critice la adresa ofensivei din Ucraina, scrie AFP.
Rusia a fost în mod repetat ținta unor atentate și atacuri teroriste, organizate inclusiv de gruparea jihadistă Stat Islamic, dar acuzația de „terorism” are o utilizare mult mai largă în sistemul de justiție rus. În ultimii trei ani, dosarele de „terorism”, dar și de „extremism”, „trădare” sau „spionaj” s-au înmulțit împotriva unor cetățeni ruși acuzați că au colaborat cu Kievul sau că se opun asaltului împotriva Ucrainei. Aceste cazuri sunt judecate cel mai adesea cu ușile închise de către instanțe militare și doar puține detalii sunt făcute publice; de cele mai multe ori ele sunt însoțite de pedepse foarte grele cu închisoarea, notează Agerpres.
„Anul trecut au fost examinate în jur de 950 de cazuri de acest tip (pentru ‘terorism’, n.r.) și 1.075 de persoane au fost condamnate”, a afirmat Vladimir Putin joi, într-un discurs adresat judecătorilor.
Potrivit ONG-ului rus pentru drepturile omului OVD-Info, 1.184 de persoane au fost vizate de proceduri judiciare în Rusia pentru opoziția lor față de conflictul din Ucraina. Potrivit organizației Memorial, în Rusia există în prezent 868 de deținuți politici, cifră cel mai probabil subestimată, conform cofondatorului său Oleg Orlov.
Joi, Putin i-a lăudat pe judecătorii ruși pentru „devotamentul” lor și a dezvăluit că au fost înființate 100 de instanțe în teritoriile ocupate din Ucraina, pentru care au fost numiți 570 de judecători.
Ucraina acuză Rusia că desfășoară o represiune în aceste teritorii, întemnițându-i pe cei care se opun forțelor sale de ocupație.
Rubla rusească a atins joi cel mai puternic nivel în raport cu dolarul american în mai bine de șase luni, susținută de apropierea dintre SUA și Rusia și de speranțele care există la Moscova în legătură cu o eventuală ridicare a sancțiunilor.
Premierul polonez Donald Tusk a publicat, joi, pe X, un plan care conține trei puncte pentru ca Uniunea Europeană să răspundă la situația din Ucraina, potrivit The Guardian.
Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, amenință că Ungaria ia în calcul să blocheze extinderea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, susținând că este nevoie de timp pentru negocieri de pace între Washington și Moscova. Anunțul a fost făcut joi, 20 februarie, de purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltán Kovács, într-o postare pe rețelele sociale, potrivit The Guardian.
Rusia cere de mult timp retragerea garanțiilor de securitate pe aliniamentul din 1997 și implicit retragerea trupelor SUA, măsuri ce ar viza direct România, așa că declarațiile inițiale ale lui Cristian Diaconescu despre solicitările Moscovei „au sens complet”, spune într-un interviu pentru publicul HotNews Marius Ghincea, cercetător la universitatea elvețiană ETH Zurich, specializat în politică externă și de securitate.
Ursula von der Leyen și Costa se vor afla luni la Kiev, la trei ani de la declanșarea invaziei ruse
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, se vor deplasa luni la Kiev, în ziua în care se împlinesc trei ani de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, scrie DPA.
Într-o postare pe rețeaua X în care își anunță deplasarea, Costa a scris că vizita „va reafirma sprijinul nostru pentru poporul ucrainean erou și pentru președintele ales democratic (Volodimir Zelenski)”.
Prin referirea la faptul că Zelenski a fost ales democratic, Costa i-a trimis un mesaj clar președintelui SUA Donald Trump, care l-a numit miercuri pe Zelenski „dictator” și a spus că nu are legitimitate democratică, notează Agerpres.
Comisia Europeană a anunțat la începutul săptămânii că Ursula von der Leyen și alți comisari europeni intenționează să se deplaseze la Kiev în ziua în care se împlinesc trei ani de la declanșarea invaziei ruse, dar nu a furnizat amănunte suplimentare.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, le-a transmis, joi, un mesaj clar aliaților care nu și-au atins obiectivele de cheltuieli pentru apărare, potrivit The Guardian.
„Toate statele membre trebuie să atingă pragul de 2% din PIB pentru apărare până vara viitoare. Le spun clar: dacă nu răspundeți la apelurile mele, s-ar putea să primiți un telefon de la un domn foarte amabil de la Washington, care însă… să spunem doar că are un termen mai scurt pentru ceea ce vrea să obțină”, a avertizat Rutte, făcând referire la Donald Trump.
Kellogg a anulat conferința de presă după întâlnirea cu Zelenski
Keith Kellogg, emisarul SUA pentru Ucraina, și-a anulat conferința de presă care era programată după întâlnirea cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Kiev, scriu The Guardian și Sky News.
Kellogg nu va răspunde întrebărilor presei, au anunțat oficialii ucraineni, și va apărea doar pentru fotografia oficială și o strângere de mână protocolară.
Vizita de trei zile a lui Kellogg la Kiev are loc în timp ce Donald Trump l-a acuzat pe Zelenski că este un „dictator” și l-a învinuit pentru războiul cu Rusia. Zelenski a sugerat miercuri că Trump trăiește într-o „bulă de dezinformare” rusească.
O sursă ucraineană de rang înalt l-a descris pe Zelenski ca fiind angajat și „foarte motivat” în contextul întâlnirii cu Kellogg.
Sursa a precizat că nu este clar dacă Kellogg va da curs invitației președintelui ucrainean de a vizita împreună linia frontului. Kellogg urmează să părăsească Kievul vineri seară.
Întrebat ce părere are Zelenski despre remarca lui Trump conform căreia ar fi „un dictator”, un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean a zâmbit și a plecat.
Kellogg s-a întâlnit cu Sîrskîi, Yermak și Sîbiga în timpul vizitei la Kiev
Keith Kellogg, emisarul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina, s-a întâlnit cu înalți oficiali militari și guvernamentali ucraineni, ca parte a vizitei sale în țara devastată de război, care a început joi.
Vizita lui Kellogg are loc într-o atmosferă tensionată, Trump adoptând o retorică din ce în ce mai ostilă față de președintele Volodimir Zelenski, în timp ce administrația sa pregătește o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, scrie The Kyiv Independent.
În prima zi a vizitei de la Kiev, Kellogg s-a întâlnit cu comandantul șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, cu șeful Biroului prezidențial, Andrii Yermak, și cu șefii serviciilor de informații și de securitate, a dezvăluit Zelenski.
În timpul întâlnirii, Yermak a subliniat că Kellogg ar trebui să aibă „informații complete și obiective despre evenimentele de pe front și despre capacitatea și dorința ucrainenilor de a încheia războiul cu o pace justă și durabilă”, a anunțat Biroul prezidențial.
Joi, Kellogg s-a întâlnit și cu ministrul de externe, Andrii Sîbiga „pentru a discuta modalitățile de a ajunge la o pace cuprinzătoare, justă și durabilă”, a anunțat șeful diplomației ucrainene.
„Am afirmat dorința Ucrainei de a obține pacea prin forță și viziunea noastră cu privire la pașii necesari. Am reiterat, de asemenea, că securitatea Ucrainei și a transatlanticului este indivizibilă”, a afirmat Sîbiga, într-un mesaj publicat în mediul online.
Kellogg este așteptat să se întâlnească cu Zelenski mai târziu în cursul zilei de joi. Președintele ucrainean a sugerat că emisarul lui Trump ar putea vizita frontul pentru a inspecta situația de acolo.
„Înțelegem nevoia de garanții de securitate. Înțelegem… importanța suveranității acestei națiuni”, a declarat Kellogg, după sosirea la Kiev.
„O parte din misiunea mea este să ascult și să văd care sunt îngrijorările voastre”, a precizat el, adăugând că va transmite Casei Albe concluziile lui.
Emisarul lui Trump pentru Ucraina s-a întâlnit anterior cu Zelenski și cu alți înalți oficiali ucraineni în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen pentru a discuta despre război și despre memorandumul propus de SUA privind mineralele de „pământuri rare” și alte resurse ale Ucrainei.
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, a anunțat joi că a discutat cu Keith Kellogg, emisarul lui Trump pentru Ucraina, despre modalitățile de a obține o „pace justă și durabilă” în conflictul cu Rusia. Întâlnirea a avut loc la Kiev, într-un moment tensionat din punct de vedere diplomatic, potrivit Reuters.
SUA refuză să susțină o rezoluție ONU ce afirmă sprijinul pentru Kiev
Statele Unite refuză să susțină un proiect de rezoluție ONU pentru marcarea a trei ani de la începerea invaziei ruse în Ucraina, document care sprijină integritatea teritorială a Ucrainei și condamnă agresiunea rusă, au declarat joi trei surse diplomatice pentru Reuters.
Această evoluție pare să reflecte divergența existentă între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și omologul său american Donald Trump, care încearcă să pună capăt rapid războiului din Ucraina și a cărui echipă a purtat discuții cu Rusia fără implicarea Kievului.
Disputa este o criză politică majoră pentru Ucraina, care a folosit ajutor militar american în valoare de zeci de miliarde de dolari convenit cu precedenta administrație de la Washington și care a beneficiat și de sprijin diplomatic.
Proiectul de rezoluție a Adunării generale a ONU, consultat de Reuters, condamnă agresiunea rusă și reafirmă angajamentul față de „suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei în interiorul frontierelor sale recunoscute internațional”.
„În anii precedenți, Statele Unite a susținut consecvent astfel de rezoluții în sprijinul unei păci juste în Ucraina”, a declarat o sursă, care a solicitat anonimatul ținând cont de sensibilitatea chestiunilor discutate.
Prima sursă diplomatică a declarat pentru Reuters că rezoluția este susținută de peste 50 de țări.
Deocamdată nu este clar când expiră termenul pentru sprijinirea rezoluției și Washingtonul s-ar putea răzgândi, notează Agerpres. Procedura de vot la ONU poate merge înainte și fără sprijinul Statelor Unite, dar ar putea fi mai puțin probabil să obțină o susținere largă în cadrul Adunării Generale.
Comisia Europeană îi răspunde lui Trump: Zelenski este un președinte „ales legitim”, iar Ucraina „o democrație”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost „ales legitim” în urma unor alegeri „libere și corecte”, iar Ucraina este „o democrație”, în timp ce Rusia președintelui Vladimir Putin „nu este”, i-a replicat joi Comisia Europeană președintelui american Donald Trump, care l-a descris miercuri pe Zelenski drept un „dictator” care se menține la putere refuzând să organizeze alegeri pentru că și-a pierdut popularitatea, scriu AFP și EFE.
„Președintele Zelenski a fost ales legitim în alegeri libere, corecte și democratice. Ucraina este o democrație. Rusia lui Putin nu este”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan De Keersmaecker, la conferința zilnică de presă a acestei instituții.
În războiul provocat de invazia rusă nu poate exista „o soluție pentru Ucraina fără implicarea Ucrainei și fără implicarea Uniunii Europene”, a adăugat același purtător de cuvânt, protestând din nou față de inițierea de către Trump și Putin a discuțiilor pentru încheierea războiului din Ucraina fără a primi la masa negocierilor Kievul și UE. „Securitatea Ucrainei este securitatea Uniunii Europene”, a mai spus purtătorul de cuvânt comunitar.
Președinții Trump și Zelenski au avut miercuri schimburi publice de replici, după ce președintele ucrainean a refuzat să semneze un memorandum cerut de Washington prin care Ucraina ar fi urmat să cedeze către SUA jumătate din resursele sale naturale. Zelenski a refuzat să semneze nu pentru că s-ar opune unei asemenea înțelegeri, față de care anterior s-a declarat de acord, ci pentru că ea nu cuprindea nicio mențiune despre solicitările Kievului privind garanțiile de securitate și continuarea asistenței militare americane, notează Agerpres.
„Documentul nu era clar, era clar un singur lucru, că trebuie să dăm 50% din tot ce era specificat în document”, a explicat Zelenski miercuri la o conferință de presă, el insistând ca Ucraina să fie primită în NATO și ca trupe străine să fie dislocate în țara sa ca forțe de menținere a păcii, în cazul unui acord de pace cu Rusia.
Zelenski l-a acuzat pe Trump că trăiește într-o „bulă de dezinformare rusă”, după ce președintele american i-a reproșat omologului său ucrainean că a preferat să poarte un război cu Rusia în loc să încerce să ajungă la o înțelegere cu aceasta. De asemenea, președintele ucrainean și-a manifestat nemulțumirea față de excluderea țării sale și a aliaților europeni din discuțiile inițiate separat de Washington și Moscova.
Replicile lui Trump au venit într-o serie de postări pe rețeaua sa de socializare Truth Social. „Un dictator fără alegeri, Zelenski ar face bine să se miște repede sau va rămâne fără țară”, a scris Trump în cel mai recent mesaj de miercuri. „Ador Ucraina, dar Zelenski a făcut o treabă groaznică, țara sa este sfărâmată și MILIOANE (de oameni) au murit inutil”, a adăugat președintele american.
Într-o declarație dată câteva ore mai târziu în Florida, Trump l-a catalogat din nou pe Zelenski drept „dictator”. „El refuză alegerile. Este jos în toate sondajele reale. Cum poți să fii sus când fiecare oraș este demolat?”, a completat președintele american.
Ucraina ar trebui „să reducă tonul, să se gândească bine și să semneze acest acord” privind mineralele cu SUA, a avertizat Mike Waltz, consilierul lui Donald Trump pentru securitate națională într-un interviu pentru FoxNews.
Șeful agenției de informații militare din Ucraina (GUR), generalul Kirilo Budanov, crede că este posibilă anul acesta o încetare a focului în războiul cu Rusia, scrie joi Reuters.
John Bolton, consilier pentru securitate națională în primul mandat al lui Donald Trump la Casa Albă, susține că acordul propus de președintele american pentru a pune capăt războiului din Ucraina „se apropie destul de mult de capitularea” în fața obiectivelor lui Vladimir Putin și avertizează că procesul ar putea duce la ieșirea SUA din NATO.
Obiectivul primordial al administrației SUA este acela de a repara relația cu Rusia, scrie într-o analiză cotidianul chinez Global Times, portavocea Partidului Comunist. Scopul este acela de a-i permite Washingtonului să se ocupe de regiunea Asia-Pacific. Observatorii chinezi citați de CNN analizează și ei posibilitatea ca SUA să decupleze Rusia de China – concluzia nu este clară.
Încercările președintelui american Donald Trump de a ajunge la un acord cu Rusia se vor ciocni într-un fel sau altul de intențiile reale ale Kremlinului, afirmă într-un interviu filosoful și politologul ucrainean Volodimir Yermolenko, redactor-șef al site-ului UkraineWorld și președintele PEN, o organizație neguvernamentală pentru drepturile omului.
Premierul spaniol Pedro Sanchez plănuiește să călătorească luni în Ucraina pentru a-l sprijini pe președintele Volodimir Zeleskin. Oficialul de la Madrid a făcut anunțul într-o postare pe platforma de socializare X, scrie Reuters.
Președintele american a declarat pentru BBC că are încredere că Moscova dorește să încheie războiul din Ucraina, iar „cărțile sunt în mâna” Moscovei întrucât „au luat o mulțime de teritorii”.
Kremlinul a declarat joi că remarcile lui Volodimir Zelenski despre președintele american Donald Trump lasă mult de dorit și că susținerea pentru liderul ucrainean este în scădere.
Amiralul James Stavridis, un fost comandant suprem al forțelor NATO din Europa, a comentat în mod ironic afirmația președintelui american Donald Trump potrivit căreia ucrainenii au început războiul cu Rusia.
Cristian Diaconescu, declarații contradictorii privind negocierile Rusia – SUA. După ce a spus clar că „e un moment dramatic” în care rușii au căutat „un aliat pentru proiecte de tip Ialta”, el revine și spune că s-a referit la negocierile din 2022, nu la cele de la Riad
Adoptarea de către Parlament a legii care permite armatei să doboare dronele ce pătrund în spațiul aerian al țării și a legii privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor militare în țară a generat o campanie masivă de dezinformări și informații false distribuite în România pe TikTok sau Facebook, prin care se încearcă inducerea panicii, avertizează Ministerul Apărării.
Armata ucraineană a declarat că Rusia a lansat 161 de drone și 14 rachete în timpul unui atac peste noapte, transmite Reuters.
Atacul cu rachete a vizat infrastructura critică din regiunea de nord-est a Harkovului.
Forțele aeriene au doborât 80 de drone, iar 78 au fost „pierdute”, probabil din cauza contramăsurilor electronice, a adăugat armata Kievului.
INTERVIU „Ce vedem acum e o șaradă care se va încheia cu SUA oferind o mare victorie Rusiei. E cel mai rău scenariu, dar se întâmplă deja”. Verdictul unui fost ministru de Externe din UE și un mesaj pentru România
Fostul premier britanic Boris Johnson a reacționat la atacul fără precendent al președintelui Donald Trump împotriva omologului său ucrainean Volodimir Zelenski pe care l-a catalogat un „dictator fără alegeri”, amintindu-i că Marea Britanie nu a organizat alegeri generale timp de un deceniu.
Forțele ruse au recuperat peste 800 de kilometri pătrați de teritoriu de la Ucraina în regiunea Kursk din vestul Rusiei, sau aproximativ 64% din totalul ocupat de Ucraina de la începutul incursiunii din luna august, a declarat un general rus de rang înalt, citat de Reuters.
„Peste 800 de kilometri pătrați au fost eliberați, ceea ce reprezintă aproximativ 64% din teritoriul ocupat inițial de inamic (1.268 de kilometri pătrați)”, a declarat general colonelul Serghei Rudskoi, șeful principalei direcții operaționale a Statului Major General, pentru ziarul Krasnaya Zvezda.
Rudskoi a declarat că Rusia avansează în toate direcțiile.
–––
Informațiile de miercuri, ziua 1092 a agresiunii ruse, au fost LIVE aici pe HotNews.ro