Sari direct la conținut

Rusia recurge la o tactică neconvențională pentru a-și proteja bombardierele strategice Tu-22M3 de atacurile ucrainenilor

HotNews.ro
Rusia recurge la o tactică neconvențională pentru a-și proteja bombardierele strategice Tu-22M3 de atacurile ucrainenilor
Bombardier nuclear Tu-22M3. Sursa foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

După recentul atac ucrainean asupra bazei aeriene Olenya din regiunea Murmansk, Rusia a luat măsuri suplimentare pentru a-și proteja bombardierele strategice, apelând inclusiv la o tactică surprinzătoare: plasarea de anvelope în jurul bombardierelor sale Tu-22M3, scrie publicația daneză Dagens.com.

Această măsură neobișnuită face parte dintr-un efort mai amplu de protejare a bazei și a avioanelor sale de război valoroase împotriva unor atacuri viitoare.

Atacul ucrainean asupra bazei Olenya, care este situată pe teritoriul rus la aproximativ 1.800 de kilometri de linia frontului, a demonstrat amploarea tot mai mare a capacităților militare ale Ucrainei.

Atacul a avariat două bombardiere Tu-22M3, care sunt vitale pentru capacitățile aeriene ale Rusiei.

Publicația poloneză Tech WP notează că daunele suferite în urma acestui bombardament sunt considerate un eșec major pentru Rusia, deoarece reparațiile bombardierelor ar putea dura luni de zile.

Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al serviciilor ucrainene de informații militare, a confirmat că Rusia consolidează apărarea aeriană de la baza Olenya atât cu sisteme antiaeriene tradiționale, cât și cu metode mai neconvenționale, inclusiv prin utilizarea anvelopelor pentru a proteja bombardierele nucleare.

„În general, alte metode sunt utilizate în mod activ, inclusiv dispozitive din cauciuc pentru protecția avioanelor de luptă și a aviației strategice. În special, vorbim despre anvelope”, a explicat Iusov.

„În acest fel, ei (rușii, n.r.) protejează și intenționează să crească aceste mijloace improvizate – lucruri care pot fi făcute fără tehnologii moderne avansate”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR).

Miercuri, același purtător de cuvânt al GUR declarase că nu unul, ci două bombardiere nucleare rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au fost avariate în atacul din 25 iulie care a vizat aerodromul Olenya.

Iusov anunțase anterior că un bombardier rus a fost lovit în atacul aerian asupra acestui aerodrom situat la aproape 2.000 de kilometri nord de granița cu Ucraina.

Iusov a precizat miercuri că bombardamentele asupra aerodromurilor rusești Olenya (din regiunea Murmansk), Engels (din regiunea Saratov) și Diagilevo (din regiunea Ryazan) au fost efectuate pe 25 iulie, în jurul orei locale 16.00, și nu pe 27 iulie, așa cum indicau informațiile anterioare apărute în presă.

Iusov a mai spus că serviciile ucrainene de informații militare „nici nu confirmă, nici nu neagă” implicarea Ucrainei în atac.

Operațiunile cu drone ale Ucrainei s-au înmulțit considerabil anul acesta și vizează adesea rafinăriile de petrol și aerodromurile, cu scopul de a reduce capacitățile Rusiei de prelucrare a țițeiului și de a-i îngreuna economia, precum și de a viza avioanele de vânătoare rusești care bombardează orașele ucrainene.

Ucraina și aliații săi occidentali spun că Rusia a folosit frecvent aeronave Tu-22M3 pentru a bombarda Ucraina. Avionul pe care Ucraina a declarat că l-a doborât a fost folosit pentru a transporta rachete de croazieră X-22 pentru atacuri asupra orașelor ucrainene, potrivit comandantului forțelor aeriene ale țării. X-22 este o rachetă cu dublă capacitate, ceea ce înseamnă că poate transporta un focos nuclear sau convențional.

Forțele aeriene ale Rusiei au în dotare 57 de Tu-22M3, potrivit raportului „Balanța militară 2024”, realizat de Institutul Internațional pentru Studii Strategice cu sediul la Londra.

Rolul bombardierelor Tu-22M3

Bombardierele Tu-22M3 sunt o versiune îmbunătățită a modelelor mai vechi și sunt esențiale pentru strategia militară a Rusiei.

Aceste avioane pot transporta până la 24 de tone de armament, inclusiv rachete hipersonice Kh-47M2 Kinjal („Pumnal”), rachete de croazieră Kh-22 Raduga și o varietate de bombe ghidate și grele.

De asemenea, aceste bombardiere au o viteză de croazieră ridicată și pot zbura la o altitudine foarte mare, ceea ce le face eficiente pentru misiuni de bombardament cu rază lungă, evitând în același timp majoritatea sistemelor antiaeriene.

Înainte de conflictul din Ucraina, Rusia dispunea de aproximativ 60 de astfel de bombardiere nucleare.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro