Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 894: Canicula a lovit în producția de cereale a Ucrainei / Hugo Boss și-a vândut afacerea din Rusia / Ucrainenii au început să folosească avioanele F-16

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 894: Canicula a lovit în producția de cereale a Ucrainei / Hugo Boss și-a vândut afacerea din Rusia / Ucrainenii au început să folosească avioanele F-16
Soldat ucrainean din zona frontului din Pokrovsk -FOTO: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Ucrainenii au scufundat un submarin rusesc în Crimeea, au lovit un aerodrom rusesc și au distrus un modern sistem antiaerian S400 care apăra podul Kerci în weekend, potrivit oficialilor de la Kiev. Submarinul Rostov-pe-Don (clasa Kilo) din flota rusă de pe Marea Neagră a fost atacat și scufundat în Sevastopol. De asemenea, armata ucraineană a spus că forțele sale au lovit cu un val masiv de drone aerodromul Morozovsk din regiunea rusă Rostov, aruncând în aer depozite în care erau stocate muniții, inclusiv bombe aeriene ghidate. Imaginile din satelit ale NASA arată că la aerodrom au avut loc incendii de amploare. Tot în weekendul care a trecut, Ucraina a anunțat că a început să folosească avioanele F-16 primite din Occident.

SINTEZA ZILEI

  • Opozanții ruși recent eliberați provoacă iritare la Kiev. „Nu mai cred în rușii buni”
  • Ucraina a primit un grant de 3,9 miliarde de dolari din partea Statelor Unite via Banca Mondială, a anunţat luni premierul ucrainean Denis Şmihal
  • Numărul deceselor în rândul populaţiei din Ucraina a fost aproape triplu faţă de cel al naşterilor în prima jumătate a anului în curs, potrivit unei analize a datelor oficiale publicată luni de societatea ucraineană de consultanţă Opendatabot.
  • Autoritățile ruse au reținut un alt oficial de rang înalt din Ministerul Apărării, a anunțat luni comisia de anchetă a Rusiei, continuând o serie de arestări la oficiali ai ministerului după schimbarea din funcție a lui Serghei Șoigu
  • Apariție surpriză a lui Serghei Șoigu în cel mai fierbinte punct al planetei. Fostul ministru rus al Apărării, în prezent secretar al Consiliului de Securitate, a ajuns luni la Teheran, într-un moment de maximă tensiune regională.
  • Un avion de luptă Su-34 și un depozit de muniție au fost distrus pe aerodromul militar Morozovsk din regiunea rusă Rostov sâmbătă, a spus armata ucraineană.

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 894, LIVETEXT:

Opozanții ruși recent eliberați provoacă iritare la Kiev. „Nu mai cred în rușii buni”

Declaraţiile unora din opozanţii ruşi eliberaţi din detenţie într-un schimb cu Occidentul au provocat dezamăgire în Ucraina, observă luni AFP, La o conferinţă de presă în Germania, a doua zi după ce au fost scoşi din Rusia, disidenţii Vladimir Kara-Murza, Ilia Iaşin şi Andrei Pivovarov au cerut „recalibrarea” sancţiunilor împotriva Moscovei astfel încât acestea să vizeze regimul preşedintelui Vladimir Putin, nu pe ruşii de rând.

Ucraina a primit un grant de 3,9 miliarde de dolari din partea Statelor Unite via Banca Mondială, a anunţat luni premierul ucrainean Denis Şmihal, informează DPA şi Reuters.

Ministerul ucrainean al Finanţelor a menţionat într-un comunicat separat că aceste fonduri vor fi direcţionate către plata salariilor cadrelor didactice, ale personalului din serviciile de urgenţă şi ale altor funcţionari publici, precum şi ca asistenţă pentru persoanele deplasate, familiile cu venituri mici şi persoanele cu dizabilităţi.

Numărul deceselor în rândul populaţiei din Ucraina a fost aproape triplu faţă de cel al naşterilor în prima jumătate a anului în curs, potrivit unei analize a datelor oficiale publicată luni de societatea ucraineană de consultanţă Opendatabot.

Conform acestor date, în primele şase luni ale anului 2024 s-au născut în Ucraina 87.655 de copii, în timp ce numărul deceselor în aceeaşi perioadă a fost de 250.972.

Dacă în prima jumătate a anului 2019, înaintea pandemiei şi războiului, raportul între naşteri şi decese era de aproximativ 1 la 2, în prima jumătate a anului 2024 acest raport a fost de 1 la aproape 3.

Autoritățile ruse au reținut un alt oficial de rang înalt din Ministerul Apărării, a anunțat luni comisia de anchetă a Rusiei, continuând o serie de arestări la oficiali ai ministerului după schimbarea din funcție a lui Serghei Șoigu

Comisia a spus că generalul-maior Vladimir Shesterov a fost reținut în cadrul unei anchete privind suspiciuni de fraudă și deturnare de fonduri, potrivit Reuters.

Apariție surpriză a lui Serghei Șoigu în cel mai fierbinte punct al planetei. Fostul ministru rus al Apărării, în prezent secretar al Consiliului de Securitate, a ajuns luni la Teheran, într-un moment de maximă tensiune regională.

Disidentul rus Oleg Orlov, eliberat din închisoare în cadrul unui schimb între Moscova și Occident, a promis luni că își va continua activitatea de apărare a drepturilor omului și că va milita pentru eliberarea altor deținuți politici.

Personalitate marcantă a ONG-ului Memorial, co-premiat cu Premiul Nobel pentru Pace în 2022 și veteran al mișcării civice ruse, Oleg Orlov s-a adresat susținătorilor săi într-o înregistrare video publicată de organizația sa luni, la mai puțin de o săptămână după schimbul prin care a fost eliberat.

„Pentru mine, libertatea va fi în primul rând munca pentru Memorial”, a declarat disidentul, explicând că o „mare parte” a acestei munci va fi consacrată eliberării altor deținuți politici aflați în închisori în Rusia.

Oleg Orlov, în vârstă de 71 de ani, a fost condamnat în februarie 2024 la doi ani și jumătate de închisoare pentru criticile sale repetate la adresa invaziei ruse din UCraina. Spre deosebire de alți opozanți, el a ales să rămână în Rusia în ciuda riscului de a fi încarcerat. (France Presse)

Un avion de luptă Su-34 și un depozit de muniție au fost distrus pe aerodromul militar Morozovsk din regiunea rusă Rostov sâmbătă, a spus armata ucraineană.

Două alte avioane Su-34 au fost probabil avariate de explozii, potrivit serviciul de informații militar ucrainean. (Kyiv Independent)

Hugo Boss și-a vândut afacerea din Rusia

Ucraina a primit un grant de 3,9 miliarde de dolari din partea Statelor Unite prin intermediul Băncii Mondiale, a anunțat luni premierul ucrainean Denys Shmyhal.

„Aceasta este prima tranșă de sprijin bugetar direct din partea Statelor Unite în 2024. În total, Ucraina va primi 7,8 miliarde de dolari în asistență bugetară directă din partea Statelor Unite în acest an, ceea ce ne va permite să trecem cu încredere peste această perioadă financiară”, a declarat Shmyhal pe Telegram.

Ministerul ucrainean de Finanțe a precizat într-un comunicat că fondurile vor fi direcționate către salariile profesorilor, personalului Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență și altor angajați publici, precum și asistență pentru persoanele strămutate, familiile cu venituri reduse și persoanele cu handicap.

Ministerul a spus că, din februarie 2022, sprijinul bugetar direct din partea Statelor Unite a ajuns la aproape 27 de miliarde de dolari, fiind cea mai mare sursă de asistență financiară pentru Ucraina. Marchenko a declarat că subvenția face parte dintr-un pachet mare de 60 de miliarde de dolari de sprijin pentru Ucraina. (Reuters)

Hugo Boss și-a vândut afacerea din Rusia partenerului său angrosist Stockmann pentru o sumă care nu a fost dezvăluită, a anunțat luni casa de modă germană, intrând astfel șiea în rândul mărcilor occidentale care au ieșit de pe piața rusă din cauza războiului din Ucraina, transmite Reuters.

Compania germană de modă și-a suspendat activitatea de vânzare cu amănuntul în Rusia imediat după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022. De asemenea, și-a întrerupt activitățile de comerț electronic pe piața rusă și a oprit publicitatea.

„Putem confirma că filiala noastră din Rusia a fost vândută către Stockmann JSC – o companie care aparține unuia dintre partenerii en-gros de lungă durată ai Hugo Boss în țară”, a declarat Hugo Boss.

Niciuna dintre părți nu a dezvăluit termenii financiari ai tranzacției, dar Rusia cere ca societățile străine să-și vândă activele cu o reducere de cel puțin 50%.

Canicula a lovit în producția de cereale a Ucrainei

Valul de căldură record înregistrat în luna iulie în majoritatea regiunilor ucrainene ar putea reduce recolta de porumb din 2024 cu aproximativ 6 milioane de tone, a afirmat sindicatul producătorilor ucraineni.

Denys Marchuk, directorul adjunct al principalului grup de producători agricoli din țară, Consiliul Agrar Ucrainean, a declarat că producția de porumb în multe regiuni ar putea scădea cu aproximativ 30% din cauza vremii nefavorabile.

Sindicatul ucrainean al comercianților de cereale UGA și-a redus, de asemenea, săptămâna trecută previziunile pentru recolta de porumb a Ucrainei din 2024 la 23,4 milioane de tone, de la 29,6 milioane de tone în 2023, din cauza caniculei.

Guvernul este mai puțin pesimist, iar ministrul în exercițiu al agriculturii a afirmat luna trecută că randamentul culturilor târzii ar putea scădea cu până la 15% în majoritatea regiunilor. (Reuters)

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1180 soldați, 6 tancuri, 31 alte blindate de luptă, 69 piese de ratilerie, 68 diferite vehicule și 3 echipamente speciale.

Rusia a lansat azi-noapte, din zonele Primorsko-Akhtarsk și Kursk, 24 de drone de atac Shahed, au anunțat luni dimineață forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

Potrivit sursei citate, „toate dronele inamice au fost doborâte de grupurile mobile de tragere ale Forțelor de apărare ucrainene, de unitățile de rachete antiaeriene și de mijloacele de război electronic ale Forțelor aeriene din regiunile Kiev, Vinița, Kirovohrad, Harkov, Sumî, Poltava și Dnipro.”

Mali a rupt relațiile diplomatice cu Ucraina

Yaroslava Mahuchikh (22 de ani) a devenit duminică seară campioană olimpică la săritura în înălțime la Jocurile Olimpice Paris 2024 și a dedicat medalia de aur țării sale care se luptă cu agresiunea rusă. Compatrioata sa Iryna Gerashchenko a luat medalia de bronz în același probă.

Într-o singură seară, pe Stade de France, atletismul a adus încă trei medalii Ucrainei (șase în total): aur pentru Mahuchikh, bronz pentru Gerashchenko și bronz pentru Mykhaylo Kokhan la aruncarea ciocanului, scrie AFP. Aceasta a fost a doua medalie de aur pentru Ucraina la Jocurile de la Paris, după proba de sabie pe echipe.

„Toate acestea sunt medalii pentru țara noastră, pentru cei care ne apără, pentru că datorită lor putem fi aici”, a declarat Mahuchikh la conferința de presă, cu ochii machiați în albastru și galben. „Această medalie este foarte importantă, dar știți, în țara mea, Rusia ucide oameni și sute de sportivi au murit în acest război și nu vor putea niciodată să concureze și să sărbătorească, așa că sunt fericită să duc aurul acasă și este pentru ei”, a adăugat ea.

Volodimir Zelenski a mulțumit atleților pentru medaliile obținute, adăugând că „ucrainenii știu cum să fie puternici și cum să câștige”.

Mali a rupt cu efect imediat relațiile diplomatice cu Ucraina din cauza declarațiilor făcute de un purtător de cuvânt al agenției de informații militare a Ucrainei (GUR) cu privire la luptele din nordul țării în care au fost uciși soldați malieni și luptători Wagner la sfârșitul lunii iulie, transmite Reuters.

Rebelii tuaregi din nordul Mali au spus că au ucis cel puțin 84 de mercenari ruși Wagner și 47 de soldați malieni în cursul unor zile de lupte violente în nordul țării din Africa de Vest, în ceea ce pare a fi cea mai grea înfrângere a Wagner, grupare care a început în urmă cu doi ani să ajute armata din Mali să lupte împotriva forțelor insurgente.

Purtătorul de cuvânt al GUR, Andriy Yusov, nu a confirmat implicarea Kievului în lupte, dar lunea trecută a declarat că rebelii malieni au primit informațiile „necesare” pentru a efectua atacul.

Sinteza celor mai recente evenimente:

Evenimentele de duminică, ziua 893 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro.


INTERVIURILE HotNews.ro