Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 898: Raid ucrainean în sudul frontului / Noi cuceriri ucrainene în regiunea Kursk. Zeci de mii de ruși evacuați / Incendiu masiv la o bază aeriană rusă

LIVE Război în Ucraina, ziua 898: Raid ucrainean în sudul frontului / Noi cuceriri ucrainene în regiunea Kursk. Zeci de mii de ruși evacuați / Incendiu masiv la o bază aeriană rusă
Un avion de atac rusesc Su-25 trage rachete asupra forțelor armate ucrainene, în zona de frontieră a regiunii Kursk din Rusia, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Ucraina a desfășurat peste noapte un atac masiv cu drone aeriene și maritime asupra mai multor regiuni rusești și Peninsulei Crimeea, provocând un incendiu de proporții la o bază aeriană din Lipețk. De asemenea, au fost raportate explozii puternice și incendii în Râlsk, oraș din regiunea rusă Kursk unde are loc o incursiune majoră a armatei ucrainene ce a început marți. Ministerul Apărării de la Moscova susține că azi-noapte a interceptat 75 de drone aeriene și 7 maritime. Între timp, incursiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk continuă, fiind cucerite peste 10 așezări și sute de kilometri pătrați.

SINTEZA ZILEI

  • Forţele speciale ucrainene au efectuat vineri un raid amfibiu pe Kinburn Kosa, o limbă de pământ ocupată de Rusia în nord-vestul Mării Negre, în sudul regiunii ucrainene Mikolaiv, distrugând şase vehicule blindate ruseşti şi făcând peste 35 de victime, a declarat agenţia militară de informaţii a Ucrainei
  • Rusia: Luptele fac ravagii în jurul centralei nucleare de la Kursk. AIEA face apel la „maximă reținere”
  • Iranul va livra în curând sute de rachete balistice Rusiei, afirmă surse din serviciile de informaţii
  • O înregistrare video arată soldați ucraineni care controlează o instalație de gaze din regiunea Kursk din Rusia
  • Statele Unite au anunțat vineri un nou pachet de ajutor militar de 125 de milioane de dolari pentru Ucraina, care ar urma să includă rachete Stinger, muniție de artilerie și sisteme antiblindate.
  • Rusia a declarat vineri că a desfășurat mai multe echipamente militare pentru a contracara o incursiune armată ucraineană majoră în regiunea de frontieră Kursk, unde au loc lupte pentru a patra zi consecutiv.
  • Ucraina solicită aprobarea deținătorilor de obligațiuni pentru restructurarea datoriei pe timp de război
  • Polonia a semnat un acord cu SUA în vederea achiziţiei a câteva sute de rachete aer-aer AIM-120C AMRAAM
  • Produsul intern brut (PIB) al Rusiei a crescut cu 4% în ritm anual în al doilea trimestru 2024, a anunțat vineri agenția națională de statistică Rosstat, pe fondul accelerării inflației, susținută de o creștere a comenzilor militare

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 898, LIVETEXT:

Iranul va livra în curând sute de rachete balistice Rusiei, afirmă surse din serviciile de informaţii

Zeci de militari ruşi sunt instruiţi în Iran pentru a utiliza sistemul de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Fath-360, au declarat pentru Reuters două surse europene din serviciile de informaţii, adăugând că se aşteaptă la livrarea iminentă către Rusia a sute de astfel de arme ghidate prin satelit pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, citează News.ro.

Reprezentanţii Ministerului rus al Apărării au semnat un contract, pe 13 decembrie 2023, la Teheran, cu oficiali iranieni pentru achiziţionarea rachetelor Fath-360 şi pentru un alt sistem de rachete balistice, denumit Ababil, construit de Organizaţia Industriilor Aerospaţiale (AIO), deţinută de guvernul iranian, au declarat cei doi oficiali ai serviciilor de informaţii.

Ucraina solicită aprobarea deținătorilor de obligațiuni pentru restructurarea datoriei pe timp de război

Ucraina a demarat vineri procesul oficial de aprobare de către creditori a ofertei sale de restructurare a unor obligațiuni internaționale în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari, un pas esențial în procesul de restructurare a datoriei țării distruse de război, potrivit Reuters.

Deținătorii de obligațiuni internaționale au termen până la 27 august să își dea acordul cu privire la propunere, care a fost anunțată de guvern la 22 iulie. Ucraina oferă o taxă de aprobare deținătorilor de obligațiuni care își dau acordul până la 23 august.

Atât Fondul Monetar Internațional, cât și creditorii bilaterali oficiali și-au dat acordul cu privire la oferta Kievului.

Polonia a semnat un acord cu SUA în vederea achiziţiei a câteva sute de rachete aer-aer AIM-120C AMRAAM, a anunţat vineri agenţia naţională pentru armament (AR). Valoarea contractului este de 855 de milioane de dolari.

Livrarea rachetelor, al căror număr nu a fost comunicat exact, va fi realizată în perioada 2029-2033, iar acestea vor fi folosite de avioane de luptă ale forţelor aeriene, conform aceleiaşi surse.

Rusia: Luptele fac ravagii în jurul centralei nucleare de la Kursk. AIEA face apel la „maximă reținere”

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a făcut vineri apel la prudență, în timp ce luptele fac ravagii în apropierea centralei nucleare ruse de la Kursk, o regiune în care forțele ucrainene au lansat o ofensivă majoră în urmă cu trei zile, potrivit AFP.

„În acest stadiu, aș dori să fac apel la toate părțile să dea dovadă de maximă reținere pentru a evita un accident nuclear care ar putea avea consecințe radiologice grave”, a declarat directorul general al organismului ONU, Rafael Grossi, într-un comunicat.

O înregistrare video arată soldați ucraineni care controlează o instalație de gaze din regiunea Kursk din Rusia

O înregistrare video postată vineri pe media ucrainene arată soldați ucraineni care controlează o instalație de măsurare a gazului în orașul Sudzha din regiunea Kursk, unde Rusia afirmă că se luptă de patru zile pentru a stopa o incursiune militară ucraineană, potrivit Reuters.

Soldații din videoclipul de 29 de secunde, care apar într-o clădire marcată cu logo-ul concernului rus de gaze Gazprom GAZP.MM, au declarat că dețin controlul și asupra orașului Sudzha.

Produsul intern brut (PIB) al Rusiei a crescut cu 4% în ritm anual în al doilea trimestru 2024, a anunțat vineri agenția națională de statistică Rosstat, pe fondul accelerării inflației, susținută de o creștere a comenzilor militare, potrivit AFP.

Această cifră este în scădere față de primul trimestru (+5,4%), dar marchează totuși o rată de creștere semnificativă, cu care Rusia se laudă că a învins sancțiunile occidentale adoptate ca represalii pentru asaltul asupra Ucrainei în 2022.

De mai bine de doi ani, efortul militar este principalul motor al economiei ruse. Pentru 2024, bugetul apărării și securității în ansamblu se va ridica la aproximativ 8,7% din PIB, potrivit președintelui Vladimir Putin.

Statele Unite au anunțat vineri un nou pachet de ajutor militar de 125 de milioane de dolari pentru Ucraina, care ar urma să includă rachete Stinger, muniție de artilerie și sisteme antiblindate.

Asistența militară ar fi cea de-a zecea tranșă de echipament pentru Ucraina de când președintele Joe Biden a semnat un supliment de securitate națională în aprilie, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, în cadrul unui briefing telefonic, potrivit Reuters.

Forţele speciale ucrainene au efectuat vineri un raid amfibiu pe Kinburn Kosa, o limbă de pământ ocupată de Rusia în nord-vestul Mării Negre, în sudul regiunii ucrainene Mikolaiv, distrugând şase vehicule blindate ruseşti şi făcând peste 35 de victime, a declarat agenţia militară de informaţii a Ucrainei

Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei propune interzicerea predării istoriei universale în universitățile rusești / Măsura luată deja

Este necesar ca în universitățile din Rusia să se oprească predarea istoriei universale pentru ca studenții să se concentreze pe studierea istoriei țării lor, a propus Serghei Narîșkin, directorul Serviciului de Informații Externe (SVR) de la Moscova și șeful Societății Istorice Ruse (RIS), citat de The Moscow Times.

Narîșkin a argumentat că studierea istoriei altor țări „supraîncărcă” cursurile universitare pentru specialitățile care „nu sunt implicate în mod specific în știința istorică”.

Oligarhul rus Oleg Deripaska a fost atacat vineri de susţinătorii războiului din Ucraina după ce a făcut o rară declaraţie anti-război în care a descris conflictul ca fiind „nebun” şi a cerut o încetare a focului fără condiţii prealabile spunând: „Dacă doriţi să opriţi războiul, mai întâi trebuie să opriţi focul”.

„Anterior, poziţia lui Deripaska cu privire la operaţiunea militară specială a fost ambiguă. Acum, el şi-a clarificat poziţia. El este de partea cealaltă”, a declarat Aleksandr Dughin, considerat unul dintre ideologii-cheie ai războiului. „Aceasta este o înjunghiere pe la spate pentru forţele noastre şi (înseamnă) asistenţă pentru teroriştii armatei ucrainene care au invadat regiunea Kursk”, a adăugat Dughin a cărui fiică, Daria, a murit în vara anului 2022 fiind victima unui atentat cu maşină-capcană a cărui ţintă trebuia să fie el.

Cum încearcă Rusia să respingă incursiunea ucraineană din Kursk / „Războiul a sosit”. Zeci de mii de ruși evacuați

Mii de ruși evacuați din regiunea Kursk, Foto: HANDOUT / AFP / Profimedia

Rusia a declarat vineri că a desfășurat mai multe echipamente militare pentru a contracara o incursiune armată ucraineană majoră în regiunea de frontieră Kursk, unde au loc lupte pentru a patra zi consecutiv.

„Coloanele care mărșăluiesc spre zonele în care se desfășoară misiunile sunt echipate cu lansatoare multiple de rachete BM-21 Grad, artilerie remorcată, tancuri (…), echipamente grele cu șenile, vehicule Ural și KamAZ”, a declarat Ministerul Apărării, citat de agențiile de presă ruse.

Marea Britanie a anunțat vineri noi sancțiuni împotriva a trei persoane și trei entități din Belarus, „ca răspuns la încălcările drepturilor omului și la facilitarea invaziei ilegale a Rusiei” în Ucraina, potrivit AFP.

Lukașenko este un susținător și un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, iar alte sancțiuni ale UE au fost de asemenea decise după începerea ofensivei ruse în Ucraina în februarie 2022. Minskul este acuzat în special că a permis Rusiei să utilizeze teritoriul său, în special pentru a permite forțelor sale să se deplaseze spre Kiev.

Nou bilanț al loviturii rusești asupra supermarketului din orașul Kostiantynivka din regiunea Donețk. Cel puțin zece oameni au murit și au fost răniți alți 35, au declarat oficiali ucraineni, citați de Reuters. Lovitura a provocat un incendiu care a fost stins, a precizat ministrul de interne.

Guvernatorul regional Vadym Filashkin a declarat inițial că Rusia a lovit cu artileria, dar ulterior a spus că atacul a fost efectuat cu o rachetă aer-sol X-38.

Locuințe, magazine și cel puțin 12 mașini au fost, de asemenea, avariate în atac, potrivit ministrului de interne.

Kostiantynivka se află la doar 13 kilometri de linia de luptă activă din estul Ucrainei.

BIlanțul bombardamentului rusesc din Kostyantynivka a crescut la patru morți și 24 de răniți, a anunțat Volodimir Zelenski.

„Teroriștii ruși au lovit un supermarket obișnuit și un oficiu poștal. Sunt oameni sub dărâmături. O operațiune de salvare este în curs de desfășurare și se va face totul pentru a-i salva”, a scris el pe X.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că a transferat forțe suplimentare în regiunea Kursk ca răspuns la incursiunea ucraineană majoră din această săptămână, scrie agenția de știri Interfax.

Potrivit ministerului, coloane cu sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad, artilerie și tancuri se îndreaptă spre zona în care Ucraina și-a lansat marți surprinzătoarea ofensivă venită după luni de avans treptat ale trupelor rusești în estul Ucrainei.

Artileria rusă a lovit vineri un supermarket în orașul ucrainean Kostiantynivka din regiunea Donețk,, omorând cel puțin două persoane și rănind alte 17, a spus guvernatorul regional.

Imaginile de la fața locului, distribuite alături de postarea guvernatorului Vadym Filashkin pe Telegram, au arătat nori de fum negru gros ridicându-se din clădirea distrusă.

„Atacul asupra supermarketului din Kostiantynivka este încă un act de teroare rusească. Războiul împotriva civililor este tot ceea ce știu ei”, a scris pe X șeful biroului prezidențial al Ucrainei, Andriy Yermak.

Ucrainenii au anihilat o coloană militară pe teritoriul Rusiei

Luptele continuă la „câteva zeci de kilometri” de orașul Kurchatov din sudul Rusiei, unde se află centrala nucleară Kursk, a declarat vineri Igor Korpunkov, un oficial local, într-o postare pe Telegram, potrivit Reuters.

VIDEO Lovitură șocantă încasată de armata rusă pe propriul teritoriu: Un convoi militar cu sute de soldați a fost făcut praf în Kursk.

O înregistrare video apărută vineri online arată că un convoi rusesc alcătuit aproape numai din camioane cu soldați a fost lovit pe un drum din regiunea Kursk, în care forțele ucrainene desfășoară o incursiune majoră de câteva zile.

În clipul postat pe rețelele de socializare, a cărui autenticitate a fost verificată de Reuters, se văd aproximativ 15 vehicule, multe dintre ele arse în totalitate.

Stare de urgență în Rusia din cauza atacului ucrainean din Kursk

Rusia, bulversată de asaltul ucrainean din Kursk. Localnicii îi spun lui Putin că Gherasimov l-a mințit: ce se întâmplă acum și unde au ajuns trupele ucrainene – HARTĂ

Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank cu sediul la Washington, a evaluat că forțele ucrainene capturaseră până joi cel puțin 11 așezări din Rusia, în vreme ce Financial Times a estimat că zona acoperită de trupele Kievului este de 350 de kilometri pătrați. În vreme ce liderii militari ruși au asigurat că situația este sub control, localnicii care fugeau din case au subliniat că aceștia mint – iar Moscova a confirmat implicit gravitatea situației, declarând vineri stare de urgență federală în regiune.

Situația din regiunea Kursk a fost declarată o urgență la nivel federal, a anunțat Ministerul pentru Situații de Urgență al Federației Ruse.

„La 9 august, a avut loc o reuniune extraordinară a Comisiei guvernamentale pentru prevenirea și eliminarea situațiilor de urgență și asigurarea securității la incendiu. Pe ordinea de zi a discuțiilor s-a aflat situația din regiunea Kursk ca urmare a atacului din partea armatei UCrainei. În regiune a fost stabilit un nivel federal de răspuns”, a transmis ministerul. (TASS)

Armata ucraineană a scris pe Telegram că a lovit cu succes un aerodrom militar.

„Noaptea trecută, Forțele de apărare ucrainene au atacat aerodromul Lipețk (regiunea Lipețk, Rusia). În timpul atacului, au fost lovite magazii cu bombe aeriene ghidate și o serie de alte instalații din zona aerodromului. Au fost înregistrate mai multe surse de aprindere, a izbucnit un incendiu de proporții și au fost observate detonări multiple. Se știe că pe aerodromul Lipetsk se află avioane Su-34, Su-35 și MiG-31 ale Forțelor aerospațiale ruse. Rezultatele avariilor sunt în curs de clarificare”, se spune în postare.

Explozii într-un oraș din regiunea Kursk

Forțele aeriene ucrainene au transmis pe Telegram că forțele inamice au lansat azi-noapte 27 de drone din zona Primorsko-Akhtarsk a Federației Ruse.

„Ca urmare a luptei antiaeriene, toate dronele inamice au fost doborâte de grupurile mobile de tragere ale Forțelor de apărare ucrainene, de unitățile de rachete antiaeriene și de mijloacele de război electronic ale Forțelor aeriene din regiunile Kiev, Poltava, Sumî, NIkolaev, Herson, Donețk și Dnipro”, a spus sursa citată.

Noaptea trecută au fost raportate explozii de proporții și incendii în orașul Râlsk din regiunea Kursk a Federației Ruse, scriu mai multe conturi de Telegram rusești. Potrivit unor informații neverificate de pe rețelele de socializare, a fost lovită o coloană militară rusă, dar nu există nicio informație oficială la această oră.

Rușii spun că au interceptat zeci de drone aeriene și maritime

Guvernatorul regiunii Lipeţk, Igor Artamonov a declarat că a avut loc o „detonare de obiecte explozive periculoase” departe de structurile civile, adăugând că echipele de salvare sunt la faţa locului. Totuşi, o infrastructură electrică a fost avariată în urma prăbuşirii unei drone, provocând întreruperi în alimentarea cu energie electrică.

Potrivit AFP, guvernatorul a declarat stare de urgenţă în Lipeţk şi a ordonat evacuarea a patru sate din apropiere „pentru a asigura siguranţa locuitorilor”, măsură care afectează 416 gospodării. De asemenea, el le-a cerut locuitorilor din Lipeţk să rămână în casele lor până la ridicarea stării de alertă.

Un nou atac cu drone ucrainene a fost semnalat şi în regiunea Belgorod, în apropiere de frontiera cu Ucraina. Potrivit guvernatorului regiunii, Viaceslav Gladkov, apărarea aeriană rusă a doborât 29 de drone, provocând pagube materiale, dar fără răniţi.

La Sevastopol, în peninsula Crimeea anexată de Rusia în 2014, guvernatorul Mihail Razvojaev a raportat atacuri aeriene şi maritime cu drone. (Agerpres)

Ministerul Apărării de la Moscova a afirmat că forțele sale au doborât peste noapte 75 de drone ucrainene: 26 în regiunea Belgorod, 19 în regiunea Lipețk, șapte în regiunea Kursk, 5 în regiunea Briansk, patru în regiunea Voronej, una în regiunea Oryol, cinci în peninsula Crimeea și opt deasupra Mării Negre.

„În plus, șapte ambarcațiuni fără pilot care se îndreptau spre peninsula Crimeea au fost distruse” pe Marea Neagră, a adăugat ministerul.

Incendiu masiv la o bază aeriană rusă

VIDEO O bază aeriană rusească este în flăcări după un „atac masiv” cu drone.

O bază aeriană militară este în flăcări în regiunea rusă Lipețk, la aproape 300 de kilometri de frontiera cu Ucraina, într-o zonă lovită peste noapte de drone ucrainene.

Blitzkrieg-ul ucrainenilor în Kursk a năucit Kremlinul: Presa rusă, „dresată” să compare raidul cu o celebră bătălie de tancuri din istorie.

Administrația condusă de președintele Vladimir Putin a petrecut aproape trei zile gândindu-se la modul în care presa rusă ar trebui să relateze subiectul despre operațiunea militară ucraineană care se desfășoară în regiunea Kursk, iar Kremlinul a decis ca presa să facă comparații cu celebra bătălie de la Kursk din cel de-al Doilea Război Mondial și să asigure publicul că liderul rus „nu va abandona pe nimeni aflat în necaz.

Sinteza celor mai recente evenimente:

Evenimentele de joi, ziua 897 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro