Sari direct la conținut

Liviu Dragnea vrea comasarea alegerilor, cu mandate de cinci ani pentru primari si parlamentari

HotNews.ro

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica, la Antena 3, ca va propune un nou proiect de comasare a alegerilor, in care mandatele tuturor alesilor vor fi de cinci ani, afirmand ca altfel Romania nu poate avea proiecte durabile, si spera si in sprijinul lui Klaus Iohannis.

„Noi suntem in situatia in care din doi in doi ani avem alegeri. Poate la un moment dat ne trezim, toti, toata clasa politica, poate e de acord si presedintele si poate daca reusim sa modificam Constitutia punem toate alegerile odata la cinci ani”, a spus Dragnea, precizand ca asta ar insemna prelungirea mandatelor parlamentarilor si ale alesilor locali la cinci ani, pentru a avea loc concomitent cu alegerile prezidentiale, citeaza Mediafax.

Intrebat daca PSD va depune un proiect in acest sens, Dragnea a spus „bineinteles”. „Eu in general nu vorbesc aiurea”, a adaugat liderul PSD.

„Ce se poate face in mod serios si durabil cand din doi in doi ani ai alegeri?”, a mai argumentat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Revizuirea Constitutiei a fost una dintre prioritatile anuntate la inceputul actualei legislaturi, insa proiectul a fost abandonat in conditiile ruperii USL si pierderii unei majoritatii de doua treimi care sa faca posibila adoptarea proiectului, care, oricum, trebuie supus aprobarii unui referendum national.

Legea fundamentala prevede, la articolul 63, ca Senatul si Camera Deputatilor sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeste de drept in stare de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, pana la incetarea acestora.

Discutii despre comasarea alegerilor au mai fost de-a lungul timpului, insa, in 2012, PSD a sustinut ideea reducerii mandatului prezidential de la cinci la patru ani, in asa fel incat alegerile prezidentiale sa aiba loc odata cu cele parlamentare.

Cele doua tipuri de scrutin au fost decalate, dupa introducerea mandatului prezidential de cinci ani, la revizuirea din 2003.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro