Sari direct la conținut

MAE arata ca cererea Parlamentului European de anulare a acordului cu SUA privind imunitatea soldatilor americani in fata TPI nu este justificata, intrucat el nu a fost ratificat

HotNews.ro

Anularea acordului incheiat de Romania cu SUA privind imunitatea soldatilor americani in fata Tribunalului Penal International – ceruta joi de Parlamentul European – nu se justifica, din moment ce Romania nu a ratidicat inca documentul incheiat in 2002, se arata in pozitia oficiala a Ministerului Afacerilor Externe remisa vineri HotNews.ro.

„Acest acord nu a fost ratificat de partea romana pana in acest moment, avand in vedere incompatibilitatea prevederilor acestuia cu politica Uniunii Europene in ceea ce priveste Curtea Penala Internationala. Prin urmare, Acordul nu a intrat in vigoare”, argumenteaza MAE, aratand ca recomandarea Parlamentului European nu este necesara.

Uniunea Europeana sprijina – in baza Pozitiei Comune 2003/444/CFSP din 16 iunie 2003 cu privire la Curtea Penala Internationala, detaliata in Planul de Actiune elaborat in vederea sustinerii Pozitiei Comune -functionarea efectiva si independenta a Curtii Penale Internationale.

Romania – care a ratificat Statutul Curtii Penale Internationale prin Legea nr. 111/2002 – s-a aliniat la momentul respectiv atat la Pozitia Comuna, cat si la Planul de Actiune, iar in prezent le respecta in calitate de membru al UE.

Aceasta pozitie va fi mentinuta pana cand UE si SUA vor identifica „o solutie reciproc acceptabila privind acordurile bilaterale incheiate in baza art. 98 din Statutul de la Roma al Curtii Penale Internationale”, a mai precizat ministerul.

Prin urmare, denuntarea acestui acord nu este justificat. Mai mult, „nulitatea unui tratat intervine in conditii speciale, reglementate la nivel international, conditii care nu sunt indeplinite in aceasta situatie pentru a justifica „anularea” acordului, conform recomandarii Parlamentului European”, arata partea romana.

Raportul, redactat de europarlamentarul liberal italian Marco Cappato, cere Romaniei sa anuleze un acord semnat de Romania in 2002 si care garanta imunitatea soldatilor americani stationati pe teritoriul romanesc in fata Curtii Penale Internationale.

Initial a existat o propunere de amendament a articolului in cauza pentru a inlocui nominalizarea Romaniei cu o formula mai generala, dar amendamentul a fost respins. Formularea din raportul adoptat este: Parlamentul European „invita Romania sa anuleze acordul bilateral de imunitate incheiat cu SUA”.

Acordul dintre Romania si SUA a fost incheiat in august 2002, iar partea romana s-a angajat sa sa exonereze Washingtonul de prevederile Curtii Penale Internationale, infiintata in iulie 2002 cu sprijinul a 60 de tari cu scopul de a judeca persoanele acuzate de crime de razboi si crime impotriva umanitatii.

Administratia Bush nu a dorit ca militarii sai sa poata fi judecati de alte tribunale decat cele americane si a solicitat ca statele semnatare sa exonereze Washingtonul de prevederile Curtii. Romania a fost prima tara din lume care a semnat un astfel de acord, gest criticat de Uniunea Europeana la vremea respectiva.

In urma criticilor Bruxelles-ului, Parlamentul roman a renuntat la ratificarea acordului, a carui soarta este incerta la sase ani de la semnarea sa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro