Sari direct la conținut

„Mafia și antimafia: un cuib de vipere”. „Judecătorul Papei”, suspectat că a ajutat clanurile siciliene

HotNews.ro
Justiție, Foto: Freepik.com
Justiție, Foto: Freepik.com

Președintele tribunalului de la Vatican, fost procuror antimafia, este suspectat că a obstrucționat o anchetă privind atribuirea de contracte publice mafiei siciliene pe vremea când era în funcție la Palermo, în urmă cu mai bine de trei decenii, potrivit AFP.

Supranumit „judecătorul Papei”, Giuseppe Pignatone, în vârstă de 75 de ani, va rămâne în funcția sa la Sfântul Scaun până la noi ordine, a declarat pentru AFP o sursă de la Vatican.

El a fost interogat miercuri de un procuror din Caltanissetta, Sicilia, în cadrul anchetei privind licitațiile trucate din 1992 în care judecătorul Paolo Borsellino s-a interesat, înainte de a fi asasinat în același an.

„Mafia și antimafia: un cuib de vipere”

„M-am declarat nevinovat”, a declarat Pignatone agenției Ansa la finalul acestei prime audieri. „M-am angajat să cooperez în măsura posibilităților mele”, a spus el.

„Mafia și antimafia: un cuib de vipere”, scria joi cotidianul de centru-stânga La Repubblica.

Procurorul sicilian îl anchetează, de asemenea, pe Gioacchino Natoli, membru în anii 1980/1990 al unității antimafia conduse de Paolo Borsellino și Giovanni Falcone.

Pignatone și Natoli sunt suspectați în diferite grade, sub conducerea regretatului procuror Pietro Giammanco, că au solicitat clasarea cauzei.

Gioacchino Natoli este acuzat în mod special că a pretins că investighează infiltrarea Mafiei în carierele de marmură de la Carrara, cu complicitatea unui căpitan al vămilor financiare, Stefano Screpanti, care a devenit general și a fost, de asemenea, implicat.

Natoli este, de asemenea, suspectat că a blocat transcrierea interceptărilor telefonice și a ordonat distrugerea altor interceptări – care au fost în cele din urmă păstrate – pentru a acoperi antreprenorii mafioți. La audierea din 5 iulie, acesta și-a susținut dreptul de a păstra tăcerea.

Comitetul de afaceri al mafiei

Între 1988 și 1992, un „comitet de afaceri” format din membri ai mafiei, politicieni și antreprenori ar fi gestionat contracte de lucrări publice în Sicilia pentru sume astronomice.

Printre companiile implicate se număra grupul alimentar Ferruzzi, al doilea cel mai mare grup privat din Italia la acea vreme. Cosa Nostra era interesată deoarece grupul era apropiat de socialiști, care erau foarte puternici la acea vreme, și spera să obțină sentințe mai blânde în marile procese ale mafiei.

Giuseppe Pignatone fusese anchetat în trecut pentru achiziționarea de către tatăl său a unor bunuri imobiliare aparținând mafiotului din Palermo Antonino Buscemi, dar cazul a fost clasat.

INTERVIURILE HotNews.ro