Mahmoud Abbas leagă o revenire a Autorităţii Palestinene în Fâşia Gaza de o „reglementare globală” pentru toate teritoriile palestinene
Mahmoud Abbas a legat duminică o revenire a Autorităţii Palestiniene în Fâşia Gaza după războiul actual dintre Israel şi Hamas, evocată de Washington, de o „reglementare politică” care să înglobeze şi Cisiordania şi Ierusalimul de Est ocupate, scrie AFP, citată de Agerpres.
„Fâşia Gaza este parte integrantă a statului Palestina, noi ne vom prelua toate responsabilităţile în cadrul unei soluţii politice globale pentru Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza”, a afirmat Mahmoud Abbas, primindu-l la Ramallah pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
Marţi, în Congresul de la Washington, Blinken declarase că Autoritatea Palestiniană ar trebui să preia „la un moment dat” controlul Fâşiei Gaza de la Hamas şi că terţe părţi internaţionale ar putea să joace un rol într-o perioadă interimară.
Autoritatea Palestiniană condusă de Abbas are sediul la Ramallah şi, din 2007, nu mai guvernază decât în Cisiordania, ocupată de Israel din 1967.
Ultimele alegeri legislative din Gaza au avut loc în 2006 şi au fost câştigate de Hamas. Împiedicată să exercite o putere reală în pofida acestei victorii, mişcarea islamistă a preluat controlul în Fâşie prin forţă în 2007, punând în derută serviciile de securitate ale Autorităţii Palestiniene.
„Încă o dată, ne întâlnim în condiţiile cele mai dure, nu am cuvinte să descriu războiul de genocid şi distrugerile pe care le suferă poporul nostru în Gaza din partea aparatului militar al Israelului, fără niciun respect faţă de principiile dreptului internaţional”, a mai spus Abbas în faţa lui Blinken.
El a denunţat, de asemenea, „terorismul coloniştilor” evrei în Cisiordania – acum în număr de aproape 500.000 – şi „o epurare etnică” în acest teritoriu.
Mahmoud Abbas a mai spus că „refuză categoric (…) transferul forţat al palestinienilor în afara Fâşiei Gaza, a Cisiordaniei sau Ierusalimului”, după ce declaraţii recente ale unor foşti responsabili israelieni au lăsat să se înţeleagă că Israelul ar dori reinstalarea cel puţin a unei părţi dintre locuitorii Gazei în Sinaiul egiptean.
Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi şi regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, două state având frontiere comune cu teritoriile palestiniene ocupate, sunt la rândul lor împotriva oricărui „transfer” de populaţie.
_____