Sari direct la conținut

Mai multe edituri, investigate pentru că ar fi refuzat în mod coordonat să vândă cărți către un anumit client / Ar fi vorba de Bookster – surse

HotNews.ro
Mai multe edituri, investigate pentru că ar fi refuzat în mod coordonat să vândă cărți către un anumit client / Ar fi vorba de Bookster – surse

Consiliul Concurenței a anunțat joi că a deschis o investigație împotriva a 12 mari edituri de carte și Asociației Editurilor pentru un posibil comportament anticoncurențial, respectiv refuzul colectiv și coordonat de a vinde către un anumit client și/sau posibil concurent, cu intenția de a-l elimina de pe piață. Potrivit surselor HotNews.ro este vorba de biblioteca pentru corporatiști Bookster, care se află în litigiu cu marile edituri din 2019.

Companiile investigate sunt: Editura Vremea S.R.L., Curtea Veche Publishing S.R.L., Publica Com S.R.L., Nemira Publishing House S.R.L., Humanitas S.A., RAO Distribuție S.R.L., Editura Trei S.R.L., Grupul Editorial Art S.R.L., Editura Polirom S.A., Grup Editorial Litera S.R.L., Direct Client Services S.R.L., Librăriile Humanitas S.A. și Asociația Editurilor din România.

  • „Autoritatea de concurenţă deţine indicii privind o posibilă coordonare a comportamentului comercial, manifestat prin refuzul colectiv și coordonat de a vinde către un anumit client și/sau posibil concurent, cu intenția de a-l elimina de pe piață.
  • În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale companiilor investigate.”, se arată în comunicatul Consiliului Concurenței.

Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice. Inspecţiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Un proces învăluit în tăcere: cele mai importante edituri din România vs. Bookster, autodescris „Uber-ul” bibliotecilor publice

Potrivit surselor HotNews.ro este vorba de biblioteca pentru corporatiști Bookster, care se află în litigiu cu marile edituri din 2019.

HotNews.ro a scris în luna noiembrie 2019 despre o acțiune în instanță, fără precedent pentru piața de carte din România, care se desfășoară pe tăcute la Tribunalul București.

Zece dintre cele mai mari edituri împreună cu Asociația Editorilor din România au reclamat o firmă și o asociație, care operează Bookster, pentru „acțiune în concurența neloială”. Bookster este o bibliotecă activă de câțiva ani pe piață și care se descrie, în propriile prezentări, un „Uber, Spotify sau Airbnb” al bibliotecilor publice locale, cu zeci de mii de abonați. Niciuna dintre părți nu dorește să spună clar despre ce este vorba în proces, doar Bookster oferind Hotnews.ro informații despre activitatea sa. Nici instanța nu a permis HotNews.ro acces la dosar la acel moment.

Info despre proces:

  • Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul București pe 28 iunie 2019, având ca obiect „acțiune în concurența neloială”. Ca reclamanți figurează nu mai puțin de 10 edituri: Vremea, Curtea Veche, Publica, Nemira, Humanitas, RAO, Trei, ART, Polirom, Litera, la care se adaugă Asociația Editorilor din România (AER). Pârâte sunt entitățile care operează serviciul Bookster: Asociația Educație pentru Toți Copiii, Development Consulting SRL, Asociația Educație pentru Toți Copiii Sediu Ales și Development Consulting SRL Sediu Ales, potrivit datelor de pe portalul instanțelor de judecată.

Din informațiile HotNews.ro, procesul are legatură cu cel puțin două aspecte – statutul de bibliotecă publică al Bookster, respectiv modelul de activitate al Bookster, raportat la regimul drepturilor de autor.

HotNews.ro a încercat la acel moment să obțină informații detaliate și puncte de vedere de la mai mulți dintre șefii editurilor implicate, de la Asociația Editorilor (AER) și de fondatorul Bookster, Bogdan Georgescu. Primii nu au răspuns în niciun fel demersurilor HotNews.ro până luni, 4 noiembrie, când AER și o editură au transmis refuzul de a comenta (vezi mai jos). Bogdan Georgescu a fost singurul care a oferit, după amânări repetate, o serie de răspunsuri, evitând însă să spună tranșant despre ce este vorba în proces.

  • Întrebat dacă obiectul dosarului este modul în care Bookster își desfășoară activitatea, în relația cu diversele companii-client, sau calitatea de bibliotecă publică al Bookster, Bogdan Georgescu a răspuns: „Dosarul pleacă de la o neînțelegere care sperăm că va fi rezolvată printr-o comunicare mai bună între edituri și bibliotecile publice. Noi nu credem că bibliotecile publice concurează cu editurile, ci, din contra, ar trebui să aibă relații de parteneriat cu acestea.”

După ce HotNews.ro a revenit la adresa AER cu întrebări în baza răspunsurilor lui Bogdan Georgescu, atât AER, cât și editura Nemira prin ofițerul de relații publice, au transmis HotNews.ro un mesaj de refuz în a comenta „cu privire la chestiuni de fapt sau de drept relevante pentru judecarea acțiunii formulate”.

Ele au invitat HotNews.ro să se „abțină de la publicarea unor analize și opinii cu privire la chestiuni litigioase în dosar” (n.red.: indiferent de invitația celor două entități, acesta nu este un articol de analiză sau opinie, ci este un articol informativ, ce prezintă date și fapte din surse preponderent publice, respectiv răspunsurile oferite de singura entitate care a oferit răspunsuri).

La rândul său, Tribunalul București a respins de două ori cererile HotNews.ro de a consulta dosarul, inclusiv după ce HotNews.ro și-a expus punctul de vedere privind interesul public, cerut de Hotărârea CSM din septembrie referitoare la Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media.

Despre Bookster:

  • Bookster se prezintă ca bibliotecă publică, ceea ce presupune, potrivit Legii Bibliotecilor, să ofere acces gratuit la cărțile sale și că, pentru înființarea sa, este nevoie de un aviz de specialitate al Comisiei Naționale a Bibliotecilor și de o decizie de autorizare din partea Ministerului Culturii sau, după caz, a Ministerului Educației.

Bookster este o operațiune care se prezintă, pe propriul site, drept „prima bibliotecă publică modernă din România”. Din aceeași prezentare online, reiese că o țintă-cheie a activităților sale e formată din „peste 600 de companii de top” care „le oferă angajaților livrarea cărților de la biblioteca publică Bookster”. Modelul activitate: accesul la „cele mai bune cărți, articole, studii de caz și materiale video” este gratuit, dar „compania [compania-client – n.red.] plătește pentru transportul cărților împrumutate la birou”, „pe baza unui abonament plătit de companie cu prețuri începând de la 4 euro pe lună”.

  • Compania menționează următoarele cifre-cheie, pe propriul site (date fișate în dimineața zilei de luni, 4 noiembrie 2019): „884 companii, 73.570 de abonați, 2.950.131 împrumuturi, 95.069 cărți”. Este promovată mai degrabă oferta pentru companii, care pe site figurează deasupra ofertei pentru persoane fizice (acces gratuit, cu ridicare în persoană de la sediul bibliotecii).

În răspunsurile oferite la acel moment pentru HotNews.ro de co-fondatorul Bogdan Georgescu, Bookster insistă pe obiective sociale și afirmă că banii obținuți din serviciile de livrare merg spre astfel de servicii. Referitor la statutul de bibliotecă publică al Bookster, statut care, din informațiile HotNews.ro, este unul dintre aspectele vizate în procesul intentat de edituri, el spune că biblioteca este „autorizată de Ministerul Culturii in 2013”. El a mai spus că Bookster plătește remunerații titularilor de drepturi de autor, pentru cărțile împrumutate. Și susține că operațiunea colaborează „cu multe edituri”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro