Mai multe ONG-uri acuza Primaria Capitalei ca nu explica pe ce se vor cheltui 1,3 miliarde de lei din bugetul pe 2013
Mai multe ONG-uri din Bucuresti il acuza pe Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ca nu a pus bugetul orasului pe anul 2013, in dezbatere publica, pe intelesul cetatenilor, astfel incat locuitorii acestui oras sa poata spune cum le sunt cheltuiti banii – cele 3,8 miliarde de lei. De asemenea, ONG-urile sustin ca municipalitatea nu a detaliat cum va fi cheltui 34% din buget – aceasta suma fiind prevazuta la capitolul „alte cheltuieli” pe bunuri si servicii. In plus, in urma unei analize, reprezentantii societatii civile au constatat ca veniturile din acest an au fost umflate – bugetul real fiind de fapt unul mai mic.
In primul rand, ONG-urile au reprosat Primariei Capitalei ca nu a pus bugetul pe anul 2013, asa cum prevede legea: „Bugetul Capitalei este un subiect de interes major. Nu putem accepta ca el sa fie negociat in spatele usilor inchise, in virtutea unor interese pe care nu le putem identifica si in primul rand in afara legii. Bugetul Capitalei trebuie sa parcurga un proces pe care legea il defineste. Acest buget nu a fost supus dezbaterii publice nicio secunda. A aparut pe site-ul primariei intr-un loc unde nu se puteau posta comentarii. De asemenea nu a respectat intervalul de timp pe care legea il defineste fata de momentul in care a fost votat bugetul national, respectiv sa fie votat pana pe 8 aprilie”, a declarat Mircea Toma, presedintele ActiveWatch.
Un alt repros a fost legat de faptul ca nu se detaliaza pe ce se vor cheltui sume uriase de bani: „In urma analizei facute de noi am constatat o supraevaluare a veniturilor, ceea ce pana la sfarsitul anului ar putea duce la rectificari bugetare asa cum s-a intamplat si in ultimii ani. Vorbim de sume foarte mari nedetaliate, aproape 34% din banii alocati pentru 2013 se duc catre bunuri si servicii la categoria „alte cheltuieli”. Tocmai de aceea era necesara si aceasta dezbatere publica pe care am insistat. De asemenea, se pot observa supraevaluari pe partea de investitii: de exemplu pentru servicii IT si laptopurile pe care diverse directii din Primarie doresc sa le achizitioneze exista diferente uriase. Ati putea spune ca sunt nimicuri, dar adunate dau sume importante de bani. De asemenea, pe partea de reabilitare a strazilor, unde au existat dispute cu primarii de sector, nu exista o prioritizare transparenta a investitiilor. De ce se asfalteaza o strada si nu alta”, sustine Elena Calistru, presdinte Funky Citizens.
Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, sustine ca Primaria era obligata sa explice bugetul pe intelesul tuturor: „Ca un comentariu procedural, exista doua legi care spun cum se dezbate bugetul unei autoritati locale. Este vorba de Legea finantelor locale care spune ca trebuie sa existe o dezbatere publica in sedinta cand se supune la vot. Acest lucru nu s-a intamplat deoarece sedinta de aprobare a bugetului a fost o sedinta de indata si cetatenii habar nu aveau ca va avea loc o sedinta de indata pentru aprobarea bugetului. In plus, au fost cel putin patru persoane care au facut cerere sa ia cuvantul si care se aflau in sala in momentul in care s-a dezbatut bugetul, iar presedintele Consiliului a spus ca nu sunt luari de cuvant pe tema bugetului. Bucurestiul nu este format din doua milioane de contabili. Este format din doua milioane de oameni cu diverse profesii. Tocmai ca ei sa poata participa la o dezbatere trebuiau sa aiba o descriere a bugetului asa cum se intampla peste tot in orasele civilizate. Pe de alta parte exista Legea transparentei decizionale care spune ca orice act normativ trebuie pus in dezbatere publica pe pagina Consiliului General si cetatenii trebuie sa isi exprime opinia”.
De asemenea, Nicusor Dan sustine ca:
– „in 2010 Primaria a avut venituri cu 500 milioane lei mai putin decat planuise la inceputul anului, in 2011 cu 300 milioane lei mai mici, iar in 2012 cu 600 milioane lei noi mai putin. Acum spune ca va strange 3,8 miliarde ceea ce nu este rezonabil”;
– „in 2005 s-a facut un imprumut de 500 milioane de euro care trebuie rambursat in 2015. Inca din septembrie, primarul general are mandat de la Consiliul general sa gaseasca bani pentru a rostogoli acest imprumut, iar perspectivele sunt sumbre in situatia in care nu se gasesc acesti bani, asa cum arata proiectuul de buget pe 2015. Asta inseamna ca dispare subventia de la RATB, iar biletul va fi 4 – 4,5 lei in loc de 1,3 lei. Dispare subventia la incalzire. Asta inseamna ca pretul pe gigacalorie va fi cam dublu si multe alte lucruri”;
– „350 milioane de lei sunt trecuti la alte cheltuieli „bunuri si servicii”. De exemplu la ALPAB sun trecuti 60 milioane de lei la acest capitol. Am vrea sa stim cat costa intretinerea Arenei Nationale fata de cat obtine Bucurestiul din evenimentele de acolo”;
– „225 milioane de lei – 50 milioane de euro – sunt prevazuti pentru reparatii curente strazi. Primaria are in administrare cam 200 de strazi cu o lungime de 150 km. Asta inseamna ca Primaria va plati pentru fiecare km de sosea – pentru astuparea gaurilor, borduri si marcaje – 200.000 de euro/km. Este vorba de un contract semnat in 2011 cu 11 firme de asfaltatori care insumeaza 440 milioane de euro pe 4 ani. Din acesti 440 milioane de euro, in 2013, se platesc 50 de milioane de euro. Aceasta licitatie este anchetata de Consiliul Concurentei din 2012”.
– „mai sunt cateva lucruri pe care primarul general a promis ca le va termina, iar din bugetul acesta nu au cum sa se termine. Nu se va termina reabilitarea sediului vechi al Primariei Capitalei pentru ca nu sunt alocati banii necesari. S-au prevazut bani in buget – 20 miliaone lei – pentru drumul expres catre Autostrada Bucuresti-Pitesti desi proiectul este suspendat in instanta. Oprescu a prezentat drept gata in 2011 Cadastrul Verde. Anul acesta inca sunt prevazuti bani in buget pentru el 20 milioane lei noi. Nici lucrarile de la Liviu Rebreanu, Mihai Bravu, Colentina – Doamna – Ghica nu se termina. In schimb incep lucrari noi: Pasajul de la Piata Romana, si cel de la Piata Charles de Gaulle pentru care nu exista inca un Plan Urbanistic Zonal si Pasajul de la Piata Presei unde sunt prevazuti doar bani pentru inceperea lucrarii nu si pentru terminarea ei”.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, sambata, bugetul pe anul 2013 in valoare de 3,8 miliarde lei. Din aceasta suma, 907 milioane de lei merg la subventia pentru RADET si RATB. La capitolul investitii, consilierii generali au alocat bani pentru continuarea urmatoarelor proiecte de infrastructura: Strapungerea Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu – 64 milioane lei, Diametrala Buzesti – Berzei – Uranus: 66 milioane lei, drumul expres catre autostrada Bucuresti Pitesti – 20 milioane lei, modernizare bd. Liviu Rebreanu – 29 milioane lei; reabilitare Bd. Aerogarii – 16 milioane lei, modernizare Pasajul Muncii – 15 milioane de lei; rebilitare Soseaua Pantelimon – 35 milioane lei; reabilitare Soseaua Iancului – 11 milioane lei, largire str. Fabrica de Glucoza – 74, 5 milioane lei, Pasaj rutier subteran Piata Presei – 15 milioane lei, pasaj pietonal Piata Romana – 5 milioane lei si largire Strada Brasov pina la Soseaua Alexandriei cu pasaj rutier la intersectia Strada Brasov – Bd. Ghencea: 40 milioane lei. De la Pasajul rutier subteran de la intersectia Sos. Pantelimon cu bd. Chisinau s-au taiat toti banii. S-au mai alocat 60 de milioane de lei pentru modernizarea mai multor strazi de pamant din sectotul 5. Pentru sterilizarea cainilor fara stapan s-au prevazut circa 18 milioane de lei.
Citeste aici mai mult.