Sari direct la conținut

Mai multe ONG-uri cer primarului Sorin Oprescu sa puna puna in dezbatere bugetul Capitalei pe anul 2013. Ieri a fost data limita pana la care proiectul de buget putea fi aprobat conform legii

HotNews.ro

Mai multe ONG-uri cer primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, printr-o scrisoare deschisa, sa puna puna in dezbatere bugetul municipiului Bucuresti pe anul 2013. Acestia sustin ca Directia Finantelor Publice Bucuresti poate dispune, incepand cu 8 aprilie, sistarea alimentarii cu cote si unele sume defalcate din bugetul de stat. Astfel ca Primaria Generala a Municipiului Bucuresti va fi nevoita sa cheltuiasca sumele pe care reuseste sa le colecteze direct, print taxe si impozite.

„Conform Legii 273/2006 privind finantele publice locale, teoretic, autoritatile publice locale au la dispozitie 15 zile de la Publicarea in Monitorul Oficial a bugetului de stat (bugetul a fost publicat in Monitorul Oficial in 22 februarie), urmat de alte 15 zile de dezbatere publica a bugetului local propus. Avand in vedere ca bugetul national a fost publicat in data de 22 februarie, termenul legal limita a fost 8 martie pentru publicarea spre dezbatere publica a bugetului Bucurestiului, urmand ca acesta sa fie in dezbatere publica pana pe 23 martie. In maxim 5 zile de la expirarea acestui termen, deci pana pe 28 martie, bugetul local ar fi trebuit sa fie dezbatut si votat in cadrul Consiliului General. Daca in termen de 10 zile de la dezbaterea publica a bugetului, deci 8 aprilie, nu exista un buget aprobat, „directiile generale ale finantelor publice dispun sistarea alimentarii cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat si cu transferuri consolidabile, pana la aprobarea acestora de catre autoritatile deliberative. In aceasta situatie, din bugetele locale se pot efectua plati numai in limita celorlalte venituri incasate””, sustin ONG-urile.

Organizatiile cer primarului Oprescu sa respecte legea si sa asigure transparenta si participarea cetatenilor la dezbaterea privind bugetul local. „Ne afirmam disponibilitatea de a facilita aceasta dezbatere publica, intr-un domeniu care are nevoie mai mult decat oricand de responsabilitate si prioritizare pentru a raspunde nevoilor bucurestenilor”, sustin ONG-urile.

Scrisoarea este semnata de urmatoarele organizatii: ActiveWatch, Funky Citizens, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Ecopolis – Centrul pentru Politici Durabile, Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni si Centrul de Resurse pentru participare publica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro