Sari direct la conținut

Maia Sandu cere explicații privind tergiversarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică cu România: Ne costă mult prea scump

HotNews.ro
Maia Sandu, Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia
Maia Sandu, Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cere explicații instituțiilor responsabile în legătură cu tergiversarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică cu România. Ea reamintește că stația electrică „back-to-back” de la Vulcănești și linia electrică Vulcănești-Chișinău ar fi urmat să fie date în exploatare în 2019, însă lucrările la acest proiect nu au început nici astăzi.

Maia Sandu a scris pe Facebook că acesta este unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare, care ar urma să soluționeze problema dependenței de energia electrică dintr-o singură sursă. Timp de trei decenii, această dependență energetică a fost exploatată de politicienii corupți care au furat consumatorii de energie prin diverse scheme și a pus în pericol securitatea energetică a țării, afirmă președintele Republicii Moldova.

  • „Am solicitat de la instituțiile responsabile – ministerele Economiei și Finanțelor, Cancelaria de Stat, ÎS „Moldelectrica” – explicații în legătură cu tergiversarea proiectului. Potrivit foii de parcurs privind interconectarea energetică, aprobată de Guvern în 2015, stația electrică „back-to-back” de la Vulcănești și linia electrică Vulcănești-Chișinău urmau să fie date în exploatare în 2019. Iată că suntem în 2021, iar lucrările nici nu au început.
  • În plus, pentru că Parlamentul a ratificat acordurile de împrumut pentru finanțarea proiectului încă în 2017, statul achită dobânzi pentru deservirea acestor împrumuturi. Sunt tergiversări care ne costă mult prea scump.
  • Am cerut să fie întreprinse toate măsurile pentru a soluționa problemele ce stau în calea implementării proiectului, pentru a nu admite alte întârzieri”, afirmă Maia Sandu, precizând că Administrația prezidențială va monitoriza modul în care se realizează acest proiect.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro