Maia Sandu, pentru DW: Obiectivul meu ca președinte va fi să scot țara din sărăcie / Am fost profund mișcată de Diaspora
Duminică se va decide, în al doilea tur de scrutin, cine va fi viitorul președinte al Republicii Moldova. Deutsche Welle a realizat interviuri cu cei doi candidați despre mizele acestor alegeri, amprentele geopolitice, precum și despre schimbările politice care se așteaptă după 15 noiembrie.
”O schimbare importantă și bună este însă faptul că oamenii nu vor accepta de această dată să fie furați. Noi vom proteja votul fiecărui cetățean – votul liber și corect. Oamenii au văzut, după fuga lui Plahotniuc, că puterea e în mâinile lor. Oamenii au înțeles că ei pot schimba politicienii și pot schimba destinul țării lor. În primul tur, două treimi din oameni au arătat clar că vor o schimbare. Vom facem această schimbare împreună pe 15 noiembrie.”, spune Maia Sandu.
Despre o nouă „colaborare” cu socialiștii
- Nicio colaborare cu socialiştii conduşi de Igor Dodon nu mai este posibilă, spune Maia Sandu. Ei au încălcat toate angajamentele faţă de cetățeni, precum și față de electoratul propriu şi, dacă mai au demnitate, ar trebui să meargă la alegeri anticipate să dea explicații alegătorilor.
- Dar vedem că în ultima vreme Dodon, care a promis că va dizolva acest Parlament, acum dă înapoi, încercând să încropească o nouă majoritate cu grupul Şor şi fugarii lui Candu. Vom face tot ce ne stă în puteri să curăţăm clasa politică şi eu merg în această campanie cu angajamentul clar să declanşez alegeri anticipate.
Corupție, sărăcie și soluții
- Parlamentul actual nu mai reprezintă voinţa poporului, cetăţenii trebuie să vină la vot şi să aleagă deputați care să-i reprezinte, să scoată ţara din criza pandemică şi economică.
- Obiectivul meu ca președinte va fi să scot țara din sărăcie și să întorc autoritățile cu fața la nevoile oamenilor. Voi cere Parlamentului și Guvernului să pună pe agendele lor soluțiile necesare la problemele cu care se confruntă țara. Voi veni cu inițiative legislative și voi merge în Parlament pentru a le promova. Mă voi ghida după un principiu clar – apărarea și reprezentarea cetățenilor.
Divizarea etnică, pro-ruși și pro-europeni
- Această divizare este una artificială şi este instrumentalizată de politicieni. Văzând că pierde puterea, Dodon a început să recurgă la cea mai mârşavă metodă posibilă de a mobiliza electoratul – promovarea discursului de ură şi instigarea la ură interetnică, răspândind cele mai abjecte minciuni. Este o atitudine total iresponsabilă, care trebuie sancţionată nu doar politic, dar şi penal, deoarece consecinţele unei radicalizări sociale ar putea fi grave. Asemenea indivizi trebuie opriți.
Despre rolul Diasporei
- Am fost profund mişcaţi de această atitudine responsabilă, care arată cât de tare le pasă conaţionalilor noştri de soarta ţării. Chiar dacă guvernarea de-a lungul ultimilor ani i-a ignorat, i-a blamat şi ostracizat, ei continuă să iubească Moldova şi continuă să o sprijine dezinteresat. Contăm foarte mult pe sprijinul lor în turul decisiv şi suntem siguri că împreună vom învinge!