Majorări salariale de 5% și pentru primari și șefii de consilii județene. Ministru: Au salariul cât al unei învăţătoare
- Redactia Hotnews
Salariile primarilor și președinților de consilii județene vor crește cu 5% de la 1 ianuarie 2024, la fel ca în cazul tuturor bugetarilor. „Am auzit voci din partea primarilor care susţin că au salariul cât o învăţătoare, sincer”, a argumentat ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea.
- Ordonanța trenuleț: ce salarii cresc și cu cât / Ce măsuri fiscale sunt și ce se întâmplă cu programul RABLA
- DOCUMENT Datele oficiale ale bugetului pe 2024. Cine câștigă și cine pierde
În 2024, toți bugetarii vor beneficia de o majorare de 5% la salariu, cu excepția profesorilor, cărora le va crește leafa cu 20% în două tranșe, la 1 ianuarie și 1 iunie.
Premierul Marcel Ciolacu susținea luni că proiectul de buget prevede o creștere de salarii de 5% pentru toți bugetarii, cu excepția demnitarilor.
Majorarea de 5% pentru bugetari prevăzută în „Ordonanța trenuleț”, pe baza căreia a fost făcut bugetul de stat pe 2024, li se va aplica însă și aleșilor locali – primari și președinți de consilii județe.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, la Digi 24, că decizia aparține coaliției de guvernare.
„Au salariul cât o învățătoare”
Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a explicat decizia prin faptul că a „auzit voci din partea primarilor” care susţin că au salariul cât al unei învăţătoare.
- „Cred că aţi putea să întrebaţi şi să faceţi comparaţie şi la nivelul primarilor. Fără a fi eu părtinitor, am auzit voci din partea primarilor care susţin că au salariul cât o învăţătoare, sincer. (…) Mai mic decât o învăţătoare, am spus.
- Adică sunt administraţii publice care derulează în decursul unui an bugetar foarte multe proiecte pe fonduri europene. Am spus generic că am auzit”, a spus Veştea, miercuri, conform Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, la rândul lui, că înalţii demnitari – parlamentarii, miniştrii şi secretarii de stat – au fost eliminaţi de la creşterea salariilor cu 5%, iar majorarea va fi acordată aleşilor locali, pentru că „sunt asimilaţi oarecum Corpului funcţionarului public din România„.
- „S-au eliminat toţi cei care deţin înalte funcţii publice, din zona vizibilă care, probabil, a generat şi indignare sau îngrijorare. Tot ce înseamnă parlamentari, miniştri, secretari de stat sunt eliminaţi din această creştere (a salariilor de 5% – n.r.).
- Aceştia (n.r. – aleșii locali) sunt asimilaţi oarecum Corpului funcţionarului public din România şi, în mod evident, există o aşteptare cel puţin în raport cu creşterea veniturilor. În zona de sus, în zona superioară a demnităţilor publice, salariile sunt îngheţate”, a susținut Stroe.
El a respins ideea că majorarea salariilor primarilor va fi făcută având în vedere anul electoral: „Influenţa sau interesul politic n-are legătură cu sistemul de salarizare din administraţia publică. Nicidecum”. (Foto: Dreamstime.com)