Managerii societatilor comerciale estimeaza reducerea numarului de salariati si cresterea preturilor in urmatoarele trei luni
Managerii societatilor comerciale se asteapta la o scadere a activitatii din industria prelucratoare si constructii, o stabilitate in comertul cu amanuntul si o crestere in sectorul de servicii in ultimele doua luni ale acestui an si prima luna a anului viitor, potrivit anchetei de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS). Totodata, acestia prognozeaza o reducere a numarului de salariati si cresterea preturilor.
Reducere masiva a numarului de salariati inindustria prelucratoare
Potrivit opiniilor exprimate in luna noiembrie 2008 de catre managerii din industria prelucratoare, acestia preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara scadere a volumului productiei. Aceasta tendinta este influentata in principal de estimarile de scadere accentuata a productiei din metalurgie, prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari si mijloace de transport rutier.
Tot in aceste ramuri se prognozeaza si o reducere masiva a numarului de salariati. Scaderea numarului de angajati este anticipata si in sectorul masinilor si echipamentelor si cel al masinilor si aparatelor electrice.
Managerii intreprinderilor cu cel putin 500 de salariati au cele mai mari temeri legate de evolutia din urmatoarele trei luni, estimand atat scaderea productiei, cat si a numarului de salariati.
In ceea preturile produselor industriale se prognozeaza o tendinta ascendenta, insa aceasta este de o intensitate de o intensitate mai mica fata de estimarea din luna anterioara.
Volumul productiei si comenzile din constructii vor scadea in sezonul rece
Factorul de sezonalitate are o puternica influenta asupra activitatii din sectorul de constructii, managerii care activeaza in acest domeniu estimand o scadere a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi din constructii pentru ultimele doua luni ale anului 2008 si luna ianuarie 2009. Aceasta tendinta se inregistreaza in special in cazul intreprinderilor mari si a celor mici, care au sub 50 de salariati.
Restrangerea activitatii, inceputa odata cu intrarea in sezonul rece, va conduce si la reducerea numarului de salariati, influenta cea mai puternica resimtindu-se tot in intreprinderile mari.
Managerii din acest sector estimeaza in continuare o crestere a preturilor lucrarilor de constructii, intensitatea acesteia fiind insa mai mica fata de estimarea din luna precedenta.
Tendinta de stabilitate a activitatii din comertul cu amanuntul
Managerii din sectorul de comert cu amanuntul intervievati in luna noiembrie sunt pesimisti in legatura cu evolutia activitatii economice in urmatoarele trei luni. Aceasta perceptie pesimista este influentata de contextul economic mondial care in prezent este de natura sa induca o stare de incertitudine sau pesimism cu privire la dezvoltarea economica viitoare.
Acestia sunt de parere ca cel mai mult vor avea de suferit firmele mici, care vor intra in faliment datorita concurentei puternice facute de catre hypermarketuri.
Situatia economica din urmatoarele trei luni a acestui sector se va imbunatati usor, estimeaza managerii, ca si vanzarile de marfuri. Cu toate acestea, se preconizeaza o reducere a comenzilor de marfuri, atat de pe piata locala cat si din import.
Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o stabilitate a numarului de salariati din acest sector.
Totodata, managerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste.
Managerii estimeaza ca situatia economica va fi buna in servicii
Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna. Se estimeaza ca cererea de servicii va creste in special in cazul intreprinderilor mijlocii, urmate de intreprinderile foarte mari si de intreprinderile mici.
Potrivit datelor obtinute de INS, in sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere a numarului de salariati, in vreme ce preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de stabilitate.
Anchetele de conjunctura s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.236 agenti economici), constructiilor (1.394), comertului cu amanuntul (2.157) si serviciilor (2.056). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5% la nivelul fiecarui sector.