Sari direct la conținut

Marea lovitura

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Multi s-au repezit pe decizia Curtii Constitutionale care i-a dat dreptate presedintelui Basescu in conflictul cu premierul Ponta in chestiunea reprezentarii Romaniei la Consiliul European. Aceasta a fost socotita stirea zilei de miercuri. Inclin sa cred ca tema despre care s-a discutat mai putin a generat de fapt reactia dura a USL impotriva judecatorilor de la CC. Marea lovitura trecuta aproape neobservata este desfiintarea legii votului uninominal intr-un singur tur la parlamentare. Daca legea trecea, PSD si PNL aveau sanse sa formeze o larga majoritate. Odata obtinuta, USL castiga puterea absoluta, putea face orice: suspendare, modificarea Constitutiei, desfiintarea Curtii Constitutionale, liniste in tara.

Asa, maretele planuri s-au naruit. Cu legea votului uninominal aruncata integral la cos de judecatorii Curtii Constitutionale, USL se vede nevoit sa-si refaca strategia pe termen lung. Planul lor era sa-l fiarba pe Traian Basescu la foc mic, sa mai astepte cu suspendarea pana prin toamna iar dupa alegeri sa mature tot din cale. Dupa alegerile locale, cand USL a castigat aproape toate Consiliile Judetene si a cucerit noi orase mari, a devenit limpede ca legea votului uninominal pur si dur la parlamentare, daca trecea de Curte, le oferea celor de la PSD si PNL nesperata ocazie sa formeze o majoritate calificata in viitorul Parlament, adica peste 66%.

Avand aceasta perspectiva roz in fata, USL planuia suspendarea spre sfarsitul anului, cand ar fi inalturat ultimele piedici. Care sunt ele astazi? Declansata acum, suspendarea risca sa se blocheze chiar in Parlament. Apoi, chiar daca trece, hotararile Parlamentului pot fi atacate la Curtea Constitutionala, gratie unei modificari initiate chiar de PSD (Dan Sova). Acum PSD vrea sa ia inapoi acest drept Curtii, insa tot judecatorii constitutionali vor decide in final daca isi vor taia singuri din putere sau nu. Credeti ca o vor face? Cine-si taie singur o mana?

Apoi, legea referendumului, modificata recent de USL pentru a usura suspendarea presedintelui, ajunge tot la Curte. Riscul sa pice, pe fondul ostilizarii judecatorilor atacati frontal, este crescut. Din acest motiv Victor Ponta a instalat anarhia despre care el insusi vorbea acum un an, aruncand in aer credibilitatea Curtii Constitutionale. Asa se explica si atacul furibund declansat de ministrul justitiei, Titus Corlatean, impotriva a doi judecatori de la CC, pe decretati peste noapte incompatibili. Pentru USL a devenit vital sa disloce cel putin un judecator de la CC pentru a castiga majoritatea, pentru a zdrobi ultima piedica in calea realizarii grandiosului plan de preluare a puterii totale in Romania. Pe scurt, marea lovitura incasata in plin de USL este desfiintarea legii votului uninominal intr-un singur tur la parlamentare. Visul puterii absolute incepe sa se destrame. Operata acum, suspendarea s-ar putea sa-l ajute pe Traian Basescu. Primele luni de guvernare au fost un lung sir de erori. Se reseteaza jocul? ​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro