Sari direct la conținut

Marea Neagră ar putea deveni o mică Mare a Nordului, cu descoperirile sale de gaze- director Agenția pentru Resurse Minerale

HotNews.ro
Foraj Marea Neagra, Foto: AGERPRES
Foraj Marea Neagra, Foto: AGERPRES

Descoperirile de gaze din Marea Neagră din zona României ar putea rivaliza cu cele anunțate recent de Turcia. Astfel, Marea Neagră ar putea deveni o mică mare a Nordului, însă în acest sens ar fi nevoie de investiții serioase și profitabile, a declarat joi Sorin Gal, director general în cadrul Agenției Naționale pentru Resuse Minerale (ANRM), cu ocazia unei conferințe organizate de Financial Intelligence. Sorin Gal consideră că pentru exploatarea gazelor din zona românească, ar fi nevoie de investiții de circa 6-7 miliarde de dolari, pentru a se ajunge la un vârf de producție anuală de 10 miliarde metri cubi. Gal a reamintit că au fost descoperite circa 200 de miliarde de metri cubi de gaze.

Până acum, doar în explorare, s-au investit 3,5 miliarde de dolari, a spus Gal. Acesta consideră că o suprareglementare ar putea duce la reducerea competitivității acestor gaze și niciun investitor nu va merge mai departe dacă nu oține un profit considerabil.

Din punctul de vedere al reprezentantului ANRM, Legea Offshore este un bună pe partea tehnică, „singurul lucru prost făcut” fiind capitolul legate de taxare și suprataxare. Dacă vor fi suprataxate, gazele din Marea Neagră nu vor fi competitive, iar pe piața internă, prețurile vor crește, a mai spus Gal, amintind și de faptul că zăcămintele din zona onshore sunt în declin natural.

Reprezentantul ANRM a mai spus că runda a XI de licitații pentru 28 de perimetre petroliere a fost oprită pentru moment, deoarece ar fi descoperit suprapuneri de legislație între Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO). De aceea, partea onshore va fi separată de cea offshore. Practic, vor fi două runde de licitații, una la începutul anului viitor pentru 22 de zăcăminte onshore și alta doar pentru zăcămintele offshore.

Sorin Gal a mai spus că prețul de referință pentru calculul redevenței ar putea fi modificat dacă vor exista cantități semnificative de gaze tranzacționate pe bursa din România. Atunci, prețul va fi legat direct de gazele tranzacționate pe piața românească. În prezent, prețul de referință este legat de gazele tranzacționate pe bursa de la Viena.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro