Sari direct la conținut

Mari afaceri care au rupt coabitarea

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au incheiat coabitarea, iar una din cauzele divortului par sa fie trei mari afaceri guvernamentale. In interviul pentru Romania Libera publicat la inceputul saptamanii, presedintele Basescu a aratat cu degetul cel putin trei mega-business-uri, toate de la suta de milioane in sus, punand un mare semn de intrebare asupra lor: privatizarea CFR Marfa, modul in care statul a renuntat la 400 de milioane din datoria Rompetrol si o pretinsa frauda de 100 de milioane la Portul Constanta. Despre aceasta ultima afacere, presedintele Traian Basescu a spus: „poate acest din urma caz este talcul formarii tandemului Fenechiu-Ponta din ultimele saptamani”.

Ar mai fi si a patra afacere – aducerea lui Omar Hayssam in tara – dar aici presedintele Basescu a plusat probabil cand a spus ca sirianul ar fi „catalizatorul unei noi suspendari” si ca Victor Ponta „are niste schelete in dulap” de pe vrema cand era seful Corpului de Control al premierului Nastase. Sunt zece ani de atunci, cam greu de crezut ca mai pote fi probat ceva. Insa primele trei afaceri sunt toate recente, toate angajeaza sume de bani ametitoare. Si chiar o a cincea, mai micuta, pe care presedintele a amintit-o in treacat: transferul a 2.800 hectare de teren agricol de la Academie la CJ Braila.

Traian Basescu a sugerat despre primele trei cazuri mari ca miros a ceva necurat. In mod normal, orice informatie care probeaza sau indica savarsirea unor ilegalitati la privatizarea CFR, negocierea datoriilor Rompetrol sau Portul Constanta trebuie trimisa la Parchet. In calitate de presedinte, Traian Basescu are obligatia sa sesize Parchetul daca stie premierul sau alti ministri au incalcat legea.

Din aceasta fraza se intelege ca stie chiar mai multe despre privatizarea CFR Marfa decat lasa sa se inteleaga: „Aici insa poate fi un aranjament murdar, de care Victor Ponta nu pare a fi strain si in care si-ar dori cu orice pret sa atraga si CSAT. Mai mult sau mai putin tehnica lui Adrian Nastase, care a reusit sa-si ascunda marile ticalosii in spatele unor legi de tipul celei privind privatizarea Petrom cu tot cu resursele subsolului si cele submarine sau cea legata de Bechtel”.

Inca o data: presedintele Traian Basescu, serviciile de informatii au obligatia legala sa sesizeze Parchetul daca intr-adevar stiu ceva mai multe. Poate au si facut-o deja, poate nu. In tot cazul, observam ca ruptura a inceput sa se manifeste cam pe la sfarsit de iunie, odata cu intoarcerea ordonantei Rompetrol in Parlament si s-a intensificat odata cu delararea GFR drept castigatorul licitatiei pentru privatizarea CFR Marfa. Primul atac frontal la Victor Ponta a avut loc in data de 4 iulie. Intr-un interviu acordat postului Digi 24, presedintele a calificat drept catastrofal turneul extern al premierului.

Totul a culminat cu iesirea de luni, 22 iulie, cand presedintele Basescu a trimis guvernul Ponta iarasi in corzi. L-a acuzat intr-o iesire publica la Cotroceni ca risca la CFR Marfa o privatizare de tip Oltchim si i-a reprosat relatia ineficienta cu UE.

Cel mai greu vor cantari pe viitor cele trei afaceri, unele cu potential penal, la care insusi presedintele s-a referit in termeni neechivoci ca „frauda” sau „aranjament murdar”. Aceste trei afaceri vor fi, cel mai probabil, calul de bataie al presedintelui in viitoarea campanie electorala din 2014. Sunt cifre mari, afaceri cetoase. In cazul contractelor de 100 de milioane incheiate la Portul Constanta exista un raport al corpului de control al ministerului care indica nereguli majore. Toate lovesc in plin alianta aflata la guvernare pe masura ce se rostogolesc in spatiul public.

Mai e un pas si presedintele Basescu, sprijinit probabil de Miscarea Populara, le va numi „marile tunuri ale guvernarii Ponta”. Cam repede a reusit sa-si treaca guvernarea Ponta in cont trei afaceri sulfuroase care, insumate, trec binisor de 700 de milioane de euro, cam cat o transa de la FMI.

Nu e clar unde va duce tot acest razboi. Unele afaceri sunt in curtea liberalilor, altele la PSD. S-ar putea ca declansarea atacului impotriva premierului Victor Ponta sa genereze un efect pervers: mai multa solidaritate in USL. La fel s-a intamplat anul trecut, cand scandalul de plagiat l-a aruncat pe liderul PSD, care nu prea avea chef de suspendarea presedintelui, in bratele lui Crin Antonescu si Dan Voiculescu si in aventura suspendarii. Ponta ameninta pe fata ca scenariul s-ar putea repeta.

Intr-o interventie la RTV, duminica, 28 iulie, premierul Ponta a declarat: „Nimic nu ne uneste mai tare in USL decat reaparitia dusmanului comun. Cat timp a tacut din gura, vreo 5 luni, mai-mai ca ajunsesem sa ne certam intre noi in USL. Domnul Basescu a avut ideea proasta din punctul meu de vedere sa iasa din nou la lupta.” S-a tot vorbit despre o posibila eliminare a PNL de la guvernare in toamna. S-ar putea ca Ponta si PSD sa fie siliti sa schimbe planurile dupa iesirea lui Traian Basescu din camasa de forta a coabitarii.

Scenariul suspendarii a inceput sa fie agitat public tot mai puternic odata cu punerea lui Dan Voiculescu sub acuzare in dosarul de santaj. Omul de afaceri care controleaza trustul Intact a facut, luni seara, la Realitatea TV, o declaratie mai putin comentata dar care sugereaza ca s-ar contura un nou plan de actiune impotriva presedintelui: „(…) din cele 1,5 milioane de voturi furate sau deturnate au ramas 70 de dosare pentru voturi in neregula, din lovitura s-a dovedit ca nu a fost nicio lovitura de stat, deci, practic, ce ar urma acum ar fi, daca e posibil, o sa consultam corpul de avocati, sa vedem in ce masura poate fi validat referendumul pe baza datelor de acum.

Ce urmeaza, vom vedea. O noua tentativa de debarcare in forta a presedintelui Traian Basescu de la Cotroceni ar avea consecinte catastrofale in plan intern si extern. Lui Basescu i-ar conveni, desigur, politic vorbind, deoarece l-ar victimiza cu cateva luni inaintea alegerilor din 2014 (europarlamentare, prezidentiale). Apoi, in acest conflict intra cumva diferit de 2012 cand era fluierat cum scotea capul pe strada. Acum face bai de multime, s-a redefinit ca singurul opozant credibil al unei puteri care n-a reusit mare lucru in peste un an de guvernare.

Si mai are ceva, ce-i cam lipsea anul trecut: s-a inarmat cu artilerie grea. A refuzat sa coabiteze, sa devina complice in cazul unor afaceri sau intelegeri tacite, contra interesului public, care suna, oricum le-am suci, extrem de prost pentru USL: esecul privatizarii CFR Marfa – un nou Oltchim, Rompetrol – 400 de milioane cadou kazahilor, frauda de 100 de milioane la portul Cosntanta, Dan Voiculescu acuzat de santaj, Omar Hayssam si afacerile sale dubioase realizate cu liderii PSD pe cand premierul era seful corpului de control al premierului Nastase.

Cum vor raspunde liderii USL, Victor Ponta, Dan Voiculescu si Crin Antonescu primelor salve de tun care anunta razboiul? Cum se vor apara, care va fi linia lor de contraatac? Vine toamna, vin facturile, trece vara, se termina concediile si odata cu ele linistea Guvernului. Va fi unul din cele mai crancene razboaie, avand in vedere mizele, cifrele, afacerile aruncate in joc.

Apropo, unde s-a ascuns liderul PNL? De ce tac liberalii?

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro