Sari direct la conținut

Mario Draghi: BCE nu va tipari bani pentru rezolvarea crizei din zona euro

HotNews.ro

Banca Centrala Europeana (BCE) nu va tipari bani pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro, a declarat marti presedintele sau, Mario Draghi, citat de AFP.

„BCE nu poate sa se angajeze in finantarea monetara si nu poate inlocui actiunea statelor membre. E prea facil sa te gandesti ca BCE poate inlocui actiunea guvernelor sau lipsa lor de actiune tiparind bani. Asta nu se va intampla”, a spus Draghi, in cadrul audierii sale in fata Comisiei de afaceri economice si monetare a Parlamentului European, retransmisa de televiziunea parlamentului.

Acesta a precizat ca „BCE a facut deja prea mult”, referindu-se la lichiditatile puse la dispozitia bancilor si la programele de rascumparare a datoriilor statelor aflate in dificultate din zona euro, in conditiile in care ultimul dintre acestea, OMT, a contribuit masiv la acalmia de pe piete, dupa anuntarea sa, la inceputul lui septembrie, desi nu este inca activ.

„Avem responsabilitatile noastre si trebuie sa actionam in cadrul mandatului nostru”, a subliniat Draghi. Un mandat care interzice BCE finantarea deficitelor publice prin tiparire de bani, in special pentru a evita creare de inflatie. Obiectivul fixat al BCE este sa mentina inflatia sub pragul de 2% pe termen mediu.

Rascumpararile de obligatiuni efectuate de BCE din 2010, prin intermediul primului sau program, denumit SMP, sunt in intregime sterilizate, respectiv institutia primeste in depozit din partea bancilor o suma echivalenta acestor rascumparari, pentru a evita crearea de moneda.

In conditiile in care BCE este considerata drept singura institutie din zona euro capabila sa actioneze repede si cu mijloace financiare puternice impotriva crizei datoriilor care afecteaza puternic regiunea, Draghi a subliniat in nenumarate randuri ca guvernele trebuie sa-si faca ordine in finante daca doresc sa iasa din criza.

„Zona Euro a facut progrese bune in directia fundamentelor sanatoase”, a spus din nou, marti, Mario Draghi, cerand din nou liderilor guvernamentali sa nu renunte la eforturi.

„Fara indoiala, procesul de consolidare fiscala va aduce si a adus o reducere din PIB in mai multe regiuni din zona euro. Dar care este alternativa?”, s-a intrebat el, in fata semnelor de intrebare legate de aceasta austeritate care a costat puternic numeroase paturi ale populatiei.

„Aceste reforme sunt dureroase pe termen scurt, in special pentru cei care si-au pierdut locurile de munca sau risca sa le piarda, dar ele sunt necesare pentru o revenire la crestere”, a continuat el.

In ceea ce priveste programul OMT, Draghi a subliniat ca de acesta nu vor putea beneficia decat statele care au acces la pietele financare, „altfel va fi considerat finantare monetara”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro