Marius a descoperit că are o datorie mare la un IFN deși nu semnase niciun contract. A urmat apoi notificarea de la un executor, iar suma a crescut puternic: „E o frică pe care nu știu cât timp o să o am”
- Medeea Stan
Numele a cel puțin 20 de IFN-uri apar, în ultimul an, în dosare de înșelăciune, după ce sute de oameni s-au trezit cu credite pe care nu le-au încheiat, scrie site-ul de investigații Snoop.ro. Infractorii au profitat de sistemele slabe de identificare ale instituțiilor nebancare și de legislația permisivă. Într-un articol dintr-o investigație mai largă pe acest subiect, Snoop dezvăluie noi cazuri de persoane cărora le-a fost furată identitatea și care s-au trezit cu datorii pe care nu le-au făcut.
Marius, care a ales să nu apară public cu numele de familie, este unul dintre păgubiții într-un caz de credit fals luate în numele său. A fost șocant. Am primit o înștiințare de la Hora Credit (despre care Snoop a scris într-un alt articol, n.r.) că am de plată undeva la 4.000 de lei”.
A sunat la Hora Credit și a aflat că aveau toate datele din buletinul lui. Și un contract de creditare de 3.000 de lei. Marius le-a explicat că n-a făcut el împrumutul și le-a cerut contractul. Dar au refuzat să îl trimită, susține bărbatul.
„Eram foarte curios cum arată, ce semnături are pe el, ce verificări au făcut ei, ca să se asigure că sunt eu semnatarul”, explică Marius. Doar avocatul său a văzut contractul și alte documente de la dosar. „Mi-a spus că acel contract nu are absolut nicio semnătură.”
Dintre toate IFN-urile menționate, Hora Credit e singurul care cere, conform site-ului, copia buletinului, precum și o poză a persoanei împreună cu buletinul. Până la publicarea acestui articol, Hora Credit nu a răspuns solicitărilor redacției.
Marius susține că IFN-ul a încercat în continuare să-și recupereze banii: „Au trimis o adresă printr-un executor și o înștiințare cu 6.000 de lei de data asta. După ce le-am trimis numărul de înregistrare de dosar penal, au încetat.”
IFN-ul îl raportase deja la Biroul de Credit, ceea ce înseamnă că, dacă ar avea nevoie de un împrumut, n-ar putea să-l obțină, fiindcă figurează cu datorii.
„Din toată situația, dincolo de infractori, mi se pare foarte ciudat și strigător la cer sistemul prin care IFN-ul face verificările”, subliniază Marius.
„E o frică pe care nu știu cât timp o să o am”
Marius și-a schimbat buletinul după incident, dar nu s-a liniștit complet: „Trăiesc cu frica de a nu mai primi o altă înștiințare (de plată, n.r.). Nu pot să știu că cel care a făcut aici credit nu a mai dat datele mele către altcineva. E o frică pe care nu știu cât timp o să o am sau când o să scap de ea.”
Până acum, a aflat că infractorii au luat buletinul lui dintr-o bază de date, dar nu se știe de unde. „Buletinul îl dai și când vrei să schimbi 50 de euro. Peste tot îți dai buletinul, mai mult decât e cazul”, amintește el. „De atunci am început să fiu foarte atent și să nu-l mai dau decât către instituții sau când chiar e nevoie. Încerc să spun doar datele.”
Citește investigația completă, pe Snoop.