Masini furate si lipsurile bazelor de date – De unde fura romanii masini, care sunt metodele de frauda si ce poate face Registrul Auto Roman
Numarul de masini depistate ca fiind furate a tot crescut in ultimii trei ani, la fel fiind si cazul masinilor ale caror documente sunt falsificate, a spus un reprezentant al Registrului Auto Roman, prezent la un eveniment de presa organizat cu Autovit.ro. Ce masini sunt furate cel mai des, in ce tari se comit infractiunile si cum se comit ele puteti afla din articol. RAR poate in majoritatea cazurilor sa identifice un vehicul ce figureaza ca furat in bazele de date, insa in articol puteti citi si despre veriga slaba care ii poate pune pe oamenii de buna-credinta in fata unor situatii groaznice.
Cand noul proprietar al unei masini second-hand merge la RAR pentru a obtine certificatul de autenticitate, poate avea surpriza ca elementele de identificare ale masinii sau actele sa fie neconforme sau, in cel mai rau caz, sa se dovedeasca faptul ca figureaza ca fiind furata.
Datele Registrului Auto Roman arata ca in ultimii trei ani a scazut numarul de vehicule cu elemente de identificare neconforme, pentru ca sunt tot mai bine puse la punct metodele de depistare a acestor elemente. In schimb, a crescut numarul de masini cu documente neconforme dar si cel al vehiculelor urmarite, arata datele prezentate de Cristian Bucur, seful diviziei omologari individuale la Registrul Auto Roman.
Practic, in ultimii trei ani au fost depistate la inspectiile Registrului circa 4.000 de vehicule cu elemente de identificare neconforme, dar numarul a scazut de la an la an (1.793 in 2011, 950 in 2013).