Măștile textile reduc transmiterea coronavirusului către ceilalți, dar NU oferă protecție purtătorului / Măștile chirurgicale simple oferă protecție net superioară
Purtarea de măști textile poate ajuta la reducerea transmiterii coronavirusului către ceilalți, dar ele nu oferă protecție purtătorului, arată Ministerul Sănătății. Măștile chirurgicale simple oferă o protecție net superioară celor textile, subliniază reprezentanții Ministerului Sănătății și Observatorul Român de Sănătate, care desfășoară o campanie de informare în contextul pandemiei de coronavirus.
Recomandările Ministerului Sănătății privind folosirea măștilor:
- Măștile simple chirurgicale au o protecție net superioară celor textile.
- Purtarea de măști textile poate ajuta la reducerea transmiterii coronavirusului către ceilalți, dar ele nu oferă protecție purtătorului.
- Păstrarea distanței fizice și a igienei riguroase a mâinilor sunt principalele metode de prevenire a coronavirusului.
- Chiar dacă purtăm mască, trebuie să păstrăm o distanță de minimum 3 pași mari față de ceilalți.
- Ne dezinfectăm/spălăm pe mâini înainte și după ce ne punem măștile și nu le atingem când le purtăm.
- După fiecare purtare măștile textile trebuie spălate: este suficientă o spălare la mașina de spălat.
Centrul american pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) a revenit asupra recomandărilor anterioare făcute în contextul pandemiei și în prezent consideră că purtarea măștilor simple din textile ar putea încetini răspândirea coronavirusului, amintește Ministerul Sănătății.
Astfel de măști sunt utile în special în locurile unde distanța fizică este dificil de menținut: cozi, magazine sau farmacii mici, mijloace de transport aglomerate, etc. Această recomandare poate fi folosită ca o măsură suplimentară de sănătate publică.
Centrul american pentru Prevenția și Controlul Bolilor subliniază însă că astfel de măști nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani sau de persoane cu probleme respiratorii.
De asemenea, se menține recomandarea conform căreia măștile simple chirurgicale au o protecție net superioară celor textile. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ferm purtarea măștilor chirurgicale sau a măștilor de protecție speciale în mediu spitalicesc.
Materialele din care sunt fabricate măștile textile nu protejează suficient în mediul spitalicesc, subliniază Ministerul Sănătății. Instituțiile internaționale de sănătate publică își actualizează recomandările în funcție de evoluția pandemiei. Țări europene precum Cehia, Slovacia, Austria și Bulgaria au început recent să recomande sau să impună folosirea măștilor.
-
Unde poți pune întrebări despre coronavirus
Observatorul Român de Sănătate, Ministerul Sănătății, Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului României și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, cu sprijinul Asociației Universităților de Medicină și Farmacie din România, derulează o campanie de informare în contextul epidemiei de coronavirus.
Observatorul Român de Sănătate este un ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate. Președintele Observatorului Român de Sănătate este Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică.
„Dacă aveți întrebări sau ați identificat informații despre care nu sunteți siguri că sunt adevărate, spuneți-ne prin formularul de pe această pagină https://health-observatory.ro/coronavirus/. Ne ocupăm strict de informație medicală și dăm răspunsuri strict bazate pe ultimele dovezi științifice”, este mesajul lui Vlad Mixich, președintele Observatorului Român de Sănătate.
„Facem asta de ceva zile (și nu e chiar ușor) de când am început să lucrăm pro-bono împreună cu Ministerul Sănătății și Grupul de Comunicare Strategică la o campanie anti-dezinformare legată de coronavirus. Când spun noi, mă refer la Observatorul Român de Sănătate (alături de colegii mei Stefan Voinea, Dr Cristi Radu, Dr Marius Ungureanu, Dr Adrian Gheorghe) și la sprijinul excelent oferit de Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România prin medicii și specialiștii lor”, spune Vlad Mixich.