Sari direct la conținut

Mediatorul Bancar, gasit mort pe drumul dintre ARB si Consiliul de Mediere

HotNews.ro

Desi anuntata cu surle si trambite, institutia Mediatorului Bancar (MB) pare sa fi ruginit inainte de a devenit functionala. Reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) spun ca mingea se afla in curtea Consiliului de Mediere, in vreme ce Anca Ciuca, presedinta Consiliului spune ca proiectul a murit din cauza ARB-ului.

”Noi am facut ceea ce tinea de ARB. Mingea e in curtea Consiliului de Mediere, spre care va indrumam cu intrebarile. De ei depinde cand se va infiinta Mediatorul Bancar”, a declarat pentru Hotnews, Radu Negrea, vicepresedintele ARB.

Presedinta Consiliului de Mediere, Anca Ciuca, explica unde s-au impotmolit lucrurile. ”Noi autorizam mediatorii in general, dupa care ei ar urma sa se specializeze la Institutul Bancar Roman si sa devina prin urmare, mediatori bancari. Aceasta era esenta intelegerii intre noi si ARB. Practic, rolul Consiliului de Mediere este sa autorizeze acele persoane pe care ARB le trimite la noi, considerand ca ar putea deveni mediatori in domeniul bancar.

In urma discutiilor cu ARB, cu presedintele Ghetea mai ales, am convenit impreuna ca aceasta criza este foarte buna pentru ca ofera bancherilor disponibilizati, posibilitatea de a deveni mediatori. Ne-am gandit ca din randul celor pusi pe liber, o parte ar putea deveni mediatori autorizati de noi si specializati apoi, cum spuneam, de IBR. Numai ca lucrurile au ramas exact in acel stadiu. Nu stiu daca ARB a anuntat bancile care e stadiul discutiilor, pentru ca acestea sa caute persoanele care ar putea ajunge mediatori. Desigur, Mediatorul Bancar, la fel ca in toate tarile in care functioneaza, nu are voie sa fie angajat al vreunei banci, dar trebuie sa cunoasca foarte bine modul in care functioneaza sistemul bancar.

Incepem sa credem ca la un anumit nivel nu se doreste infiintarea Mediatorului Bancar, din moment ce lucrurile par in acest moment, blocate”, a conchis Ciuca.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, anuntase inca de acum doi ani infiintarea Mediatorului Bancar, care intre timp a fost inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), rolul lui fiind de a mijloci divergentele dintre banci si clientii lor, inainte ca acestea sa ajunga in justitie.

Potrivit reprezentantului ARB, Banca Nationala a Romaniei isi daduse acordul pentru functionarea unei asemenea institutii in prima parte a lunii noiembrie 2008, costurile infiintarii MB fiind estimate intre 600.000 si 700.000 lei.

Din punct de vedere tehnic, Mediatorul Bancar este inspirat din Marea Britanie, iar ca functionare, din Grecia. Actionar exclusiv al Mediatorului Bancar este Asociatia Romana a Bancilor, care va fi si gestionarul reclamatiilor depuse de clienti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro