Sari direct la conținut

Medic rezident in Romania caut loc de pregatire

HotNews.ro

Medic, proaspat rezident in urma concursului de rezidentiat din noiembrie 2009, caut loc de pregatire. Desi teoretic am. La inceput de an, cand ar trebui sa imi incep activitatea intr-unul din spitalele tarii, nu stiu incotro s-o apuc. Am reusit sa-mi obtin specialitatea dorita in urma concursului de rezidentiat, insa nu am putut sa-mi aleg centrul de pregatire in Bucuresti, ci doar in centrul de pregatire Iasi. Am ales astfel deoarece, potrivit regulilor Ministerului Sanatatii, orice medic rezident care are motive bine intemeiate, se poate detasa in centrul universitar care-i este mai aproape de domiciliu.

Pentru a putea obtine detasarea, Centrul de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti, trebuia sa-si dea acordul. In acest moment, aceasta structura sustine ca potrivit Legii 329/2009 nu se mai ocupa de distribuirea locurilor de pregatire, de detasari sau de schimbarea stagiilor pt rezidenti, aceste atributii revenind Ministerului Sanatatii, legii 329/2009. Secretarii de stat din MS spun ca nu intra in atributiile lor si ca nu stiu ce se intampla.

Conform aceleasi legi, termenul de reorganizare – 60 zile, expira marti, 5 ianuarie 2010

Tot luni la Ministerul Sanatatii mi s-a spus, telephonic, ca “nu este treaba lor” si putem sa mergem la centrele universitare pe care ni le-am ales initial (chiar daca pentru cei mai multi asta inseamna sa mearga pentru nu se stie cata vreme, in centre universitare la sute de km distanta de familie). Tin sa mentionez ca situatia mea este urmatoarea: sunt tata a doi copii, si in aceste conditii ar trebui sa-mi fac bagajul si sa plec la Iasi pana cand Ministerul Sanatatii va reusi sa-mi spuna cui trebuie sa ma adresez pentru detasarea din Iasi la Bucuresti (fapt care pana acum se realiza in cateva zile). Tot la minister mi s-a sugerat ca pana la rezolvarea situatiei, putem sa ne luam concediu fara plata.

Conform legii rezidentiatului, concediul fara plata duce implicit la prelungirea perioadei de pegatire obligatorii in rezidentiat. De ce trebuie sa suportam toate astea???????

In situatii dificile sunt si toti rezidentii care-si efectueaza pregatirea in centrul universitar Bucuresti si care trebuie sa-si schimbe stagiile de pregatire (situatie care este obligatorie conform legii rezidentiatului). De acestia ar trebui sa se ocupe acum tot Ministerul Sanatatii ai caror angajati sunt chiar nervosi ca la inceput de an s-au trezit la usa lor cu sute de rezidenti.

Ce spune Ministerul Sanatatii

„In termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a HG 1421/2009, publicata in data de 8 decembrie 2009, conducerea Centrului trebuia sa incheie protocoale de predare –preluare referitoare la personal, bunurile aflate in patrimoniu, obligatii, drepturi si contul de executie cu toate cele 3 institutii care preiau atributiile si personalul institutiei, respectiv Scoala Nationala de Sanatate, Institutul de Sanatate Publica Bucuresti si Ministerul Sanatatii”, spun reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Potrivit Ministerului Sanatatii, daca aceste protocoale ar fi fost incheiate conform legii, pana la aceasta data salariatii Centrului ar fi avut acces la salarii si ar fi fost deja repartizati catre noile institutii.

Reprezentantii ministerului atrag atentia conducerii Centrului National de Perfectionare ca prin boicotarea nejustificata a procesului de repartizare a medicilor rezidenti se incalca atributiile de serviciu, fapt pentru care vor suporta consecintele legii.

Care este situatia Centrului de Perfectionare in Domeniul Sanitar

Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar (CNPDS) s-a desfiintat pe hartie inca din luna septembrie 2009, decizia legislativa fiind aprobata oficial pe 5 noiembrie 2009 prin Legea 329/2009. Pana in acest moment, angajatii unitatii, desi stiau situatia in care se afla, au continuat sa lucreze in mod normal si sa se ocupe de examene ca de obicei. De acum, insa, situatia s-a schimbat si nici macar site-ul institutiei, (www.perfmed.ro) nu mai functioneaza.

Practic, Centrul de Perfectionare in Domeniul Sanitar va trece in organizarea a alte patru institutii astfel:

  • departamentul responsabil cu examenul de rezidentiat si concursuri nationale va trece sub ocrotirea Ministerului Sanatatii; astfel, tot ce tine de Rezidentiat va fi administrat de catre angajatii MS
  • departamentul care se ocupa de camine si cazarea studentilor va trece sub incidenta Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”;
  • personalul TESA si cel administrativ va fi preluat de catre Institutul National de Sanatate Publica;
  • departamentul insarcinat cu formarea profesionala, adica 22 din cei 70 de angajati ai CNPDS, vor fi preluati de noua scoala de management sanitar – Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti.

Cine ar trebui sa se ocupe de situatia rezidentilor pana la urma?

Luni dimineata (4 ianuarie 2010) am batut din nou la poarta Ministerului Sanatatii. Doar portarul mi-a putut furniza cateva informatii: „Reveniti cand este program de relatii cu publicul. Momentan, nu poate sta nimeni de vorba cu dumneavoastra”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro