Sari direct la conținut

Mesaj viral al actorului Marius Manole, "speriat și întristat" de ceea ce a văzut la Constanța: "Luptați, oameni buni"

HotNews.ro
Marius Manole, Foto: Inquam Photos / George Călin
Marius Manole, Foto: Inquam Photos / George Călin

Marius Manole, aflat în turneu la Constața, se declară „speriat și întristat” de ceea ce a văzut – un oraș cu mare potențial, de care însă nu s-a îngrijit nimeni. Într-un mesaj devenit viral, în care îi critică pe politicieni, actorul îi îndeamnă pe oameni să lupte: „Convingeți oamenii să intre în sălile de teatru, în sălile de concerte, în muzee, să citească , să admire, să învețe. E singură noastră șansă”.

În mesajul său, care în șapte ore a fost distribuit de peste 1.400 de oameni și a adunat peste 450 de comentarii, actorul, aflat la Constanța alături de Corul Madrigal, spune că a văzut o Românie pe care nu ar fi vrut să o vadă – oameni care țipă, care își aruncă țigările și cutiile cu bere pe jos, mame care își înjură copiii, mașini care merg pe contrasens, chelneri nesimțiți.

Redăm mesajul actorului:

„Ne-au făcut să fim după chipul și asemănarea lor”

  • „Sunt de ceva zile la Constanța. Oraș cu mare potențial, oraș care ar putea fi o bijuterie.
  • Nu e. Nu numai că nu e, dar pare că nimeni niciodată nu s-a îngrijit de el. Păcat. Aseară a fost sărbatore aici la malul marii. Mulți, foarte mulți turișți și localnici.
  • Din păcate, am văzut o Românie pe care nu aș fi vrut să o văd. Oameni care țipă, care își aruncă țigările și cutiile cu bere pe jos, mame care își înjură copiii, mașini care merg pe contrasens, chelneri nesimțiți.
  • Știu că nu e vina lor, că tot ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, toți cei care ne au condus în ultimii 30 de ani au făcut tot ce le a stat în putință să distrugă cultura, să ne facă să fim din ce în ce mai proști. Să fim ca ei. Au reușit, în mare parte au reușit. Ne-au făcut să fim după chipul și asemănarea lor.
  • Nu vreau să mai vorbesc de politică, știți bine că am făcut-o mai demult, mi-am promis că mi văd de meserie și de viața mea, doar că viața mea e aici, în țara asta.

„Luptați oameni buni, luptați cum puteți și pe unde puteți”

  • Peste puțin vor fi iar alegeri, iar nu vom ști cu cine, iar vom spune că nu avem, că nu mai e speranță, că și așa tot rău e… Și poate că aveți dreptate. Eu nu mai spun cu cine votez, eu știu cu cine vreau să merg mai departe, încerc altceva decât e acum aici. Poate va fi mai bine, nu vreau să renunț…
  • Ce am văzut aseară la Constanța m-a speriat, m-a întristat, dar mi-a dat putere să lupt mai departe. Vor să închidă, să comaseze, să distrugă instituțiile de cultură.. Îi sperie orice om care gândește, care citește, care e informat, care vorbește corect.. E pariul lor.
  • Luptați oameni buni, luptați cum puteți și pe unde puteți. Convingeți oamenii să intre în sălile de teatru, în sălile de concerte, în muzee, să citească , să admire, să învețe. E singura noastră șansă.
  • Uitați, aici, în orașul care ar fi trebuit să fie o bijuterie există această minune. Cum să ai așa ceva în centrul orașului și să o lași în paragină, fără să-ți treacă prin cap să faci ceva, să o salvezi. Cuuuum???? Care primar, care consilier județean, care om poate să facă așa o crimă? O sinagogă construită în 1911 care ar putea fi … care ar putea fi…. multe ar putea fi, dar …”.

Actorul a postat pe Facebook și câteva fotografii cu sinagoga lăsată în paragină, înconjurată de buruieni.

Printre cei care au reacționat la mesajul lui Marius Manole se numără și Tudor Chirilă: „În 30 de ani toate astea s-au întâmplat pentru că am tăcut. Dacă o facem în continuare va continua acest declin ireparabil”.

Ministrul Culturii, despre preconizatele măsuri fiscale: Peste 61% din instituţiile publice de cultură ar fi desfiinţate

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a transmis o adresă către ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, în care atrage atenţia că, în cazul în care măsurile fiscale anunţate de către Executiv vor fi aplicate, atunci 61% din instituţiile publice de cultură vor fi desfiinţate, potrivit documentului obţinut de News.ro.

„Reţeaua de infrastructură culturală publică a fost diminuată sistematic din 1990. Numărul bibliotecilor publice, a scăzut de la 4.458 în 1990, la 1.962 de biblioteci publice în anul 2021. Similar, numărul aşezămintelor culturale din mediul rural a scăzut de la 7.110 clădiri cu funcţie de cămin cultural în 1990 la 4.984 de clădiri funcţionale în 2020.. Astfel, dintre cele 469 de instituţii publice de cultură cu personalitate juridică care îşi desfăşoară activitatea în prezent, peste 61% vor fi desfiinţate prin aplicarea acestor măsuri”, arată ministrul Raluca Turcan, în documentul transmis către Marcel Boloş şi premierul Marcel Ciolacu, obţinut de News.ro.

Turcan mai spune că măsurile fiscale avute în vedere de către Guvern prin ordonanţa de urgenţă care este încă în lucru vor avea consecinţe grave asupra sectorului public cultural.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro