Sari direct la conținut

Mii de persoane sunt evacuate în Papua Noua Guinee din cauza alunecării de teren încă active care a îngropat de vii peste 2.000 de oameni

HotNews.ro
Alunecare de teren in Papua Noua Guinee: Localnicii au incercat sa scoata cu mainile goale supravietuitorii de sub pamant, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Alunecare de teren in Papua Noua Guinee: Localnicii au incercat sa scoata cu mainile goale supravietuitorii de sub pamant, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Mii de rezidenţi au primit marţi ordine de evacuare din calea unei alunecări de teren încă active în Papua Noua Guinee după ce porţiuni ale unui munte s-au prăbuşit şi au îngropat de vii peste 2.000 de persoane, potrivit unei estimări iniţiale, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Echipele de salvatori din acest stat situat în Oceanul Pacific au descins treptat, începând de vineri, în această regiune unde accesul este dificil, deşi autorităţile au spus că şansele de a găsi supravieţuitori sunt reduse. Rezidenţii spun că au săpat cu lopeţi sau chiar cu mâinile goale în căutarea supravieţuitorilor.

„Solul în zona alunecării de teren este foarte instabil. Când am ajuns acolo sus, s-au auzit multe explozii puternice, roci şi resturi se prăbuşesc în continuare de pe munte”’, a declarat pentru Reuters preşedintele comitetului pentru gestionarea dezastrelor din provincia Enga, Sandis Tsaka.

„Alunecarea de teren este în continuare activă, oamenii sapă printre roci, terenul continuă să o ia la vale”. Starea de urgenţă a fost declarată în zona dezastrului şi într-o zonă învecinată, unde locuiesc în total circa 4.500-8.000 de persoane, deşi nu toţi locuitorii au primit încă ordine de evacuare, a spus Tsaka.

Armata a fost chemată la locul dezastrului, dar operațiunile de salvare sunt grele din cauza terenului dificil din această zonă din Papua Noua Guinee

Militarii au instalat puncte de control şi îi ajută pe rezidenţi să se mute în centrele de evacuare, mai spus Tsaka. Echipamentele şi ajutoarele de mari dimensiuni ajung mai greu în acest loc izolat din cauza terenului dificil şi a revoltelor triburilor din regiune, care impun escortarea militară a convoaielor umanitare.

Peste 2.000 de persoane au fost îngropate de vii în urma alunecării de teren care s-a produs vineri, potrivit guvernului. Bilanţul este cu mult mai ridicat decât estimarea iniţială a ONU, care anunţase un număr posibil al morţilor de peste 670.

Fostul şef a guvernului local, Jiman Yandam, a estimat numărul morţilor la 162. Doar cinci cadavre au fost recuperate până acum. Diferenţele în ceea ce priveşte numărul total al deceselor posibile reflectă dificultatea unei estimări precise a populaţiei.

Cel mai recent recensământ considerat credibil în acest stat situat într-o regiune muntoasă datează din anul 2000, în vreme ce listele electorale din 2022 nu includ persoanele sub 18 ani. Tsaka a refuzat să anunţe un bilanţ total al deceselor argumentând că nu ştie cu siguranţă câţi rezidenţi se aflau în zonă în momentul producerii alunecării de teren.

„Din estimările preliminare, ne aşteptăm la un număr semnificativ, de ordinul sutelor, ar putea fi mai mult, dar în acest moment dorim să fim precauţi cu estimările”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro