Sari direct la conținut

Mincinosul mărturisește și câștigă – cronica piesei de teatru “Muzeul mincinoșilor” de Ștefan Peca

HotNews.ro
Muzeul minciunilor, Foto: Hotnews
Muzeul minciunilor, Foto: Hotnews

“Treceți pragul Muzeului și vă pierdeți în labirintul celei mai mari colecții de minciuni din lume, într-un joc de societate fascinant și plin de mister. Veți putea încerca Poțiunea Adevărului și veți călători cu noi prin vasta istorie a minciunilor de orice fel.” – așa sună invitația piesei de teatru “Muzeul Minciunilor”, după un text de Ștefan Peca. De fapt, Minciunile sunt ale mincinoșilor, iar mincinoșii sunt chiar spectatorii.

Ești întâi spectatorul. Tipul care se bagă și el în seamă. Vine nonșalant la teatru. Ai loc, te așezi, păi, ce să faci? Cei mai eleganți dintre spectatori sunt actorii. Ei se ridică în picioare și-ncepe iluzia. Ești invitat în Muzeu.

Vai, ce vast muzeu! Vast pentru că exponatul ești chiar tu. Ce să faci? Să pleci? Intri în joc. Crezi că e doar un joc. Sunt cam 20 de oameni în sală. Actorii sunt cei mai mari “mincinoși”, pentru că te tot împung să-ți spui minciunile.

Și la început, jocul de-a minciuna pare inocent. Faci alegeri de grup, răspunzi la întrebări universale. În fapt, nu este decât preludiul. Începi să spui adevăruri despre tine și viața ta. Și tot mai mult minți / spui adevărul, cu cât ești întrebat și zăpăcit de custozii-actorii Muzeului.

Te întreabă: cine a mințit în dragoste să vină cu mine!Cine a mințit la job să vină cu mine! Și iei jetoane-recompensă pentru minciunile recunoscute. Fără să-ți dai seama, ajungi să câștigi titlul de “cel mai mare mincinos”.

Da, intrat în joc, Peca și textul lui te fac să scuipi adevăruri. Viscerale. Tot mai multe pentru a câștiga jocul. E doar un joc, poți repeta. Dar jocul-piesa asta de teatru îți face creierii franjuri. E o piesă de teatru și ca orice piesă de teatru scoate demonii din tine, în stilul anticelor reprezentații grecești. E hipnoză. Psihanaliză.

Prima reprezentație a fost câștigată de curajoasa Nicolle. Și-a înfruntat minciunile și adevărurile sau pur și simplu a știut „să joace și să câștige”?

Băi, cititor al acestei cronici, când prinzi piesa în oraș, intră în joc. Și așa ești zilnic un mincinos, de ce nu ai câștiga cu o practică zilnică și precisă. De ce nu ai ajunge cel mai mare mincinos, o seară doar?

Text: Ștefan Peca / Regia: Ana Mărgineanu și Tamilla Woodard / Scenografia: Gabi Albu / Distribuția: Ilinca Manolache, Daniel Popa, Ana Bianca Popescu, Viorel Cojanu, Alina Petrică Spectacolul este produs de Mysterium by Jidvei împreună cu PopUp Theatrics from New York City. Ștefan Peca Stefan a studiat un an la New York University si a fost rezident la Royal Court Theatre din Londra in 2005. CLICK pentru parte din piesele scrise de Peca Ștefan http://www.teatral.ro/artist/stefan-peca

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro