Ministerul Culturii nu are fonduri sa cumpere manuscrisele lui Emil Cioran, scoase la licitatie la Paris
Ministerul Culturii nu are fondurile necesare sa participe la licitatia din 7 aprilie, de la Paris, unde sunt scoase la vanzare manuscrise si documente personale ale filosofului si scriitorului Emil Cioran. Nici Institutul Cultural Roman nu va participa la licitatie, pentru ca nu are printre prerogativele sale achizitionarea si administrarea unor bunuri de patrimoniu, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanti ai celor doua institutii. Expertul Frederic Castaing, cel care a validat manuscrisele, a declarat pentru RFI ca licitatia care are loc cu o zi inainte de Centenarul Emil Cioran scoate pentru prima la vanzare manuscrise „de aceasta calitate si importanta”.
Intr-un interviu acordat RFI, expertul Frederic Castaing a precizat ca „ansamblul acestor manuscrise reprezinta fundamentele operei lui Cioran. Ideal ar fi ca aceste documente sa ramana la un loc”. Potrivit acestuia, evaluarea intregului „lot” Cioran – manuscrise, acte, scrisori – nu va depasi o suta de mii de euro.
Ministerul Culturii nu are fondurile necesare pentru a cumpara manuscrisele lui Cioran
„Ministerul Culturii si-ar fi dorit foarte mult sa aiba posibilitatea sa participe la aceasta licitatie, dar din pacate Ministerul Culturii nu are fondurile necesare”, a declarat pentru HotNews.ro Debreczeni Hajnalka, consilier de presa al ministrului Culturii, Kelemen Hunor. Aceasta a precizat ca „nu s-a pus in discutie folosirea fondului de rezerva aflat la dispozitia prim-ministrului”.
Institutul Cultural Roman nu poate participa la licitatia de la Paris
Reprezentantii Institutului Cultural Roman au declarat pentru HotNews.ro ca ICR nu poate participa la aceasta licitatie. „Conform Legii sale de organizare si functionare, Legea 356/ 2003, Institutul Cultural Roman nu are printre prerogativele sale achizitionarea si administrarea unor bunuri de patrimoniu. Drept urmare, in bugetul pe anul 2011 nu au putut fi prevazute sume destinate unor astfel de achizitii”, sustine Institutul.
„Conform Legii 182/2000, responsabilitatea de a proteja patrimoniul cultural mobil, inclusiv achizitionarea de manuscrise si documente precum cele apartinand lui Emil Cioran, revine Ministerului Culturii si Patrimoniului National si Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor”.
Institutul Cultural Roman a anuntat insa ca va organiza, de-a lungul intregului an 2011, „evenimente destinate sa marcheze pe pietele culturale internationale Centenarul Emil Cioran”.