Ministerul Educatiei: Scolarizarea cu prioritate a elevilor in scolile de circumscriptie este prevazuta in legislatie inca din 2005
Obligativitatea scolarizarii cu prioritate a copiilor aflati in aria de cuprindere a scolii, precum si posibilitatea inscrierii elevilor la o alta scoala decat cea din aria de circumscriptie, in limita planului de scolarizare – sunt prevazute in legislatie inca din 2005 si se aplica si in prezent, a declarat Oana Badea, secretar de stat in MECTS. In cadrul unei conferinte de presa, oficialul a declarat ca, in prezent, cadrul legal pentru inscrierea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I se bazeaza si pe o lege din 2005, care nu a fost modificata de niciun ministru, si care impune de asemenea obligatia ca unitatile scolare, cu sprijinul autoritatilor locale, sa realizeze anual recensamantul copiilor de 6-7 ani din zona arondata.
„Cadrul legal pentru ca incepand cu anul scolar 2012-2013 sa putem implementa clasa pregatitoare este Legea Educatiei Nationale, OM nr. 3.064/19 ianuarie si al treilea element de legislatie care trebuie luat foarte atent in calcul, pentru ca este elementul de continuitate pe care ni-l cere intotdeauna societatea, este OM nr. 4.925/ 8 septembrie 2005 – Regulamentul de Organizare si Functionare a Invatamantului Preuniversitar„, a explicat Oana Badea.
Secretarul de stat in Ministerul Educatiei a declarat ca acest regulament „este valabil in Romania din 2005 si de atunci au fost multi ministri ai Educatiei, de foarte multe culori politice, si nu au schimbat prevederile care privesc trei elemente esentiale legate de cuprinderea elevilor in clasa pregatitoare, respectiv de cuprindere a elevilor de 6-7 ani in invatamant„.
Potrivit oficialului, articolele din regulamentul din 2005 care au fost pastrate prin ordinul de ministru referitor la clasa pregatitoare sunt urmatoarele:
Art. 10 alin (2): Unitatile de invatamant primar si gimnazial sunt obligate sa scolarizeze cu prioritate, in limita planului de scolarizare aprobat, elevii care au domiciliul in aria de cuprindere a unitatii de invatamant respective. Inscrierea se face in urma unei solicitari scrise din partea parintelui.
Art. 10 alin (3): Parintele, tutorele legal are dreptul de a solicita scolarizarea fiului/ fiicei sale la o alta unitate scolara de invatamant primar sau gimnazial decat cea la care domiciliul sau este arondat. Inscrierea se face in urma unei solicitari scrise, in urma aprobarii de catre Consiliul de Administratie al unitatii de invatamant la care solicita inscrierea, in limita planului de scolarizare, dupa asigurarea scolarizarii elevilor aflati in aria de cuprindere a scolii respective.
Art. 10 alin (5): Unitatile scolare, cu sprijinul autoritatilor locale au obligatia de a efectua anual recensamantul copiilor de 6-7 ani din zona arondata.
„Sunt trei aliniate de referinta pe care din 2005 orice ministru le-a considerat necesare de a fi pastrate” si, in consecinta, ele au fost mentinute si in metodologia de cuprindere in invatamant la clasa pregatitoare si la clasa I, a explicat Oana Badea.
Amintim ca 80 de parinti au depus in instanta cereri de suspendare si de anulare a ordinului Ministrului Educatiei privind inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I. Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a amanat, vineri, pentru 29 februarie, judecarea acestor cereri, informeaza Agerpres.
Mihai Radu, avocatul parintilor, a declarat ca „acest ordin prevede o metodologie greoaie si reduce practic dreptul parintilor de a alege scoala copilului”.
Citeste si: