Sari direct la conținut

Ministerul Energiei vrea sa invie proiectul AGRI

HotNews.ro

Ministrii Energiei din Republica Azerbaidjan, Georgia si Romania au semnat miercuri o declaratie comuna a unei reuniuni inter-ministeriale cu privire la proiectul AGRI, desfasurate la Bucuresti. Practic, este o incercare de a readuce in discutie un proiect blocat de multi ani. Ultima reuniune de acest fel a avut loc in mai 2011, insa, in ciuda declaratilor reprezentantilor Ministerului Energiei, nu au fost facuti pasi prea importanti cu privire la punerea in aplicare a proiectului.

In cursul anului 2012 a fost realizat un studiu de fezabilitate, rezultatele acestuia nefiind facute publice pana acum. Insa, ca orice studiu de fezabilitate, acesta are o valabilitate redusa ca timp. In plus, lipsa unei strategii energetice nationale, strategie care sa ia in calcul contextul european si planurile de interconectare ale statelor din regiune, poate reprezenta o piedica in calea realizarii unui astfel de proiect.

„Astazi, 24 iunie 2015, s-au desfasurat la Bucuresti, lucrarile Reuniunii Inter-ministeriale privind proiectul AGRI, la care tarile participante au fost reprezentate de domnul Andrei Dominic Gerea, ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, domnul Natig Aliyev, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan si d-na Mariam Valishvili, Vice-Ministrul Energiei din Georgia. Din partea Ungariei a participat E.S. domnul Botond Zakonyi, Ambasadorul acestei tari in Romania. La Reuniune au mai fost prezenti reprezentanti ai Comisiei Europene, ai companiilor nationale implicate in proiectul AGRI, diplomati acreditati in Romania de la ambasadele tarilor asociate in acest proiect si alti invitati”, informeaza Ministerul Energiei printr-un comunicat de presa.

Potrivit acestuia, „de la ultima Reuniune Inter-ministeriala care a avut loc tot la Bucuresti, in mai 2011, proiectul AGRI a inregistrat progrese importante si anume finalizarea Studiului de Fezabilitate, concluziile finale ale acestuia fiind prezentate in cadrul Reuniunii de catre compania de consultanta care l-a elaborat. Acestea evidentiaza ca fezabile doua dintre scenariile de capacitate analizate, respectiv 5 miliarde metri cubi/an si 8 miliarde metri cubi/an”.

Totodata s-au realizat demersurile de promovare a acestui proiect la nivelul Uniunii Europene, demersuri care s-au concretizat prin includerea sa in lista Proiectelor de Interes Comun, care va fi finalizata in cursul acestui an.

Reuniunea Interministeriala si-a propus reafirmarea sprijinului politic si de asistenta companiilor nationale asociate in proiectul AGRI, avand convingerea ca evenimentul de astazi va fi valorificat pentru parcurgerea cu succes a urmatoarelor etape ale proiectului AGRI, se mai arata in comunicatul de presa.

O astfel de initiativa regionala, precum este proiectul AGRI, cuprinde nu doar componenta de securitate in aprovizionarea cu gaze naturale, cat si pe cea de cooperare regionala promovand, in acelasi timp, parteneriate cu State Membre ale Uniunii Europene, cat si cu importanti furnizori de gaze naturale din regiunea Caspica, cum este Republica Azerbaidjan, producator important de gaze naturale, cu o contributie semnificativa la realizarea proiectului Coridorului Sudic de gaze, se mai precizeaza in comunicat.

„Am fost astazi cu totii de acord sa reiteram sprijinul pentru dezvoltarea proiectului AGRI pe baza concluziilor finale ale studiului de fezabilitate. Incurajam companiile participante sa continue sa contribuie la progresul proiectului, sa sprijine participare si a altor parteneri interesati in implementarea si dezvoltarea acestuia. Sprijinim companiile participante in identificarea si atragerea surselor de finantare necesare pentru urmatoarele etape ale AGRI. Dorim ca impreuna sa promovam proiectul AGRI la nivelul Comisiei Europene pentru a fi inclus pe lista finala de proiecte de interes comun in cadrul Fondului European pentru Investitii Strategice disponibil pentru finantare europeana. Consideram ca proiectul AGRI este o componenta a coridorului sudic de gaz care poate aduce o contributie importanta la securitatea energetica europeana”, a declarat Andrei Gerea, ministrul energiei.

Proiectul isi propune transportul gazelor naturale din regiunea Caspica, pe teritoriul Azerbaidjanului si Georgiei, traversarea Marii Negre cu ajutorul navelor metaniere, implicand constructia a doua terminale de lichefiere (pe coasta georgiana a Marii Negre) si respectiv, regazeificare (pe coasta romaneasca a Marii Negre). Volumele de gaze sunt destinate in principal asigurarii consumului Romaniei si Ungariei, restul fiind directionate catre alte potentiale piete din Europa, evidentiate in cadrul Studiului de Fezabilitate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro