Sari direct la conținut

Ministerul Finantelor a redus prefinantarea in proiectele europene la 10%

HotNews.ro

Ministerul Finantelor a emis un ordin care prevede reducerea prefinantarii in cadrul proiectelor europene la maxim 10% din valoarea eligibila. Prefinantarea se acorda in cel putin doua rate. Exceptie fac proiectele majore, pentru care cota de prefinantare poate fi de maximum 20% si proiectele care intra sub incidenta ajutorului de stat. „Aceasta modificare legislativa s-a dovedit a fi necesara in conditiile in care pre-finantarea acordata initial in procent de 30-40% nu a generat, din partea beneficiarilor, un volum suficient de cereri de rambursare a cheltuielilor efectuate in proiecte pentru a permite derularea unui flux financiar coerent al sumelor primite in acest scop de la UE”, informeaza autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).

ACIS considera ca, prin aplicarea Ordinelor Ministrului Finantelor Publice(OMFP) nr.2359/2011 si nr.2370/2011 privind conditiile de acordare si recuperare a pre-finantarii in cadrul proiectelor finantate din instrumente structurale, autoritatile de management vor avea la dispozitie cadrul legal necesar pentru a impulsiona beneficiarii acestor proiecte sa demareze implementarea si sa transmita cu operativitate cereri de rambursare a cheltuielilor efectuate.

Acordarea transelor de prefinantare este conditionata de prezentarea de catre beneficiar a unor cereri de rambursare care sa insumeze cheltuieli autorizate de minimum 60% din valoarea cumulata a transelor de pre-finantare primite anterior.

  • „Cota de 10% , nou stabilita, desi este mai redusa decat cea acordata pana in prezent, este suficienta pentru a asigura corespunzator gestiunea financiara a implementarii proiectului in conditiile in care beneficiarul asigura o riguroasa corelare a activitatilor proiectului cu depunerile la autoritatile de management a cererilor de rambursare a cheltuielilor”, a declarat Catalin Vatafu, secretar de Stat.

„In contextul lipsei de lichiditati datorate crizei economice, in 2009 Guvernul a decis majorarea procentului de prefinantare acordat de la 15 la 30%, dar, din pacate, o mare parte dintre beneficiari nu s-au folosit de aceasta oportunitate pentru a demara si implementa eficient proiectele”, a precizat Catalin Vatafu.

Potrivit acestuia, in urma acestei decizii, o importanta suma acordata beneficiarilor prin prefinantari a ramas neutilizata, avand drept consecinta diminuarea resurselor financiare aflate la dispozitia autoritatilor de management pentru sustinerea de noi proiecte.

  • „Pentru a evita perpetuarea acestei situatii, Ordinul stabileste ca o prefinantare primita, dar neutilizata de catre beneficiar pentru implementarea proiectului timp de 4 luni, va fi recuperata integral  de catre autoritatea de management. Mai mult, conform OMFP nr.2370/2011, daca timp de 6 luni de la primirea primei transe de pre-finantare, beneficiarul nu efectueaza cheltuieli de minimum 60% din valoarea acesteia, pre-finantarea neutilizata trebuie de asemenea recuperata”, mai precizeaza ACIS.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro